Operele ale căror autor nu poate fi identificat sau localizat: cine vor fi în drept să le utilizeze 

Parlamentul urmează să aprobe mecanisme de reglementare a operelor ale căror autor nu poate fi identificat sau localizat. Potrivit proiectului, operele orfane vor fi în drept de a fi utilizate de către biblioteci, instituții de învățământ, muzee, inclusiv arhive. Titularul de drepturi de autor are dreptul în orice moment să pună capăt statutului de operă orfană, beneficiind de o compensație echitabilă pentru utilizarea operei sale de către instituțiile abilitate.

Vor fi reglementate mecanismele ce facilitează utilizarea operelor orfane prin transpunerea prevederilor acquisului european în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe. Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a legislației în domeniu.

Potrivit proiectului, operele orfane reprezintă toate acele opere – cărți, filme, articole de ziar, revistă și alte materiale de creație – care sunt protejate prin dreptul de autor sau drepturi conexe, dar ale cărui autor sau titular de drepturi nu poate fi identificat sau localizat, chiar dacă a fost realizată o căutare diligentă a acestuia. Definiția nu se aplică operelor aduse la cunoștința publicului sub formă anonimă sau sub pseudonim.

Sunt în drept să utilizeze operele orfane bibliotecile, instituțiile de învățământ, muzeele, arhivele, instituțiile publice în domeniul cinematografiei și organizațiile publice de radiodifuziune și televiziune, instituții care pot să ofere acces la moștenirea culturală și să faciliteze explorarea patrimoniului național cultural sau documentar”, au comunicat reprezentanții Parlamentului.

Proiectul mai prevede că titularul de drepturi de autor are dreptul în orice moment să pună capăt statutului de operă orfană, beneficiind de o compensație echitabilă pentru utilizarea operei sale de către instituțiile abilitate. Dreptul la compensația echitabilă pentru operele orfane se va exercita prin intermediul unei organizații de gestiune colectivă, iar cuantumul acesteia se va calcula în baza unei metodologii.

Autorul proiectului de lege, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, propune ca modificările legislative să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2030.

Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședința plenară a Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: