Parlamentul European, îngrijorat din cauza evoluției lente a reformelor din Moldova în domeniul justiției și al luptei cu corupția
Full Article 3 minutes read

Parlamentul European, îngrijorat din cauza evoluției lente a reformelor din Moldova în domeniul justiției și al luptei cu corupția

Parlamentul European este îngrijorat din cauza evoluției lente a reformelor din Moldova în domeniul justiției și al luptei cu corupția. Declarația a fost publicată pe 21 octombrie. Parlamentarii europeni au menționat că țara noastră suferă din cauza unei instabilități politice acute.

Concluziile au fost enunțate în cadrul unui raport privind felul cum Republica Moldova îşi respectă angajamentele asumate în Acordul de Asociere cu UE. Acesta a fost aprobat cu 554 de voturi pentru, 70 împotrivă și 65 de abțineri. Textul refirmă angajamentul UE de a susține Moldova prin asociere politică, integrare economică și reforme și felicită „angajamentul susținut” atât de autoritățile moldovenești, cât și de societate în acest proces. De asemenea, evidențiază „contribuția constructivă a Moldovei la cooperarea în cadrul Parteneriatului estic ”.

În același timp, reprezentanții Parlamentului European consideră că este nevoie de mai multe eforturi în ceea ce privește respectarea angajamentelor în cadrul Acordului de Asociere cu UE, în special în ceea ce privește independența instituțiilor de stat, prevenirea influenței din partea oligarhilor, impulsionarea luptei contra corupției, promovarea justiției, întărirea buchiei legii și îmbunătățirea libertății presei și a condițiilor de trai pentru oameni.

Alegerile prezidențiale într-un mediu de instabilitate politică acută

În privința alegerilor prezidențiale planificate pentru 1 noiembrie, Parlamentul European susține că UE și organizațiile internaționale ar trebui să monitorizeze situația cu atenție, deoarece acest scrutin va fi „un test pentru democrație și respectarea legii”.

De asemenea, parlamentarii europeni au menționat că autoritățile de la Chișinău ar trebuie să se asigure că alegerile vor fi libere și corecte și să continue să îmbunătățească legislația electorală.

„Este necesar pentru a garanta eficiența dreptului la vot, corectitudinea campaniilor electorale, transparența procesului legislativ și al supravegherii democratice, care trebuie să permită un control public adecvat al activităților guvernului și ale parlamentului.

Autoritățile de la Chișinău trebuie, de asemenea, să se abțină de la modificarea regulilor și reglementărilor pentru câștiguri politice, „care vor sfârși întotdeauna prin neliniște politică și instabilitate care afectează angajamentul pentru reformele structurale”, spune raportul.

Independența Curții Constituționale este crucială

În urma unor cazuri grave de hărțuire și șantaj, europarlamentarii solicită în continuare autorităților moldovenești să consolideze și să asigure independența completă a Curții Constituționale, pentru a garanta că nu este supusă niciunei ingerințe politice.

Aceștia condamnă ferm „presiunea enormă” la care au fost supuși recent judecătorii Curții atunci când au declarat neconstituțional împrumutul rusesc.

În raport mai este exprimată îngrijorarea cu privire la cursul general lent al reformelor statului de drept în Moldova, precum și la problemele legate de abordarea serioasă a corupției și a sectoarelor mass-media și a publicității care sunt foarte politizate.

***

Alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 1 noiembrie. În total, opt candidați luptă pentru fotoliul de președinte: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase ( Platforma DA), Igor Dodon (candidat independent); Maia Sandu (candidata PAS); Dorin Chirtoacă (UNIREA); Octavian Țîcu (PUN); Tudor Deliu (PLDM) și Violeta Ivanov (Partidul ȘOR).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: