Partidul ȘOR sesizează Curtea Constituțională: „Starea de urgență a fost prelungită nejustificat”
Full Article 2 minutes read

Partidul ȘOR sesizează Curtea Constituțională: „Starea de urgență a fost prelungită nejustificat”

Fracțiunea Partidului „ȘOR” din Parlament contestă prelungirea stării de urgență. Reprezentanții partidului declară că au depus o sesizare, pe 23 decembrie, la Curtea Constituțională.

Partidul spune că „starea de urgență a fost prelungită nejustificat, cu încălcarea mai multor articole din Constituție”.

„Guvernul și Parlamentul nu au argumentat necesitatea stării de urgență și competențelor speciale pentru Comisia pentru Situații Excepționale, atât timp cât toate instituțiile statului sunt funcționale și au competențe să soluționeze orice criză, fără a restrânge drepturile omului”, comunică Partidul „ȘOR”.

Reprezentanții partidului mai spun că „Parlamentul a delegat CSE competențe de a îngrădi drepturi fundamentale precum dreptul la întruniri, la libera exprimare, la proprietate și la libera circulație”. „Nu au nimic în comun cu starea de urgență”, spun cei de la partid.

În sesizare, potrivit partidului, mai este subliniat faptul că „de aproximativ un an, de când a fost declarată starea de urgență, circumstanțele care au generat instituirea acesteia nu s-au schimbat”.

„Riscurile legate de securitatea energetică a statului, gestionarea fluxului migraționist și consecințelor economice cauzate de conflictul din Ucraina sunt aceleași”, susțin reprezentanții partidului.

***

Ultima dată, Parlamentul a votat prelungirea stării de urgență cu 60 de zile, începând cu data de 6 decembrie. „Ne pare rău că suntem nevoiți să venim cu această propunere, dar toată lumea a văzut deconectările, a auzit prognozele. Avem nevoie în continuare de instrumente de decizie pentru ca să avem grijă de oamenii noștri”, a comunicat premierul Natalia Gavrilița.

De menționat că începând cu luna septembrie, fracțiunea Partidului „ȘOR” lipsește de la ședințele Parlamentului.

La începutul lunii decembrie, cinci deputați din Parlamentul Republicii Moldova au fost sancționați pentru absențele nemotivate de la ședințele Legislativului și comisiilor permanente.

Pentru absență fără motiv întemeiat pe parcursul lunii noiembrie de la şedinţele Parlamentului și ale comisiilor permanente au fost sancționați, prin reținerea a 75% din salariu şi din indemnizația lunară neimpozabilă pentru transport, deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” – Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Petru Jardan și Denis Ulanov. La fel a fost sancționat și deputatul fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Constantin Starîș.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: