Burduja Petru
Максим Андреев, NewsMaker

Paradis fiscal, dar de unde bani? Comuniștii și socialiștii au publicat un set de măsuri, menite să oprească inflația

Comuniștii și socialiștii propun mai multe măsuri, menite să stopeze inflația și creșterea prețurilor. Printre acestea se numără introducerea cotei zero pentru impozitul pe venitul anual reinvestit al agenților economici și pentru gazele consumate de persoanele fizice și juridice, dar și stabilirea unei vacanțe fiscale pentru impozitele achitate. Deputatul fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor Petru Burduja a publicat pe pagina sa de Facebook inițiativele. Acesta nu a precizat, însă, din ce resurse propune să fie acoperite măsurile menționate.

„Sperăm că, de această dată, guvernarea va reacționa imediat la inițiativele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, și nu va aștepta iar cîte jumătate de an sub diferite pretexte. E vorba de măsuri urgente de înfăptuit pentru a stopa creșterea prețurilor și a inflației”, a menționat Burduja.

Propunerile BCS:

– Introducerea cote „0” (zero) pentru impozitul pe venitul anual reinvestit al agenților economici;

– Cota „0” (zero) TVA pentru gazele naturale consumate de către persoanele juridice și fizice;

– Stabilirea vacanței fiscale pe un termen de pînă la 6 luni pentru plățile impozitelor achitate de către persoanele fizice și juridice, în caz de necesitate, prelungirea acestui termen pînă la 1 an;

– Stabilirea moratoriului controalelor fiscale, asupra amenzilor și penalităților fiscale, precum și asupra măsurilor de încasare forțată a acestora, începînd cu 1 februarie 2022;

– Stabilirea cotei ”0” (zero) de TVA pentru produsele agroalimentare autohtone de primă necesitate ori compensarea de către stat a acesteia;

– Anularea TVA pentru îngrășămintele folosite de către sectorul agricol din Republica Moldova;

– Pentru businessul mic și mijlociu, agenți economici incluși în Registrul de Stat, reducerea ratei primelor de asigurare pînă la 15% pentru partea salariului angajatului ce nu depășește salariul minim pe economie pe parcursul lunii;

– Acordarea creditelor și împrumuturilor preferențiale fără dobîndă, pentru exportatorii agricoli și agroindustriali;

– Reducerea TVA de la 20% la 6% pentru carburanții auto.

De menționat că proiectul de lege nu a fost deocamdată publicat. De asemenea, BCS nu a argumentat de unde ar urma să fie luați banii necesari pentru implementarea acestor inițiative.

Amintim că, tot astăzi, PSRM a publicat o declarație prin care solicită convocarea, de urgență, a ședinței Parlamentului. O solicitare în acest sens a fost lansată, în ajun, și de Partidul „ȘOR”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: