ONU a condamnat invazia rusă în Ucraina: SUA și alte 17 țări s-au opus rezoluției 

Adunarea Generală a ONU a adoptat, în cadrul ședinței din 24 februarie, o rezoluție prin care condamnă invazia pe scară largă a trupelor ruse în Ucraina, relatează Meduza. Documentul, intitulat „Promovarea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina”, a fost elaborat de țările Uniunii Europene și Ucraina.

Împotriva adoptării proiectului de rezoluție s-au pronunțat reprezentanții Statelor Unite, care au pregătit o rezoluție concurentă, în care au numit războiul „conflict” și, potrivit Financial Times, au echivalat acțiunile Ucrainei cu cele ale Rusiei.

În cele din urmă, membrii ONU au adoptat ambele rezoluții cu majoritate de voturi, însă în cea americană au fost incluse modificări. În special – a fost înlocuit cuvântul „conflict” cu „invazie pe scară largă”.

ONU a publicat rezultatele votului privind rezoluția pregătită de țările UE și Ucraina. Documentul a fost susținut de 93 de țări, 18 au votat împotrivă, iar 65 s-au abținut de la vot.

Printre cei care au votat pentru sunt: Albania, Andorra, Australia, Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Egipt, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Indonezia, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Muntenegru, Norvegia, Polonia, Portugalia, Coreea de Sud, Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia, Ucraina, Regatul Unit. 

Au votat împotrivă: Belarus, Burkina Faso, Burundi, Republica Centrafricană, Coreea de Nord, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Haiti, Ungaria, Israel, Mali, Insulele Marshall, Nicaragua, Niger, Palau, Rusia, Sudan, Statele Unite ale Americii.

Printre cei care s-au abținut sunt: Algeria, Angola, Argentina, Armenia, Bangladesh, Brazilia, China, Columbia, Costa Rica, Cuba, Republica Dominicană, Honduras, India, Irak, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Liban, Libia, Pakistan, Qatar, Arabia Saudită, Senegal, Africa de Sud, Sri Lanka, Siria, Tadjikistan, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan, Vietnam, Yemen. 

Printre cei care nu au votat sunt: Afganistan, Azerbaidjan, Bolivia, Camerun, Congo, Georgia, Madagascar, Maroc, Sudanul de Sud, Turkmenistan, Venezuela.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

În locul lui Beliakov. Krasnoselski a numit un nou copreședinte al CUC din partea Tiraspolului

Constantin Kalinenok va deveni noul copreședinte al Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene. Un decret în acest sens a fost semnat de liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Kalinenok îl va înlocui în această funcție pe Oleg Beliakov.

Vadim Krasnoselski a menționat pe rețelele de socializare că Beliakov demisionează din proprie inițiativă.

Luptător-apărător, reprezentant al forțelor de ordine, diplomat pacificator — astăzi el este eliberat din funcția de copreședinte al Comisiei Unificate de Control din partea Transnistriei, din proprie inițiativă, dar rămâne un exemplu de cetățean și patriot. Îți mulțumesc pentru serviciu”, a spus Krasnoselski.

Menționăm că noul copreședinte CUC din partea Tiraspolului, Constantin Kalinenok, a fost anterior șef de direcție în cadrul „ministerului de Interne” nerecunoscut al regiunii și a condus secretariatul așa-zisului „Consiliu de Securitate” local. Kalinenok participă la Operațiunea de Menținere a Păcii din 2006 și face parte din delegația CUC a regiunii transnistrene.

***

Comisia Unificată de Control este o forță tri-laterală de menținere a păcii și o structură de comandament militar comună formată din trimiși ai Republicii Moldova, regiunii transnistrene și Rusiei, care activează în Zona de Securitate de pe Nistru.

Principala sarcină a delegației Republicii Moldova în cadrul CUC este organizarea monitorizării situației din Zona de Securitate și adoptarea, pe baza consensului părților, a deciziilor preventive menite să asigure menținerea păcii și a ordinii publice în cadrul procesului de pacificare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: