bloknot-moldova.md

Pașapoarte noi și mai ieftine pentru moldoveni. Anunțul Agenției Servicii Publice

Agenția Servicii Publice (ASP) va iniţia o nouă licitație pentru achiziționarea blanchetelor şi echipamentelor, necesare pentru mai multe categorii de acte eliberate de instituţie. Anunțul a fost făcut de către directorul ASP, Mircea Eşanu, în cadrul unei conferințe de presă din 24 noiembrie. Oficialul a precizat că, din toamna anului viitor, vor fi emise noi pașapoarte, iar prețul acestora ar putea scădea cu 200 de lei.

Agenția Servicii Publice modifică tehnologia folosită de 16 ani la fabricarea pașapoartelor. Mai exact, pagina cu fotografia și datele personale ale titularului nu va mai fi pe hârtie, acoperită cu peliculă de protecție, ci din policarbonat. Deși costul materialelor de producție crește, ASP estimează ieftinirea pașapoartelor din contul excluderii taxelor de Royalty. Noile pașapoarte ar putea fi emise din toamna anului viitor, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, a declarat că, într-o săptămână, urmează să fie lansată achiziția de blanchete și echipamente necesare pentru producerea actelor. Vor fi procurate circa trei milioane de blanchete, jumătate dintre care sunt pentru pașapoarte, iar celelalte sunt de tip card utilizate la fabricarea buletinelor de identitate, permiselor de conducere, pașapoartelor tehnice etc. Licitația vine cu o schimbare de tehnologie folosită la fabricarea pașapoartelor.

„Prin această nouă tehnologie, în primul rând, ne dorim o creștere semnificativă a documentelor pe care le emitem. În al doilea rând, sperăm ca aceste economii, practic de o sută de mii de lei, pe care îi vom gira prin excluderea taxelor de Royalty, să plece de pe umerii cetățenilor Republicii Moldova. Sigur, costul final al pașapoartelor îl vom afla după ce vom organiza această licitație și vom selecta furnizorii de echipamente și blanchete”, a explicat Mircea Eșanu.

Autoritățile nu prognozează o micșorarea a costurilor pentru buletinul de identitate, care astăzi este 130 de lei, emis în regim ordinar. Estimările arată însă o scădere de circa 200 de lei a costurilor pentru pașaport.

Costul total al achiziției, care este prevăzută pentru un termen de trei ani, se ridică la 430 de milioane de lei sau 21-22 de milioane de euro, dar ASP contează că, în urma licitației, acesta va fi mai mic.

Achiziția publică în valoare de 500 de milioane de lei, inițiată de fosta conducere a Agenției Servicii Publice pentru procurarea blanchetelor, a fost stopată la începutul lunii septembrie de către noua guvernare. S-a constatat că achiziția a fost organizată cu multiple încălcări ale legii, inclusiv legate de termenele de publicare a anunțului, modificarea de mai multe ori a sumei achiziției și a termenelor limită pentru depunerea ofertelor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: