Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare din România la alegerile prezidențiale, a venit pe 11 aprilie la Chișinău. Acesta a participat la o conferință de presă alături de Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova și liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate. Șeful legislativului și-a exprimat susținerea pentru Antonescu la scrutinul prezidențial.
Grosu declarat că alegerile pentru funcția de președinte al României din anul curent sunt despre direcția pe care va merge țara.
„Pe 4 mai e nevoie din nou de unitatea noastră, frați basarabeni, pentru a pune umărul la o Românie europeană, liberă și puternică. O Românie europeană, demnă și puternică înseamnă și o Moldovă care merge ferm spre un viitor și rămâne liberă să-și aleagă drumul.
Partidul Național Liberal a fost cel mai activ susținător al nostru în capitalele europene. Este important pentru R. Moldova ca acest lucru să continue, să avem în președintele României un avocat hotărât al intereselor țării noastre. Pe 4 mai, dragi basarabeni, să arătăm lumii întregi ce forță sunt cetățenii R. Moldova, să nu permitem forțelor străine, extremiste, care nu iubesc R. Moldova, să abată România de pe drumul corect, de pe calea dezvoltării economice și menținerii păcii. Unindu-ne forțele, românii de pe malul drept și românii de pe malul stâng al Prutului, să ne apărăm viitorul comun în marea familie europeană. Succese, domnule Crin Antonescu! Împreună, înainte! România, înainte!”, a adăugat șeful legislativului.
În același timp, Crin Antonescu a spus că, dacă va ajunge președintele României, intenționează să dezvolte relația țării cu Republica Moldova.
„Un președinte pro-occidental ferm, cu bază, cu stabilitate, cu o majoritate în spate, este o garanție că relația dintre Chișinău și București va continua. Ea este o relație de întrajutorare, e o relație care a adus progrese spectaculoase în ultimii ani pentru R. Moldova pe calea integrării europene. Astăzi putem spune că această integrare a început deja, nu numai prin angajamente, prin proceduri diplomatice, ci prin lucruri care sunt concrete, prin lucruri care s-au petrecut, de la infrastructură rutieră la infrastructură energetică la relații care sunt doar începutul a ceea ce eu, în calitate de candidat la Președinția României, văd a fi viitorul. O relație mult mai amplă, o relație economică, o relație comercială care să completeze tot ceea ce în acești ani s-a făcut din punct de vedere politic, cultural, din toate celelalte lucruri care au făcut ca noi să ne comportăm, așa cum este și realitatea, ca un singur popor în două state”, a menționat el.
Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Național Liberal, care face parte din coaliția de guvernare de la București și îl susține pe Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, sunt membri ale aceleiași formațiuni ale UE – Partidul Popular European.
***
Unsprezece candidați sunt înscriși în cursa electorală pentru funcția de președinte al României:
– Nicușor Dan (candidat independent);
– Crin Antonescu (candidatul coaliției de guvernare);
– Victor Ponta (candidat independent);
– Elena Lasconi (formal candidata USR, însă formațiunea i-a retras sprijinul în favoarea lui Nicușor Dan);
– Cristian Terheș (candidatul PNCR);
– Lavinia Șandru (candidata PUSL);
– George Simion (candidatul AUR);
– John-Ion Banu-Muscel (candidat independent);
– Silviu Predoiu (candidatul PLAN);
– Daniel Funeriu (candidat independent);
– Sebastian-Constantin Popescu (candidatul PNR).