captură video

Patriarhia Rusă cere sancțiuni: „incidentul” cu episcopul Marchel poate lăsa fără focul haric „milioane” de credincioși

Deși o delegație a Mitropoliei Moldovei se află deja în Israel pentru a aduce focul haric la Chișinău, Patriarhia Rusă susține că „incidentul” cu episcopul Marchel „poate duce la faptul că milioane de credincioși din Moldova vor fi lipsiți de posibilitatea de a întâmpina focul haric în bisericile și mănăstirile lor”. Mai mult, Biserica Ortodoxă Rusă solicită „investigarea acestui incident, identificarea și sancționarea celor vinovați de încălcarea drepturilor arhiepiscopului de Bălți și Fălești”. Amintim, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a explicat că episcopul s-a prezentat mai târziu la Aeroport, în consecință – controlul în privința sa a fost finalizat după ce s-a încheiat îmbarcarea pentru cursa spre Israel.

Pe 18 aprilie, pe site-ul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost publicată o declarație în legătură cu episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care, pe 17 aprilie, intenționa să ajungă în Israel.

„Pe 17 aprilie, în Joia Mare a Săptămânii Patimilor, autoritățile Republicii Moldova l-au reținut pe arhiepiscopul de Bălți și Fălești, Marchel, la aeroport, împiedicându-l să plece în Statul Israel, fără a oferi explicații. După cum se știe, reprezentantul Bisericii Ortodoxe din Moldova intenționa să plece în Țara Sfântă pentru a participa la aducerea Focului Haric, devenită deja o tradiție. Autoritățile nu și-au explicat acțiunile, care pot duce la faptul că milioane de credincioși din Moldova vor fi lipsiți de posibilitatea de a întâmpina Focul Haric al Sâmbetei Mari în bisericile și mănăstirile lor. În același timp, după cum se declară, așa-numita Mitropolie a Basarabiei, care se bucură de sprijinul autorităților actuale, participă la aducerea Focului Haric fără niciun fel de obstacol”, se arată în declarația Bisericii Ortodoxe Ruse.

Biserica Ortodoxă Rusă consideră „acest incident drept o încălcare gravă a libertății religioase, un exemplu de politică discriminatorie, îndreptată spre restrângerea ilegală a drepturilor credincioșilor Bisericii Ortodoxe din Moldova”: „Facem apel la investigarea acestui incident, identificarea și sancționarea celor vinovați de încălcarea drepturilor arhiepiscopului de Bălți și Fălești, Marchel”.

***

Amintim, pe 17 aprilie, mai multe publicații din Rusia au scris că episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, nu a fost lăsat să plece din Chișinău spre Israel pentru a aduce focul haric în Republica Moldova. Se menționa că episcopul a fost oprit pe Aeroportul din Chișinău, înainte de a urca în avion, și supus unui control amănunțit, iar în cele din urmă a fost lăsat să plece abia după decolarea aeronavei.

În acest context, pe 18 aprilie, Partidul Socialiștilor a cerut „explicații publice imediate” din partea Poliției de Frontieră.

Pentru NewsMaker, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a explicat că, în privința episcopului, s-au aplicat proceduri standard de control, însă, „din motivul că acesta s-a prezentat mai târziu, procedurile de control au fost finalizate după încheierea îmbarcării pentru cursa planificată”.

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, activează în cadrul Mitropoliei Moldovei (subordonată Patriarhiei Ruse). Menționăm că delegația Mitropoliei Moldovei a plecat în Israel pentru a aduce focul haric încă pe 14 aprilie și este condusă de „Episcopul-vicar, Preasfințitul Filaret de Căpriana și Preasfințitul Patrocl de Dondușeni, vicar al Eparhiei de Edineț și Briceni”. Delegația urmează să aducă focul haric în Republica Moldova în seara zilei de 19 aprilie. În jurul orei 20:00, focul va fi adus în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău, unde mitropolitul Vladimir îl va împărți credincioșilor.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: