Janis Mazeiks

Pământurile din Moldova vor ajunge în proprietatea străinilor după integrarea în UE? Răspunsul lui Mazeiks

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că în Uniunea Europeană circulația capitalului este liberă, de aceea cetățenii unei țări-membre pot achiziționa „orice” într-o altă țară-membră. Înaltul oficial a precizat că autoritățile Republicii Moldova și cele europene trebuie să discute acest aspect în cadrul negocierilor de aderare la UE. În același timp, el consideră că, dacă pământul din localitățile țării noastre care sunt abandonate sau au puțini locuitori ar fi cumpărate de străini, acolo ar avea loc activitate economică mai amplă. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 27 septembrie a emisiunii „Realitatea te privește” de la RLive. 

Janis Mazeiks a fost solicitat să comenteze unul din zvonurile răspândite în Republica Moldova despre integrarea europeană, potrivit căruia pământul va fi vândut străinilor.

Acest aspect trebuie să fie discutat în negocierile de aderare. Într-adevăr, în Uniunea Europeană este mișcarea liberă a capitalului, astfel încât orice cetățean dintr-un stat membru poate cumpăra orice într-un alt stat membru. Pe de altă parte, înțelegem că Republica Moldova este la moment un stat sărac și posibil că în acest domeniu Moldova va solicita o perioadă de tranziție. În mod normal nu aș încuraja acest lucru pentru că perioada de tranziție are titlu de excepție și, prin definiție, excepțiile nu sunt ceva bun pentru un sistem de drept. Dar pe de altă parte, aici este loc pentru discuții. Și aș vrea, de asemenea, să subliniez că acesta ar putea fi un lucru pozitiv pentru țară. Văd multe sate abandonate sau cu foarte puțini locuitori și, desigur, dacă pământul în acele localități ar fi vândut străinilor, ar avea loc o activitate economică mai amplă în acele localități”, a declarat diplomatul european.

Precizăm că Republica Moldova este țară candidată la integrarea în UE din iunie 2022, iar în această vară a dat startul negocierilor de aderare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Eforturi sortite eșecului”: Reacția Rusiei la noul pachet de sancțiuni impus de UE

Ministerul rus de Externe a reacționat vineri seară, 18 iulie, la adoptarea celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni de către Uniunea Europeană, calificând noile măsuri drept „nelegitime” și ineficiente. Într-un comunicat, Moscova a declarat că UE continuă un „curs confruntațional” care se întoarce „ca un bumerang” împotriva propriei economii.

„Uniunea Europeană a smuls cu greu un nou, al 18-lea la număr, „pachet” de măsuri restrictive nelegitime. Cuvântul smuls nu este aici doar o figură de stil, ci reflectă fidel procesul epuizant prin care statele membre ale UE se supun de fiecare dată, în speranța zadarnică de a aplica un lovitură devastatoare economiei ruse. Trebuie reiterat că toate aceste eforturi sunt sortite eșecului încă de la început. Ele nu doar că nu vor avea efectul scontat, dar vor continua să agraveze starea deja deplorabilă a economiei europene”, se arată în reacția diplomației ruse.

Ministerul susține că noile restricții privind importul de produse petroliere din țări terțe, obținute din petrol rusesc, vor duce „inevitabil” la o creștere a prețurilor la combustibil pe piața UE.

„Acest lucru va duce la o scădere și mai accentuată a competitivității economiei europene. Un alt exemplu absurd este includerea în regimul de sancțiuni al UE a gazoductelor „Nord Stream 1” și „Nord Stream 2”, distruse în septembrie 2022. Este de remarcat că banii pentru implementarea acestor proiecte au fost furnizați de mari companii europene în calitate de acționari – un fapt care, evident, nu îi preocupă pe birocrații europeni. În plus, gazoductele nu pot fi operate în prezent, iar singura conductă rămasă din „Nord Stream 2” nici măcar nu are autorizația necesară din partea autorităților de reglementare. De aici și cinismul deosebit al acestor sancțiuni”, susțin autoritățile de la Moscova.

Ministerul rus de Externe cere UE să „recunoască realitățile existente și cauzele fundamentale ale crizei din Ucraina”, afirmând că responsabilitatea pentru declanașarea acesteia „revine chiar Bruxellesului”.

În interesul său, UE ar trebui să renunțe la cursul său confruntațional, care se întoarce împotriva ei ca un bumerang, și să recunoască realitățile existente și cauzele fundamentale ale crizei din Ucraina – responsabilitatea pentru declanșarea căreia revine chiar Bruxellesului. Fără acest pas, o reglementare viabilă a conflictului din Ucraina este imposibilă”, se mai arată în declarație.

Aminrim că Uniunea Europeană a aprobat vineri, 18 iulie, cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care introduce măsuri fără precedent. Printre acestea se numără plafonarea prețului petrolului, interzicerea conductelor Nord Stream și restricții impuse băncilor chineze care ajută Moscova să ocolească sancțiunile.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, plafonul G7 pentru prețul petrolului rusesc va fi coborât la 47,6 dolari pe baril.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că prin cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni Uniunea Europeană lovește „în inima mașinii de război a Rusiei”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: