Parlamentul European a adoptat pe 18 iunie Raportul anual privind relația cu Republica Moldova, în care solicită, între altele, accelerarea procesului de aderare la UE. Președintele legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, a mulțumit eurodeputaților pentru vot, menționând că acesta este „un semnal esențial de încurajare” pentru cetățenii Republicii Moldova care cred în valorile europene.
Raportul anual privind relația cu Republica Moldova a fost adoptat cu o largă majoritate – 456 de voturi. În același timp, 118 eurodeputați au votat împotriva documentului, iar încă 51 s-au abținut.

„Prin votul de astăzi, reconfirmăm sprijinul nostru ferm pentru accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Concret, în urma unui amendament pe care l-am depus împreună cu colegii din Partidul Naţional Liberal și din Grupul PPE din Parlamentul European, solicităm Comisiei Europene să ofere un sprijin mai consistent autorităților de la Chișinău pentru a încheia screening-ul bilateral și pentru a deschide primele capitole de negociere în următoarele luni”, a comunicat eurodeputatul Siegfried Mureșan.
Potrivit lui Mureșan, Raportul mai cere liberalizarea permanentă a comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, dar și sprijin mai puternic din partea UE pentru țara noastră, inclusiv financiar și tehnic, în combaterea ingerințelor externe și atacurilor hibride, inclusiv din Federația Rusă.
Menționăm că președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a mulțumit legislativului UE, după adoptarea documentului.
„Mulțumim Parlamentului European pentru susținerea clară și puternică acordată Republicii Moldova! Votul de astăzi este un semnal esențial de încurajare pentru cetățenii noștri, care cred în valorile europene și luptă, zi de zi, pentru un viitor sigur, liber și demn în familia europeană”, a scris Grosu pe Facebook.
Amintim că Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidată la aderarea la UE pe iunie 2022, împreună cu Ucraina. În decembrie 2023, Consiliul European, format din liderii statelor-membre UE, au aprobat începerea negocierilor de aderare cu cele două țări. Procesul de negocieri propriu-zis a început în iunie 2024.