Pașapoarte COVID pentru moldoveni. Cetățenii Moldovei care s-au vaccinat vor avea acces în Europa?
Full Article 5 minutes read

Pașapoarte COVID pentru moldoveni. Cetățenii Moldovei care s-au vaccinat vor avea acces în Europa?

În Uniunea Europeană se polemizează pe larg despre „pașapoartele verzi” de vaccinare împotriva coronavirusului: de formatul acestor documente va depinde, cine și în ce condiții va putea traversa granițele UE. NM prezintă, cum se desfășoară pregătirile pentru introducerea pașapoartelor COVID în Moldova, dacă există intenția de a oferi acces în țările UE pentru cetățenii Moldovei care s-au vaccinat și ce semne de întrebare mai există față de aceste certificate.

Care este situația actuală privind certificatele?

După obținerea ambelor doze ale vaccinului în Moldova, acum se oferă certificate de imunizare. Însă autoritățile locale încă nu pot garanta că acestea vor fi acceptate în alte țări. Ministerul Sănătății sugerează cetățenilor să se intereseze singuri înainte de călătorie.

„Certificatele internaționale de vaccinare încă nu există. Acum, totul depinde de politica unei anumite țări în raport cu aceste documente. Înainte de a vizita o țară sau alta, recomandăm cetățenilor să se intereseze la serviciul de frontieră, dacă aceștia acceptă certificatele noastre. Certificatele conțin elemente de securitate și în acestea pot fi găsite toate informațiile necesare despre imunizare. Există chiar și un cod QR, care permite citirea acestor date în format electronic”, a menționat epidemiologul Alexei Ceban.

Ceban a precizat că nu în toate țările certificatele sunt valabile imediat după cea de-a doua doză a vaccinului. „În unele state, certificatele sunt recunoscute doar peste două săptămâni de la a doua doză”, a spus epidemiologul.

Certificatele noastre vor fi acceptate în Uniunea Europeană?

Peter Michalko, șeful Delegației UE în Moldova, a declarat într-un interviu pentru NM că, cel mai probabil, certificatul de vaccinare acordat în Moldova va fi recunoscut și în țările UE. Potrivit afirmațiilor diplomatului, UE elaborează acum un document unic, care va confirma că o persoană a susținut un curs deplin de vaccinare împotriva coronavirusului. În opinia lui Michalko, este foarte important ca astfel de documente să fie aprobate și în țările partenere ale UE, din care face parte și Moldova.

Răspunzând la întrebările NM, Michalko a presupus că în această vară, cetățenii Moldovei care sunt vaccinați vor putea călători în UE în baza certificatului de vaccinare eliberat în țara noastră.

Care sunt planurile autorităților?

Specialiști de la Ministerul Sănătății au comunicat în cadrul unei conferințe de presă din 19 mai că intenționează să adere la standardele internaționale pentru certificatele de vaccinare imediat ce acestea vor fi elaborate. Atunci când în Uniunea Europeană va fi aprobat formatul „pașaportului verde” unic, Moldova va adera la această inițiativă „în măsura posibilităților” și va face tot posibilul pentru ca acest document să fie recunoscut.

Cum vor fi și cum vor funcționa „pașapoartele verzi”?

UE a stabilit deja conținutul și funcțiile certificatului european de vaccinare, cunoscut ca „pașaport verde”, iar Comisia Europeană a organizat deja dezbateri la acest subiect. Deocamdată, s-au decis următoarele:

  • Certificatul („pașaportul verde”) va fi acordat gratuit, iar informația din acesta trebuie să fie în două limbi (limba oficială a țării care îl eliberează și engleză);
  • Documentul va conține un cod de bare și trebuie să fie și tipărit pe hârtie, și în format electronic;
  • În „pașaportul verde” va fi introdusă informația despre vaccinul împotriva coronavirusului, rezultatele negative ale testelor PCR pentru infecție primite recent și informațiile care ar confirma că deținătorul  documentului a fost bolnav de COVID-19.

De ce este criticat proiectul „pașapoartelor verzi”?

În Ungaria, de exemplu, au fost reticenți față de concepția certificatului. Péter Szijjártó, șeful MAE din această țară, și-a exprimat speranța că astfel de documente nu vor deveni un instrument de presiune asupra statelor UE. Menționăm că Parlamentul European insistă asupra faptului că vaccinurile împotriva coronavirusului, care au fost aprobate de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), ar putea asigura călătoria prin UE. Acest lucru nu se referă și la vaccinul rusesc Sputnik V și la vaccinul chinezesc Sinopharm, care sunt utilizate pe larg în Ungaria. Aceleași vaccinuri se folosesc acum și în Moldova.

În același timp, în documentul Comisiei Europene se spune clar că certificatele „nu trebuie să devină o condiție pentru libertatea circulației” ori „să fie interpretate ca o obligațiune de vaccinare”.

Conform documentului, oamenii care, din anumite motive, nu au putut sau nu au dorit să se vaccineze ar trebui să beneficieze de aceeași libertate a circulației ca și cei care s-au vaccinat, dar „cu condiția testelor obligatorii sau a autoizolării”.

Cât timp va fi valabil un asemenea certificat?

Certificatele europene generale vor fi de trei tipuri: cel de vaccinare împotriva coronavirusului, cel care va confirma faptul că deținătorul certificatului a fost deja bolnav de COVID sau pur și simplu despre testul negativ la COVID-19. Însă deocamdată nu se precizează, cât timp va fi valabil fiecare tip de certificat.

Deocamdată se presupune că fiecare țară în particular va stabili termenul de valabilitate. În documentul prealabil al Comisiei Europene se menționează doar că certificatele pentru persoanele care au fost bolnave de coronavirus vor avea un termen de valabilitate de cel mult 180 de zile.

Reamintim că până în dimineața de 19 mai, în Moldova s-au utilizat peste 253 mii de doze de vaccin împotriva coronavirusului. Peste 34 mii de persoane au primit deja ambele doze. Astăzi, în țara noastră sunt accesibile următoarele vaccinuri: AstraZeneca britanico-suedez, Sunopharm și SinoVac chinezești. Vaccinul rusesc Sputnik V a rămas doar pentru cei care și-au administrat prima doză și sunt în așteptarea celei de-a doua.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: