Poliţia de Frontieră/Facebook

Opt ani fără vize spre țările UE. Peste 2,4 mln de moldoveni au beneficiat de regimul liberalizat

Peste 2,4 milioane de moldoveni au beneficiat de regimul liberalizat de vize. Astăzi, 28 aprilie 2022, se împlinesc opt ani de la abolirea regimului de vize pentru călătoriile de scurtă durată ale cetăţenilor Republicii Moldova, deţinători de paşapoarte biometrice, în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele non-membre, dar care fac parte din spațiul Schengen.

Poliţia de Frontieră a înregistrat 2.435.082 cetăţeni moldoveni, care s-au prezentat la ieșirea din țară prin punctele de trecere situate la frontiera cu România, dar şi prin Aeroportul Internațional Chișinău, având ca destinaţie spaţiul comunitar.

Conform datelor statistice, tinerii cu vârste cuprinse între 26 – 35 ani au fost în topul persoanelor care au ales să călătorească spre Uniunea Europeană în baza paşaportului biometric – 592.659. Cu o diferență mică sunt moldovenii cu vărsta 46+ (546.022), urmaţi în top de persoanele cu vârsta cuprinsă între 36 şi 45 ani (451.108).

Cel mai solicitat punct de trecere a fost Leușeni – Albița, poliţiştii de frontieră înregistrând 873.289 persoane, fiind urmat de Aeroportul Internaţional Chişinău prin care au ieşit din ţară 449.317 deţinători de paşapoarte biometrice, iar alţi 424.211 moldoveni au mers în comunitatea europeană prin punctul de trecere Cahul – Oancea.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РИА Новости

Răspunsul Kremlinului la ultimatumul lui Trump: „O pace în 50 de zile? Puțin probabil”

Kremlinul a dat de înțeles că nu va opri războiul din Ucraina până la expirarea ultimatumului de 50 de zile impus de fostul președinte american Donald Trump. Reacția vine în contextul celei de-a treia runde de negocieri, în care Kievul a propus Moscovei o întâlnire la nivel înalt între liderii celor două țări, până la sfârșitul lunii august.

Purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că o astfel de întâlnire ar fi posibilă doar pentru semnarea unui acord final de pace, iar până atunci este necesară o muncă diplomatică amplă și complexă.

„O întâlnire la nivel de lideri poate și trebuie să marcheze finalul procesului de reglementare și să consfințească înțelegerile care trebuie stabilite anterior, prin munca experților. Este posibil ca acest proces extrem de complicat să fie încheiat în 30 de zile? Evident, este puțin probabil”, a declarat Peskov, citat de agenția TASS.

El a adăugat că proiectele de memorandum privind condițiile încheierii războiului, schimbate de delegațiile rusă și ucraineană în cadrul celei de-a doua runde de negocieri, sunt „diametral opuse”.

„Este greu de crezut că aceste documente pot fi armonizate într-un timp atât de scurt. Pentru asta va fi nevoie de un efort diplomatic serios și îndelungat”, a subliniat reprezentantul Kremlinului.

Amintim că a treia rundă de negocieri directe între Rusia și Ucraina a avut loc miercuri, 23 iulie, la Palatul Ciragan din Istanbul și a durat puțin peste o jumătate de oră, fără niciun rezultat în ceea ce privește încetarea focului.

Președintele SUA, Donald Trump, a lansat pe 14 iulie un ultimatum Rusiei, cerându-i să încheie războiul din Ucraina în 50 de zile sau să se confrunte cu sancțiuni economice masive, potrivit AFP. Ultimatumul ar urma să expire la începutul lunii august.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: