Vor curge amenzile de „Ziua Victoriei”? PAS a anunțat că va reînregistra în Parlament legea privind interdicția panglicii negru-oranj
Full Article 2 minutes read

Vor curge amenzile de „Ziua Victoriei”? PAS a anunțat că va reînregistra în Parlament legea privind interdicția panglicii negru-oranj

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp a declarat că legea privind purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe” va fi reînregistrată în Parlament. Aceasta pentru ca legea să fie aplicabilă până la 9 mai. Se întâmplă după ce Curtea Constituțională a stabilit că simbolurile pot fi folosite, doar dacă nu promovează agresiunea militară, crimele de război sau cele împotriva umanității. 

„Acum, Parlamentul lucrează la lege, pentru că noi va trebui să reînregistrăm această lege. Noi ne dorim ca această lege să fie aplicabilă, noi nu putem să admitem ca anumite simboluri ale agresiunii și militarismului rusesc să fie folosite fără nicio explicație”, a menționat parlamentarul la ProTV.

Potrivit deputatului, în Parlament va fi propus un nou proiect de lege care mai întâi va fi consultat cu câțiva experți în dreptul constituțional.

„Acum această lege nu poate fi aplicabilă, pentru că în judecată nu vei putea demonstra că a folosit într-un mod sau altul”, a conchis deputatul.

***

Pe 11 aprilie, Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității. Curtea s-a convocat în ședință în urma sesizărilor depuse, în 2022, de deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac și a unuia dintre cetățenii amendați.

Deputata PAS Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că hotărârea Curții Constituționale „a stârnit multe discuții”. Potrivit ei, teoretic, Curtea a dat o apreciere corectă. „Cum la modul practic va avea loc aplicarea acestui articol, nu este clar”, a adăugat Stamate cu referire la paragraful 88 din hotărâre.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: