parlament.md

„Orice exces duce doar la îngreunarea situației”. Un deputat PAS face apel la raționalizarea consumului de carburanți

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian solicită importatorilor de produse petroliere și stațiilor PECO să nu restricționeze vânzările de carburanți pentru că nu există „motive serioase”. Între timp, parlamentarul vine cu un apel către cetățeni și îi îndeamnă să cumpere în cantități „normale”.

„Orice exces de consum duce doar la îngreunarea situației. În cazul lipsei temporare a carburanților la unele stații, generată de factorii expuși mai sus, ANRE recomandă aprovizionarea la alte benzinării disponibile”, precizează Marian.

Deputatul mai spune că autoritățile au în aceste momente două obiective: asigurarea pieței cu cantități suficiente de produse petroliere și identificarea mecanismelor de intervenție pentru sectoarele cele mai afectate, cum ar fi transporturile și agricultura.

De asemenea, Radu Marian, reiterează că prețurile internaționale la produse petroliere au crescut într-un ritm fără precedent de la începutul războiului din Ucraina.

„În doar 2 săptămâni, prețul de import al unei tone de motorină s-a majorat cu 69%, iar cel al benzinei standard, cu 33%. în România. În doar o zi, prețul la motorină s-a majorat cu 6 lei. O asemenea evoluție într-o perioadă atât de scurtă nu a mai existat până acum. Acest fapt generează o majorare substanțială a prețurilor carburanților la pompă din Republica Moldova, care nu are producție proprie și importă 100% din cantitățile necesare de produse petroliere. Volumul de importuri de motorină nu doar că a rămas același, dar s-a majorat în această perioadă comparativ cu anul precedent”, susține deputatul PAS.

Marian susține că mecanismul existent de plafonare a prețurilor la pompă a benzinei și motorinei standard împiedică companiile petroliere să intervină în procesul de stabilire a prețurilor prin majorări nejustificate.

„Prețurile de la pompă în Moldova sunt influențate exclusiv de evoluțiile pe piața internațională, care sunt în afara controlului instituțiilor naționale de stat”, comunică deputatul.

Amintim că pentru 10 martie, potrivit prețului plafon stabilit de ANRE, un litru de benzină costă cu 0,99 bani mai mult decât ieri, și poate costa maxim 26,68 lei pentru un litru, iar motorina se scumpește cu 1, 91 lei și ajunge până la 25,02 lei.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: