Ministerul Energiei

Parlicov confirmă că ex-șeful Naftogaz consultă Ministerul Energiei: „Expertiza sa este prețioasă pentru noi”

Fostul șef al companiei ucrainene de stat, Naftogaz, Andrei Kobolev, cercetat penal de autoritățile ucrainene, consultă Ministerul Energiei de la Chișinău pe subiecte ce țin de sectorul gazier, inclusiv auditul privind pretinsa datorie a Moldovagaz către concernul rus Gazprom. Declarația a fost făcută pe ministrul Energiei Victor Parlicov într-un mesaj pe Facebook, publicat pe 10 octombrie. Totuși, Victor Parlicov a precizat că Kobolev nu este angajat oficial în cadrul Ministerului Energiei.

Ministrul Parlicov a declarat că inițial informația privind colaborarea instituției pe care o conduce cu Andrei Kobolev a apărut în spațiul public pe un canal anonim de Telegram din Federația Rusă, fiind apoi preluată de presa din Ucraina și Republica Moldova. Înainte de aceasta însă, a atras atenția ministrul, a fost aruncat în spațiul public un fake, în publicația rusă Kommersant, legat de 153 de milioane de dolari pe care le-ar fi oferit Chișinăul din pretinsa datorie a Moldovagaz față de compania mamă, Gazprom, când, de fapt, era vorba de aceleași 8,6 milioane de dolari propuse anterior, doar că cifra s-a luat în lei moldovenești, exact așa cum a fost inclusă în textul propunerii, ceea ce denotă că oferat a fost „scursă” în presa rusă.

Dacă e să urmăm logica aceluiași manual de dezinformare, trebuie să ne așteptăm și la alte diversiuni informaționale legate de sectorul de gaze din Republica Moldova, inclusiv în raport cu companiile care au efectuat auditul datoriei pretinse de Gazprom de la Moldovagaz. De altfel, deja am primit întrebări de la presa ucraineană dacă nu ar fi Kobolev rudă cu Veaceslav Platon, care avea același nume de familie în calitate de cetățean ucrainean”, a menționat oficialul.

Victor Parlicov a confirmat faptul că Andrei Kobolev oferă consultanță ministerului Energiei, însă acesta nu este angajat oficial în cadrul instituției.

Andriy Kobolyev ne-a consultat și ne consultă în continuare în procesele legate de unbundling in sectorul gazier sau separarea operatorilor de transport de furnizorii gazelor, auditul pretinsei datorii a Moldovagaz și relația cu Gazprom, dar și facilitarea tranzitului gazelor prin Republica Moldova spre depozitele subterane din Ucraina, inclusiv colaborarea în privința stabilirii tarifelor și punctelor de intrare-ieșire comune. Expertiza sa este prețioasă pentru noi, totuși, Andrii Kobolyev nu este angajat sau plătit pentru sprijinul acordat nouă, iar deciziile oricum sunt luate de autoritățile publice din Republica Moldova”, a spus ministrul.

Parlicov a calificat situația din jurul fostului șef Naftogaz drept o reacție „bolnăvicioasă” a Rusiei.

Aceste atacuri informaționale denotă o reacție bolnăvicioasă a Federației Ruse la reușitele noastre în ceea ce ține de diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și finalizarea procesului de unbundling, precum și sugerează că Gazprom nu are argumente în raport cu rezultatele auditului datoriei pe care o pretinde de la Moldovagaz”, a spus el.

De menționat că Andrei Kobolev a declarat că a devenit consilierul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. El a vorbit despre acest lucru la o ședință a Înaltei Curți Anticorupție a Ucrainei, care examina extinderea măsurii preventive pe numele său. „Ajut această țară să finalizeze procesul de audit al datoriilor către Gazprom”, a spus Kobolev, potrivit presei din Ucraina.

***

Andrei Kobolev a condus Naftogaz din 2014 până în 2021. În februarie 2022, el a fost suspectat că ar fi obținut ilegal bonusuri în valoare de peste 229 de milioane hrivne (aproximativ 6,3 milioane de dolari), după ce a câștigat un proces de arbitraj la Stockholm. Anchetatorii de la Biroul Național Anticorupție al Ucrainei cred că acesta ar fi putut încălca legea, după ce ar fi beneficiat de bonusuri în valoare de 37,48 milioane de hrivne (aproximativ 1 milion de dolari).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: