Pământurile din Moldova vor ajunge în proprietatea străinilor după integrarea în UE? Răspunsul lui Mazeiks
Full Article 2 minutes read

Pământurile din Moldova vor ajunge în proprietatea străinilor după integrarea în UE? Răspunsul lui Mazeiks

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că în Uniunea Europeană circulația capitalului este liberă, de aceea cetățenii unei țări-membre pot achiziționa „orice” într-o altă țară-membră. Înaltul oficial a precizat că autoritățile Republicii Moldova și cele europene vor discuta acest aspect în cadrul negocierilor de aderare la UE. În același timp, el consideră că, dacă pământul din localitățile țării noastre care sunt abandonate sau au puțini locuitori ar fi cumpărate de străini, acolo ar avea loc activitate economică mai amplă. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 27 septembrie a emisiunii „Realitatea te privește” de la RLive. 

Janis Mazeiks a fost solicitat să comenteze unul din zvonurile răspândite în Republica Moldova despre integrarea europeană, potrivit căruia pământul va fi vândut străinilor.

Acest aspect urmează să fie discutat în negocierile de aderare. Într-adevăr, în Uniunea Europeană este mișcarea liberă a capitalului, astfel încât orice cetățean dintr-un stat membru poate cumpăra orice într-un alt stat membru. Pe de altă parte, înțelegem că Republica Moldova este la moment un stat sărac și posibil că în acest domeniu Moldova va solicita o perioadă de tranziție. În mod normal nu aș încuraja acest lucru pentru că perioada de tranziție are titlu de excepție și, prin definiție, excepțiile nu sunt ceva bun pentru un sistem de drept. Dar pe de altă parte, aici este loc pentru discuții. Și aș vrea, de asemenea, să subliniez că acesta ar putea fi un lucru pozitiv pentru țară. Văd multe sate abandonate sau cu foarte puțini locuitori și, desigur, dacă pământul în acele localități ar fi vândut străinilor, ar avea loc o activitate economică mai amplă în acele localități”, a declarat diplomatul european.

Precizăm că Republica Moldova este țară candidată la integrarea în UE din iunie 2022, iar în această vară a dat startul negocierilor de aderare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: