Parlamentul European va organiza pe 19 noiembrie o ședință pentru a marca 1000 de zile de la declanșarea războiului împotriva Ucrainei
Full Article 3 minutes read

Parlamentul European va organiza pe 19 noiembrie o ședință pentru a marca 1000 de zile de la declanșarea războiului împotriva Ucrainei

Parlamentul European va organiza marți, 19 noiembrie, o sesiune plenară extraordinară pentru a marca împlinirea a 1000 de zile de la declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a anunțat președinta PE, Roberta Metsola, transmite Calea Europeană.

„Sunt mândră să anunţ o sesiune plenară extraordinară în Parlamentul European, marţi, 19 noiembrie, pentru a marca cele 1000 de zile de bravură şi curaj ale poporului ucrainean”, a scris Roberta Metsola pe rețeaua de socializare X.

De asemenea, Roberta Metsola a anunțat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va alătura ședinței plenare pentru „un discurs special din Ucraina”.

Luna trecută, președintele Ucrainei a prezentat planul său de victorie șefilor de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și miniștrilor apărării din cele 32 de state aliate NATO, un document cu cinci puncte cheie și anexe secrete, sensibile în a fi prezentate de liderul de la Kiev, de la care Volodimir Zelenski are așteptarea să impulsioneze sprijinul occidental pentru țara sa, în timp ce se pregătește să intre în a treia iarnă și, în viitorul apropiat, în al patrulea an de război cu Rusia agresoare.

Tot luna trecută, europarlamentarii reuniți în sesiune plenară la Strasbourg au votat un împrumut extraordinar de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, ce va fi rambursat din viitoarele venituri provenite din activele rusești înghețate.

În septembrie, Comisia Europeană a anunțat un credit de 35 miliarde de euro pentru Ucraina, ce este parte a unui plan al partenerilor din G7, de a acorda împrumuturi de până la 50 de miliarde de dolari (aproximativ 45 de miliarde de euro). Rambursarea acestui împrumut este posibilă prin utilizarea activelor rusești înghețate. Aproximativ 210 de miliarde de euro în active sunt deținute în UE și blocate în temeiul sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din februarie 2022. Guvernele UE au decis să utilizeze profiturile din aceste active pentru a sprijini atât eforturile militare ale Kievului, cât și reconstrucția țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: