Organizarea curselor ilegale ar putea fi pedepsită cu amendă sau cu închisoare. Ministerul Justiției a elaborat un proiect în acest sens

Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege pentru completarea Codului Penal, pentru a sancționa desfășurarea curselor ilegale.

Astfel, autorii propun ca participarea conducătorului mijlocului de transport la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice să se pedepsească cu amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani.

Aceeași acțiune, însă ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, se propune ca să fie pedepsită cu amendă în mărime de până la 700 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani.

Aceeași acțiune, săvârşită în stare de ebrietate se propune să se pedepsească cu amendă în mărime de la 950 la 1350 unităţi convenţionale, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 4 ani, în toate cazurile cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

În cazul în care un șofer a participat la curse auto ilegale și a provocat vătămarea gravă a integrității corporale sau a provocat decesul unei persoane, se propune ca această acțiune să fie pedepsită cu  închisoare de la 3 la 7 ani cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Precizăm că recent, oamenii legii au sancționat 3700 de șoferi din întreaga țară pentru încălcarea regulamentului de circulație rutieră. Mai mult de jumătate dintre aceștia au fost sancționați pentru depășirea vitezei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Grosu, despre Platon și cauțiunea de 330.000 de lire: „Justiția din Marea Britanie își va spune cuvântul”

Decizia instanței din Marea Britanie de a admite eliberarea lui Veaceslav Platon pe cauțiune arată că procesul este complex și că trebuie să fie respectate toate regulile justiției. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului și liderul partidului de guvernare, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Vocile Puterii”, de la Exclusiv TV.

„Asta vorbește despre faptul că procesul nu este simplu și justiția din Marea Britanie are să își spună cuvântul. Fiecare parte – noi, procurorii din Marea Britanie, avocații trebuie să își prezinte toate argumentele”, a declarat Igor Grosu.

Oficialul a declarat că Platon a utilizat posibilitatea legală de a solicita eliberarea provizorie, iar sistemul de justiție este obligat să-i asigure accesul la toate mijloacele de apărare prevăzute de lege.

„Asta este regula justiției și aici nu trebuie să ne facem iluzii, trebuie să respectăm buchea legii, pentru a nu da ulterior motivul de a contesta o hotărâre sau alta și să ajungem în situația în care se ajunge la CtEDO”, a mai declarat Igor Grosu.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Pe 23 iulie, un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea sub cauțiune, pentru 330 de mii de lire – echivalentul a circa 7,4 milioane de lei – a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Procurorii intenționează, însă, să conteste această decizie, iar în consecință Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară. Într-un comunicat emis pe 24 iulie, Procuratura Generală a precizat că este vorba doar despre o „schimbare a măsurii preventive”. Decizia privind extrădarea urmează a fi luată de autoritățile britanice la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului stabilit anterior.

Precizăm că Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: