„Pacea trebuie apărată cu votul”: Sandu, Grosu și Recean au depus flori, pe 9 mai, la Complexul „Eternitate”

Președinta Maia Sandu, împreună cu președintele Parlamentului Igor Grosu, premierul Dorin Recean și comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, aflată într-o vizită oficială la Chișinău, au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” în memoria victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial. În discursul său, șefa statului a vorbit despre cinstirea trecutului și păstrarea păcii, numind Rusia „agresor”. Sandu a criticat dublele standarde ale celor care glorifică victoria din 1945, dar închid ochii la crimele comise azi de Rusia în Ucraina.

„Moldova a fost parte a tragediei, dar și parte a victoriei păcii. 56 de mii de moldoveni nu s-au mai întors niciodată acasă de pe front. Practic fiecare familie a pierdut pe cineva drag. Moldoveni de toate etniile – români, ucraineni, bulgari, ruși, găgăuzi au luptat și au murit pentru victoria păcii. Ei toți și-au dat viața pentru ca noi – copiii și nepoții lor – să trăim în pace. Datoria noastră este să păstrăm pacea și să onorăm eroismul și sacrificiul lor cu respect și liniște, nu prin petreceri zgomotoase”, a declarat președinta Maia Sandu.

Șefa statului a criticat atitudinea unor politicieni de la Chișinău care elogiază trecutul sovietic și victoria din 1945, dar evită să condamne agresiunile comise astăzi de Federația Rusă. În opinia sa, nu pot fi comemorate victimele trecutului fără a recunoaște și condamna suferința provocată astăzi de Rusia – țară pe care a numit-o, din nou, „agresor”.

„Astăzi, la granițele noastre pacea este din nou amenințată. Rusia, care monopolizează victoria asupra nazismului, a devenit agresorul care a intrat cu moarte și tancuri în Ucraina. Cum să înțelegem  bombardarea orașelor precum Kiev și Harkov în același timp cu veselia de la  parada care ar trebui să celebreze pacea din 1945? Vedem cum unii organizează parade glorioase sau glorifică Kremlinul de acum 80 de ani, dar închid ochii la crimele pe care le comite astăzi Rusia în Ucraina. Cum pot vorbi ei despre eliberare în timp ce Moscova ucide, bombardează și torturează oameni nevinovați? De ce unii cred că viețile curmate azi în Herson sau Bahmut ar conta mai puțin decât cele curmate la Leningrad sau Stalingrad? Suferința nu are două măsuri. Nu poți comemora victimele trecutului în timp ce justifici crimele prezentului”

Ea a încheiat mesajul afirmând că Moldova va rămâne de partea celor care apără viața, construiesc punți și susțin libertatea și demnitatea umană: „Pacea nu este un dat, pacea trebuie apărată în fiecare zi — cu votul, cu vocea, cu adevărul. (…) Aceasta este lecția acestor 80 de ani – binele trebuie apărat. Nu cu frică, ci cu demnitate”.

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Iranul răspunde SUA: a atacat baze militare din Qatar. Emiratele își închid spațiul aerian

Iranul a lansat șase rachete în direcția bazelor militare ale Statelor Unite din Qatar, relatează publicația Axios, citând surse proprii. În același timp, martori oculari au declarat pentru Reuters că în capitala Doha se aud explozii, cauzate, cel mai probabil, de activarea sistemelor de apărare antiaeriană.

Atacul vine după atacul SUA asupra siturilor nucleare iraniene, iar autoritățile internaționale reacționează. Ministerul de Externe al Regatului Unit a emis un avertisment de călătorie, îndemnând cetățenii britanici să evite deplasările în Qatar și Emiratele Arabe Unite. Totodată, britanicii aflați deja în aceste state sunt îndemnați să rămână în locuri sigure și să urmeze instrucțiunile autorităților locale.

Potrivit postului american de televiziune Fox News, Emiratele Arabe Unite au închis spațiul aerian al țării, în așteptarea unor posibile atacuri ale Iranului asupra obiectivelor militare americane aflate pe teritoriul lor.

Qatarul a condamnat atacul Iranului și a declarat că își rezervă dreptul de a răspunde direct, în conformitate cu dreptul internațional, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Qatarului.

Totodată, ministerul a anunțat că atacul a fost respins cu succes de sistemele de apărare antiaeriană, nu există victime sau răniți, iar baza militară Al-Udeid, care a fost vizată, fusese evacuată preventiv.

Ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, Mihai Popșoi, a comentat evenimentele din orientul mijlociu în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

„R. Moldova este o țară iubitoare de pace. Noi mereu optăm pentru dreptul internațional, bazat pe cooperare. din păcate, conflictele în orient escaladează. Ne dorim ca totul să se finalizeze mai repede. Republica Moldova mereu va susține pacea”, a declarat ministrul Mihai Popșoi.

Cât despre poziția R. Moldova în raportul cu conflictul dintre Iran și Israel, ministrul a declarat că „R. moldova susține dreptul Israelului la autoapărare.

„Iranul nu ascunde asta. Poziția oficială a Iranului și scopurile țării sunt de a șterge Israelul de pe fața pământului. În același context, avem o poziție principială în privința nerăspândirea armelor nucleare. Obținerea de către Iran a armelor nucleare nu va aduce nimic bun nici pentru Israel, nici pentru regiune. Factorii internaționali trebuie să depună efort pentru a deține un control riguros asupra armelor nucleare. Asta noi și vede. Desigur, noi acum vedem asta într-o formă extremă. Ar fi fost de dorit să se găsească o formă democratică de soliționare a întrebării”, a subliniat ministrul.

***

Amintim că Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Președintele Donald Trump a descris acțiunea ca un „atac foarte reuşit”.

Iranul a declarat că își rezervă toate opțiunile pentru a se apăra după atacurile SUA, afirmând că acestea au fost „scandaloase și vor avea consecințe veșnice”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: