Andrei Mardari/NewsMaker

PAS propune modificarea legislației, pentru ca directorul CNA să fie numit de majoritatea parlamentară, fără concurs (DOC)

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) propune modificarea legislației, pentru ca directorul Centrului Național Anticorupție (CNA) să fie numit în funcție de majoritatea parlamentară și nu prin concurs, așa cum este în prezent. Proiectul de lege urmează să fie examinat în cadrul ședinței extraordinare a legislativului, care se va desfășura pe 13 august.

Mai exact, PAS propune modificarea Legii nr. 1104/2002 cu privire la Centrul Național Anticorupție. Prin modificările propuse se urmărește modificarea modalității de desemnare și numire în funcție a directorului Centrului Național Anticorupție, în cazul vacanței funcției. Se propune ca directorul CNA să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Alineatul 3 din lege se abrogă – „(3) Candidatul la funcţia de director este selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic”.

Potrivit autorilor inițiativei, „modificarea modalității de desemnare și numire a directorului Centrului Național Anticorupție va contribui la responsabilizarea corpului de deputați în desemnarea unui sau mai mulți candidați la funcția de director, în cazul vacanței funcției”. Autorii mai susțin că inițiativa va permite implicarea plenară a CNA în realizarea strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia și exercitarea atribuțiilor în domeniul combaterii corupției.

Proiectul de lege figurează în ordinea de zi aprobată de Biroul permanent al Parlamentului pentru ședința extraordinară din 13 august.

Proiectul de lege pentru modificarea articolului 8 din Legea nr.1104/2002 cu privire la Centrul Național An… by newsmakermd on Scribd

În prezent, director al Centrului Naţional Anticorupţie este Ruslan Flocea. Acesta este general-maior și a fost numit în funcție prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 104 din 31 iulie 2019, în urma votului majorităţii deputaţilor aleşi, pe un mandat de cinci ani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Коллаж

Tragedii în Orhei și Florești: Doi frați și un copil de 12 ani s-au înecat într-o singură zi 

Trei persoane, dintre care doi copii, și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore în bazinele acvatice din Republica Moldova, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Primul caz a fost înregistrat pe 21 iulie, în apropierea localității Trifănești, raionul Florești. Un băiat de 12 ani s-a înecat în râul Căinar, după ce a căzut în apă în timpul jocului. Corpul neînsuflețit al copilului a fost scos la mal de către localnici, înainte de intervenția serviciilor specializate. Circumstanțele exacte ale tragediei urmează să fie stabilite.

Un alt incident s-a produs în noaptea de 21 iulie, în satul Chiperceni, raionul Orhei, unde doi frați – unul de 20 de ani și altul de 12 ani – s-au înecat în timp ce pescuiau la un iaz din localitate. Dispariția lor a fost semnalată de un prieten, care a găsit pe mal lucrurile personale ale acestora. Salvatorii și scafandrii IGSU au intervenit la fața locului. În dimineața zilei de 22 iulie, a fost găsit corpul tânărului de 20 de ani. Căutările minorului dispărut continuă.

IGSU îndeamnă oamenii să meargă la scăldat doar în locuri amenajate și supravegheate da salvamari. Totodată, amatorii de pescuit sunt rugați să aleagă locuri autorizate și sigure, departe de curenți puternici, diguri sau baraje. Părinții sunt rugați să acorde o atenție sporită copiilor și să nu îi lase nesupravegheați în apropierea apelor.

Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2025, 34 de persoane, dintre care 6 minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: