rada.gov.ua

„Pace în schimbul suveranității este capitulare”. Igor Grosu și Ruslan Stefanciuk au discutat la Kiev

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și omologul său ucrainean, Ruslan Stefanciuk, au avut o întrevedere la Rada Supremă de la Kiev, pe 11 septembrie. Oficialii au discutat mai multe subiecte, printre care integrarea europeană, agresiunea rusă din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei. Ruslan Stefanciuk a îndemnat țara noastră să se alăture tuturor măsurilor restrictive al UE față de Federația Rusă. 

Potrivit unui comunicat publicat de Rada Supremă, în cadrul discuțiilor, Ruslan Stefanciuk a remarcat nivelul înalt al cooperării interparlamentare dintre Ucraina și Republica Moldova, precum și munca activă a grupurilor de prietenie dintre cele două parlamente. Oficialul a mulțumit țării noastre pentru sprijinul politic și umanitar, precum și pentru găzduirea refugiaților ucraineni.

Părțile au mai discutat despre consecințele atacurilor ruse și terorizarea orașelor Ucrainei și a infrastructurii civile, care nu face decât să se intensifice. „Acest lucru confirmă o dată în plus că Rusia nu are nicio intenție de a-și abandona agresiunea”, a subliniat Ruslan Stefanciuk în timpul conversației, potrivit comunicatului.

În acest context, Ruslan Stefanciuk a remarcat că formula de pace a președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, este singura cale către o pace durabilă. „Pace în schimbul teritoriului este anexare, pace în schimbul suveranității este capitulare, pace în schimbul oamenilor este sclavie. Acesta este motivul pentru care a fost important să se organizeze Summitul Păcii în Elveția, care a fost primul pas în procesul de restabilire a unei păci juste”, a menționat el.

Președintele Radei Supreme a îndemnat Republica Moldova să se alinieze la toate sancțiunile împuse de UE împotriva Rusiei.

În timpul conversației, Igor Grosu și Ruslan Stefanciuk au acordat atenție considerabilă subiectului contracarării propagandei ruse.

Cei doi oficiali au abordat, de asemenea, subiectul integrării europene, menționând că Republica Moldova și Ucraina – țări candidate la aderarea la UE – sunt unite în această chestiune și se îndreaptă împreună aderare.

Precizăm că, pe 11 septembrie, Igor Grosu a întreprins o vizită de lucru la Kiev. Oficialul a participat la cea de-a patra ediție a summit-ului Platforma Crimeea, în cadrul căruia a susținut un discurs.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: