parlament.md

„Orice exces duce doar la îngreunarea situației”. Un deputat PAS face apel la raționalizarea consumului de carburanți

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian solicită importatorilor de produse petroliere și stațiilor PECO să nu restricționeze vânzările de carburanți pentru că nu există „motive serioase”. Între timp, parlamentarul vine cu un apel către cetățeni și îi îndeamnă să cumpere în cantități „normale”.

„Orice exces de consum duce doar la îngreunarea situației. În cazul lipsei temporare a carburanților la unele stații, generată de factorii expuși mai sus, ANRE recomandă aprovizionarea la alte benzinării disponibile”, precizează Marian.

Deputatul mai spune că autoritățile au în aceste momente două obiective: asigurarea pieței cu cantități suficiente de produse petroliere și identificarea mecanismelor de intervenție pentru sectoarele cele mai afectate, cum ar fi transporturile și agricultura.

De asemenea, Radu Marian, reiterează că prețurile internaționale la produse petroliere au crescut într-un ritm fără precedent de la începutul războiului din Ucraina.

„În doar 2 săptămâni, prețul de import al unei tone de motorină s-a majorat cu 69%, iar cel al benzinei standard, cu 33%. în România. În doar o zi, prețul la motorină s-a majorat cu 6 lei. O asemenea evoluție într-o perioadă atât de scurtă nu a mai existat până acum. Acest fapt generează o majorare substanțială a prețurilor carburanților la pompă din Republica Moldova, care nu are producție proprie și importă 100% din cantitățile necesare de produse petroliere. Volumul de importuri de motorină nu doar că a rămas același, dar s-a majorat în această perioadă comparativ cu anul precedent”, susține deputatul PAS.

Marian susține că mecanismul existent de plafonare a prețurilor la pompă a benzinei și motorinei standard împiedică companiile petroliere să intervină în procesul de stabilire a prețurilor prin majorări nejustificate.

„Prețurile de la pompă în Moldova sunt influențate exclusiv de evoluțiile pe piața internațională, care sunt în afara controlului instituțiilor naționale de stat”, comunică deputatul.

Amintim că pentru 10 martie, potrivit prețului plafon stabilit de ANRE, un litru de benzină costă cu 0,99 bani mai mult decât ieri, și poate costa maxim 26,68 lei pentru un litru, iar motorina se scumpește cu 1, 91 lei și ajunge până la 25,02 lei.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: