Andrei Mardari / NewsMaker

Panglica sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis? Decizia Curții Constituțională

Curtea Constituțională (CC) a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității. CC s-a convocat în ședință pe 11 aprilie, în urma sesizărilor depuse în 2022, de deputații BCS, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac și a unuia dintre cetățenii amendați.

Deputații PSRM au depus anul trecut o sesicare la Curte prin care i-au solicitat să recunoască neconstituțională decizia prin care s-a interzis folosirea panglicii Sf. Gheorghe.

O altă plângere în acest sens a fost depusă de Ion Pantea, unul dintre cetățenii care a fost sancționat pentru utilizarea „simbolurilor agresiunii militare” după participarea la marșul din 9 mai.

Judecătorii au satisfăcut doar parțial cererile autorilor recursului și au hotărât că:

  1. Se admit parțial sesizările depuse de domnii deputați Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, și sesizarea privind excepția de neconstituționalitate ridicată de domnul Ion Pîntea, parte în dosar.
  2. Se declară neconstituțional textul i care pot fi confundate cu acestea din definiția „activitate extremistă” reglementată de art.1 din Legea 54 din 21 februarie 2023, privind contracararea activității extremiste.
  3. Se recunosc constituționale articolul 365 cu semnul 5, din codul Contravențional și prevederile articolului 1 din Legea privind contracararea activității extremiste, care au fost introduse prin Legea nr. 102 din 14 aprilie 2022, cu excepția celor menționate la punctul 2 din dispozitiv în măsura în care sunt aplicabile doar pentru faptele comise în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Din 20 aprilie, la inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

AFP

Macron anunță că Franța va recunoaște Palestina drept stat. Netanyahu: „Recompensă pentru terorism”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat pe 24 iulie că Franța va recunoaște oficial Palestina drept stat în luna septembrie. Potrivit BBC, oficialii palestinieni au salutat deja hotărârea lui Macron. Între timp, prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a calificat decizia drept „o recompensă pentru terorism” după atacul comis de organizația teroristă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza asupra statului evreiesc pe 7 octombrie 2023, care a dus la actualul război dintre cele două părți.

Emmanuel Macron a scris pe rețelele sociale că Franța este pregătită să recunoască Palestina ca stat independent pentru „o pace justă și durabilă” în Orientul Mijlociu. „Am luat decizia de a recunoaște Statul Palestina. Este necesar să se stabilească imediat un armistițiu, să se elibereze toți ostaticii și să se acorde ajutor umanitar masiv populației din Gaza. De asemenea, trebuie garantată demilitarizarea Hamas, asigurarea securității și reconstrucția Gazei”, a adăugat el.

Președintele francez a menționat că țara sa va recunoaște oficial statul palestinian în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York, în septembrie.

Oficialii palestinieni au salutat mesajul lui Macron, în timp ce Israelul și Statele Unite Americii l-au criticat. Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că acest demers va devini „o recompensă pentru terorism”. „Un stat palestinian în aceste condiții va deveni un punct de sprijin pentru distrugerea Israelului, nu pentru coexistența pașnică cu acesta. Palestinienii nu doresc să creeze un stat lângă Israel, ci vor să creeze un stat în locul Israelului”, a spus el.

Ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, a numit hotărârea președintelui Franței „absurdă”. Iar secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat, de asemenea, că Washingtonul respinge planul lui Macron de a recunoaște statul palestinian.

Această decizie iresponsabilă doar servește propagandei Hamas și sabotează procesul de pace. Este o palmă dată victimelor din 7 octombrie”, a scris Rubio pe rețelele sociale.

Amintim că statul palestinian este recunoscut de 143 din cele 193 de țări-membre ale ONU. Printre acestea se numără Rusia și China, precum și câteva țări ale Uniunii Europene, inclusiv Spania și Polonia. Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie și Israel nu au recunoscut statul palestinian.

Republica Moldova susține de mai mulți ani „soluția celor două state” — Israel și Palestina — ca unică opțiune viabilă pentru rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău nu au ajuns încă la un consens privind recunoașterea Palestinei ca stat independent. Periodic, în țară au loc manifestații prin care se cere recunoașterea statului Palestina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: