Lupta pentru tratamentul accesibil. Cum a respins o instanță din Moldova cererea împotriva gigantului farmaceutic belgian

În Moldova continuă disputa privind brevetele pentru medicamentul bedaquilină, utilizat în tratamentul tuberculozei rezistente la medicamente. Din 2021, organizația obștească „Inițiativa Pozitivă” solicită anularea brevetelor suplimentare deținute de gigantul farmaceutic belgian Janssen Pharmaceutica N.V. Apărătorii drepturilor omului ridică tot mai des problema așa-numitelor „brevete verzi etern”, care, în opinia lor, creează un monopol nejustificat pentru deținătorii de brevete. Această practică prelungește artificial durata drepturilor exclusive asupra medicamentelor, ceea ce împiedică în mod direct apariția pe piață a analogilor generici accesibili. Deși, în prezent, în Moldova sunt deja disponibile medicamente generice (Bedaquilină), acest lucru a fost posibil nu datorită modificărilor legislative sau intervenției sistemului judiciar. Apariția acestor medicamente este rezultatul deciziei voluntare a companiei Janssen Pharmaceutica N.V. de a nu împiedica livrarea lor în țările cu venituri mici și medii.

Cu toate acestea, experții avertizează: a te baza exclusiv pe bunăvoința corporațiilor farmaceutice nu este suficient. Pentru a asigura un acces durabil la medicamente esențiale, sunt necesare măsuri sistemice, inclusiv reforma politicii în domeniul brevetelor și întărirea controlului din partea autorităților de reglementare.

Încă din aprilie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins cererea „Inițiativei Pozitive”, dar decizia motivată a fost publicată abia după șapte luni. NM explică de ce acest lucru a fost criticat de societatea civilă și cum justifică instanța întârzierea.

Procesul privind anularea brevetelor

În 1995, Moldova a ratificat Convenția Eurasiatică privind brevetele, ceea ce a permis Oficiului Eurasiatic de Brevete (OEAB) să elibereze brevete valabile pe teritoriul țării. În 2011, Parlamentul Moldovei a denunțat Convenția Eurasiatică, însă această denunțare nu se aplica brevetelor eliberate până atunci. Acestea continuă să fie valabile în Moldova până la expirarea termenului lor.

Organizația „Inițiativa Pozitivă”, care apără inclusiv drepturile pacienților cu tuberculoză, contestă trei brevete suplimentare pentru bedaquilină, înregistrate la OEAB și valabile în Moldova. Potrivit organizației, aceste brevete suplimentare nu îndeplinesc criteriile de brevetabilitate, în special „noutatea” și „nivelul inventiv”. Compania farmaceutică ar fi brevetat ceea ce era deja descris în publicații științifice anterioare și era evident pentru experții în chimie.

Potrivit chimistului și consilierului în proprietatea intelectuală Radu Stafi, cele mai mari oficii de brevete din SUA, China și Japonia au refuzat să acorde brevete similare companiei farmaceutice.

„Din punctul meu de vedere, trei brevete adiționale în cauză nu respectă două dintre cele trei criterii de brevetabilitate obligatorii, noutatea fiind îndoielnică iar activitatea inventivă lipsind totalmente. Este important de menționat că oficii mari în proprietatea intelectuală din SUA, China și Japonia nu au acordat aceste brevete invocând argumente similare. De fapt, brevetele adiționale în cauză reprezintă prelungirea „vieții” invenției dezvăluite în 2004, invenție a aceluiași beneficiar. Această strategie sau șmecherie este folosită în prezent pe larg de companiile farmaceutice în vederea dobândirii beneficiilor în decursul mai multor ani decât permite „viața” unui singur brevet.”

La rândul său, consultantul în domeniul drepturilor omului și legislație, AO „Inițiativa Pozitivă”, Evghenii Alexandrovici Goloșceapov, subliniază că, din cauza prelungirii monopolului Janssen Pharmaceutica N.V., Moldova a fost nevoită să primească bedaquilină de la partenerii internaționali sau să o procure independent la prețuri exagerate, în loc să cumpere analogi mai ieftini.

„Brevetul de bază pentru bedaquilină și-a încetat valabilitatea în Moldova în vara anului 2023. Cu toate acestea, compania farmaceutică a reușit din timp să obțină brevete suplimentare, așa-numite „veșnic verzi” sau „etern valabile”, care au prelungit nejustificat monopolul asupra bedaquilinei până la sfârșitul anului 2027 în Moldova. Din acest motiv, exista riscul ca autoritățile moldovene să continue să plătească milioane de lei în plus din bugetul de stat pentru bedaquilină încă patru ani. De aceea, încă din primăvara anului 2021, ne-am adresat în instanță pentru a anula aceste brevete suplimentare, a elimina monopolul nejustificat și a deschide piața pentru bedaquilina generică și alți furnizori alternativi”, a explicat Goloșceapov.

Menționăm că, potrivit art. 18 din Legea nr. 50/2008 privind protecția invențiilor, termenul de valabilitate al unui brevet este de 20 de ani din data depunerii cererii, iar cererile pentru brevetele suplimentare au fost depuse de Janssen Pharmaceutica N.V. la OEAB în perioada 2005–2007.

Decizia instanței și întârzierea părții motivate

Pe 26 aprilie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins cererea „Inițiativei Pozitive”, motivând că reclamantul, adică organizația obștească, nu a prezentat dovezi convingătoare că brevetele nu întrunesc criteriile de brevetabilitate. Instanța a mai menționat că Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) a efectuat expertiza și a confirmat valabilitatea brevetelor.

„Instanța subliniază că brevetul, ca instrument juridic de protecție a proprietății intelectuale, beneficiază de o prezumție de valabilitate, care se bazează pe expertiza minuțioasă realizată de organul competent — în acest caz AGEPI. În această situație, reclamantul nu a reușit să infirme această prezumție, deoarece argumentele sale au fost contrazise de date experimentale și mărturii ale specialiștilor”, se menționează în motivarea deciziei instanței.

Partea motivată a deciziei a fost publicată abia pe 5 decembrie 2024, adică la șapte luni și nouă zile de la pronunțarea hotărârii instanței.

Potrivit organizației „Inițiativa Pozitivă”, această întârziere încalcă drepturile participanților la proces. Conform art. 236 din Codul de procedură civilă al Republicii Moldova, instanța întocmește hotărârea integral, dacă participanții la proces depun apel în termen de 30 de zile de la pronunțarea părții rezolutive, iar textul complet al deciziei trebuie să fie gata în termen de 45 de zile de la depunerea apelului. „Inițiativa Pozitivă” a contestat deja decizia instanței Centru la Curtea de Apel pe 22 mai 2024. Însă pentru a prezenta contraargumente și a continua procesul, era necesară partea motivată a deciziei.

NM a primit un răspuns oficial al instanței privind cauzele întârzierii publicării părții motivate. Potrivit Judecătoriei Centru, întârzierea nu a fost de șapte luni, ci de trei.

„În perioada 31 mai – 9 august 2024, judecătorul Andrei Ojoga a fost în concediu. Astfel, termenul pentru întocmirea deciziei motivate a expirat pe 6 septembrie 2024, ținând cont de faptul că apelul a fost depus pe 22 mai 2024 și de perioada în care judecătorul a lipsit din cauza concediului. Prin urmare, afirmația privind o întârziere de șapte luni nu corespunde realității, deoarece întârzierea efectivă a fost de trei luni”, se menționează în răspunsul instanței.

În plus, instanța a invocat volumul mare de lucru al judecătorului, căruia i-au fost repartizate 249 de dosare noi în această perioadă: dintre acestea, 222 au fost acceptate pentru examinare, iar 175 deja au fost soluționate.

„Instanța a fost nevoită să acorde prioritate altor procese judiciare. Cazul se referea la anularea unor brevete eurasiatice și necesita o analiză aprofundată a legislației, acordurilor internaționale și documentației tehnice. Volumul și complexitatea dosarului au încetinit procesul de redactare a deciziei motivate, dar acest proces a fost necesar pentru întocmirea unui act judiciar bine argumentat”, se precizează în răspunsul instanței.

Totodată, Judecătoria Centru a menționat că întârzierea publicării părții motivate poate fi analizată de un organ special – Inspecția Judiciară din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii.

NM a trimis o sesizare către Inspecția Judiciară pe lângă CSM privind eventuale sancțiuni disciplinare aplicate judecătorului și cât de frecvent sunt publicate cu întârziere părțile motivate ale hotărârilor. CSM a răspuns că nu deține statistici privind hotărârile motivate publicate sau nepublicate. Totuși, a menționat că judecătorii invocă adesea suprasolicitarea, lipsa personalului, îmbolnăviri etc., drept cauze ale întârzierilor. În același timp, CSM a precizat că sancțiunile disciplinare se aplică doar în cazuri de încălcări grave, fără explicații plauzibile.

Reacția „Inițiativei Pozitive”

„Inițiativa Pozitivă” consideră că întârzierea părții motivate le limitează capacitatea de a contesta rapid hotărârea. Organizația afirmă că „întârzierile în examinarea cauzei în sistemul judiciar și în eliberarea textului integral al deciziei nu doar încalcă drepturile participanților la proces, ci afectează negativ posibilitatea de a îmbunătăți eficiența achizițiilor publice de medicamente și de a apăra drepturile pacienților”.

„Trebuie amintit că Moldova se numără printre țările cu cea mai ridicată rată de incidență a tuberculozei rezistente la tratament. Prin urmare, oricare dintre noi poate deveni pacient”, precizează organizația.

La rândul său, juristul organizației pentru drepturile omului Promo-LEX, Vadim Vieru, a declarat pentru NM că întârzierea în publicarea părților motivate este un fenomen frecvent în instanțele din Chișinău. Potrivit lui, principala cauză este numărul mare de dosare și lipsa de judecători, ceea ce duce la suprasolicitarea acestora.

Cu toate acestea, după cum a explicat pentru NM consultantul în domeniul drepturilor omului și legislație al „Inițiativei Pozitive”, Evghenii Alexandrovici Goloșceapov, publicarea deciziei motivate abia după mai bine de șapte luni ridică semne de întrebare.

„Sperăm că această tergiversare a fost cauzată doar de o coincidență nefericită. Am inițiat procesul în primăvara anului 2021 și abia după trei ani, în aprilie 2024, am primit prima hotărâre pe fondul cererii noastre, iar textul complet al deciziei l-am primit chiar mai târziu – doar la sfârșitul anului 2024. Acest proces se află la intersecția dintre jurisprudență și chimie, descoperiri și publicații științifice în domeniul medicamentelor. Aceasta este trăsătura și complexitatea sa esențială. În plus, din câte știm, acesta este primul proces din Moldova privind contestarea brevetelor pentru medicamente, prin urmare, judecătorul a fost nevoit să redacteze decizia „de la zero”, ceea ce nu este simplu. Și chiar dacă instanța a pronunțat o decizie nefavorabilă pacienților, la începutul anului 2025 am depus deja textul integral al apelului și am completat argumentele pentru anularea brevetelor suplimentare pentru bedaquilină”, a declarat apărătorul drepturilor omului.

Menționăm că Moldova se numără printre cele 30 de țări cu cea mai mare incidență a tuberculozei multirezistente din lume. Această formă de tuberculoză este tratată cu bedaquilină. Potrivit OMS, rata de îmbolnăvire cu tuberculoză în Moldova este de 43,9 cazuri la 100 de mii de locuitori.

Potrivit medicilor, în Moldova, riscul de a se îmbolnăvi de tuberculoză există pentru fiecare persoană, indiferent de nivelul de trai și statutul social. Rata îmbolnăvirilor în țară este de șapte ori mai mare decât media din UE. Accesați acest link pentru a afla din materialul NM de ce nimeni nu este ferit de tuberculoză, cum luptă Moldova cu bacilul Koch, de ce boala este adesea depistată în stadii avansate, dacă poate fi tratată și dacă este cazul să ne temem de persoanele bolnave de tuberculoză.

Material de parteneriat

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu

Maia Sandu respinge acuzațiile serviciilor secrete rusești: „Minciunile vor curge gârlă doar pentru a pune mâna pe Moldova”

Președinta Maia Sandu a venit cu o reacție publică după ce Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a publicat, pe 14 iulie, un comunicat în care susține că NATO ar încerca să atragă Republica Moldova într-un conflict militar cu Rusia. Șefa statului a respins acuzațiile, pe care le-a calificat drept „aberații inventate în laboratoarele Kremlinului”, menite să răspândească frică și panică în rândul cetățenilor.

„S-au pornit la turații maxime laboratoarele de inventat aberații. În următoarea perioadă, minciunile vor curge gârlă din partea trompetelor Kremlinului doar pentru a pune mâna pe Moldova și a o da în controlul unor interese străine. Mai nou, cei care ucid copiii aruncând intenționat bombe peste blocuri de locuit vor să bage panică în moldoveni precum că eu aș vrea război sau aș încălca neutralitatea țării”, avertizează președinta Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că „în Moldova este pace” și a reiterat angajamentul pentru aderarea la Uniunea Europeană, or, spune Maia Sandu – „doar aici țara noastră poate fi la adăpost pe termen lung”.

„Moldovenii mi-au oferit încrederea de a păstra pacea și de a duce, împreună, Moldova în UE. Ne așteaptă o perioadă dificilă, dar nu vom cădea în capcana urii și a divizării, pusă la cale în laboratoare străine. Mergem în direcția corectă”, mai susține președinta Maia Sandu.

Precizăm că, în ultima perioadă, atacurile hibride ruse la adresa Republicii Moldova s-au intensificat. În aprilie a devenit cunoscut public că rețelele rusești „Matrioșka” și „Pravda” desfășoară pe rețelele de socializare campanii de dezinformare împotriva țării noastre, fiind folosită în special imaginea președintei Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat atunci că Rusia investiseră deja 200 de milioane de euro în aceste campanii de dezinformare. Potrivit lui, scopul lor este influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 28 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Alegerile pentru Primăria Boldurești rămân valabile: CSJ respinge organizarea unui nou tur de scrutin

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis parțial recursul depus de Nicanor Ciochină și a anulat decizia Curții de Apel Nord, care obliga Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze votarea repetată pentru funcția de primar în comuna Boldurești, raionul Nisporeni.

Judecătorii CSJ au respins cererea depusă de contracandidatul lui Ciochină din turul II, Sergiu Bulicanu, privind anularea turului al doilea de scrutin desfășurat pe 1 iunie și obligarea CEC să organizeze alegeri repetate. În această parte, instanța supremă a emis o nouă decizie care menține rezultatul alegerilor. Judecătorii Înaltei Curți consideră că măsura adecvată și proporțională nu este anularea scrutinului.

În rest, decizia Curții de Apel Nord din 4 iulie rămâne valabilă.

Hotărârea CSJ este irevocabilă, ceea ce înseamnă că alegerile locale din Boldurești rămân valabile, iar votarea repetată, stabilită de CEC pentru 20 iulie, cel mai probabil nu va mai avea loc.

CEC nu a comentat, deocamdată, decizia CSJ.

Decizie CSJ Boldurești by EcaterinaNaconecinîi

***

Reamintim că Curtea de Apel Nord a declarat nule alegerile locale din 1 iunie, câștigate de Nicanor Ciochină, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni. Instanța a obligat, prin decizia sa din 4 iulie, CEC, să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată.

Pe 7 iulie, CEC a decis, unanim, să organizeze votarea repetată în cadrul turului doi – cu aceeași candidați și liste electorale – pe data de 20 iulie.

Precizăm că, între timp, Nicanor Ciochină continuă să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”, conform deciziei consiliului local. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nicanor Ciochină neagă acuzațiile care i se aduc și pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Facebook/MInisterul Justiției

Avocații și ministra Justiției au discutat controversatele modificări la Legea privind avocatura. Va fi format un grup de lucru

Reprezentanții Uniunii Avocaților din Republica Moldova s-au întâlnit pe 14 iulie cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, pentru a discuta despre controversatele amendamente la Legea cu privire la avocatură. Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, părțile au convenit să continue consultările în cadrul unui grup de lucru, din care să facă parte inclusiv reprezentanți ai Parlamentului, „pentru a identifica soluții legislative care să răspundă realităților sistemului și interesului public”.

Ministerul Justiției a transmis că discuțiile s-au axat pe conținutul amendamentelor, obiectivele autorilor în urma promovării modificărilor legislative, viziunea avocaților în raport cu acestea, precum și „măsurile care pot fi aplicate pentru gestionarea situației, așa încât drepturile și libertățile cetățenilor să nu fie afectate”.

Reprezentanții ministerului au subliniat că, în ultimii ani, garanțiile acordate profesiei de avocat au fost consolidate prin modificările aduse legii speciale și Codului penal, precum și prin semnarea Convenției europene pentru protecția avocaților. Obiectivul comun rămâne exercitarea avocaturii la cele mai înalte standarde de profesionalism și calitate. În contextul actual, este esențial ca soluțiile să fie identificate prin dialog și consens, pentru ca cetățeanul să beneficieze de o justiție echitabilă și funcțională.

Deputații prezenți la ședință au precizat că modificările au fost operate pentru a aduce o perspectivă diferită și o viziune nouă în cadrul comisiilor, dar și pentru a spori transparența în accederea profesiei și procedurile disciplinare. În același timp, reprezentanții avocaților și-au manifestat deschiderea pentru luarea unor măsuri care să contribuie la îmbunătățirea activității domeniului”, a precizat instituția.

Ministerul Justiției a menționat că, în cadrul discuțiilor, s-a precizat faptul că amendamentele operate de către Parlament „nu afectează exercitarea activității de avocat”, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă a organelor din cadrul UAM.

De asemenea, s-a menționat că unele propuneri, cum ar fi diversificarea componenței comisiilor cu membri laici (care nu sunt funcționari sau persoane politice) și nereînnoirea mandatelor, se regăsesc în practica altor state. Deciziile în aceste comisii vor continua să fie luate de majoritatea avocaților (8 din 11 membri). Alte prevederi incluse în amendamente urmează să fie analizate suplimentar și, dacă va fi necesar, îmbunătățite. De asemenea, modificările legislative recente nu vor produce efecte imediate, ceea ce permite desfășurarea unor consultări suplimentare și, eventual, ajustarea reglementărilor.

Un subiect aparte a vizat decizia Consiliului Uniunii Avocaților de a impune participarea obligatorie a avocaților la grevă, sub sancțiunea unor măsuri disciplinare. Reprezentanții CNAJGS au semnalat riscul unor eventuale blocaje care pot apărea în urma grevei avocaților, în special în ceea ce privește accesul persoanelor vulnerabile la asistență juridică garantată de stat și activitatea organelor de drept. Conducerea ministerului a sugerat revizuirea aspectelor din pct. 4-6 din decizia consiliului, subliniind că libertatea de alegere, protejarea interesului public și funcționarea sistemului justiției trebuie să primeze”, a spus ministerul.

Conform sursei citate, părțile au convenit asupra necesității continuării consultărilor în cadrul unui grup de lucru, din care să facă parte și reprezentanți ai Parlamentului și UAM, pentru a identifica soluții legislative care să răspundă realităților sistemului și interesului public.

Facebook/Ministerul Justiției

Amintim că, pe 10 iulie, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la Lege cu privire la avocatură, în ultima ședință a actualei legislaturi. Pe 11 iulie, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a comunicat că proiectul de lege a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Potrivit organizației, amendamentele incluse „afectează grav funcționarea avocaturii ca profesie liberă și independentă”. Astfel, Uniunea a anunțat că, începând cu 15 iulie, avocații intră în grevă generală, în semn de protest. Aceasta este preconizată să dureze până pe 25 iulie.

Pe 14 iulie, și Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat o declarație în care critică procedura de adoptare a controversatelor amendamente la Legea cu privire la avocatură. UNBR și-a exprimat solidaritatea cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova și a făcut apel la autoritățile țării noastre să revină la dialogul instituțional. Organizația a subliniat că este disponibilă să susțină „apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat” și drepturile colegilor lor din Republica Moldova.

La rândul său, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, s-a declarat îngrijorat față de modul în care au fost adoptate modificările legislative. Acesta a atras atenția că amendamentele la Legea cu privire la avocatură au fost înregistrate în Parlament pe 9 iulie și votate în lectură finală a doua zi, pe 10 iulie, fără consultarea prealabilă a Uniunii Avocaților – principala parte interesată. Potrivit ombudsmanului, „o asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională și se abate de la standardele naționale și internaționale”.

Protestatarii veniți să o susțină pe Tauber la Judecătoria Buiucani, plătiți? Trei persoane, cercetate penal

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că a documentat mai multe acțiuni ilegale în timpul protestului care a avut loc pe 14 iulie, în fața Judecătoriei Buiucani din capitală, unde s-a desfășurat o nouă ședință în dosarul deputatei Marina Tauber. Potrivit oamenilor legii, trei persoane – două femei, de 32 și 40 de ani, și un bărbat de 30 de ani – ar fi fost surprinse primind bani, pe care i-ar fi distribuit ulterior altor participanți la manifestație.

Cei trei au fost conduși la sediul Poliției pentru audieri, iar pe numele lor a fost inițiat un proces penal.

„Poliția reiterează că susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal – inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale – va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, anunță IGP.

Astăzi, 14 iulie, la Judecătoria Buiucani au fost reluate pledoariile finale în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”, între timp declarat neconstituțional. Ședința a avut loc pe fundalul unui protest organizat în fața instanței, la care au participat și deputați afiliați politicianului fugar Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară, precum și zeci de susținători care au scandat lozinci în apărarea deputatei Marina Tauber, vizată în acest dosar.

Reamintim că, la ședința din 11 iulie, procurorii au cerut, în timpul dezbaterilor judiciare, 13 ani de închisoare pe numele Marinei Tauber, cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Acuzarea a cerut, de asemenea, anunțarea în căutare a parlamentarei, care a părăsit Republica Moldova acum aproximativ șase luni și nu a mai revenit. Procurorii au mai cerut în instanță ca Marinei Tauber să-i fie interzis dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, precum și confiscarea a peste 200 de milioane de lei.

Deputata, care potrivit ultimelor imagini publicate pe rețelele de socializare s-ar afla la Moscova, se declară nevinovată, iar dosarul pornit pe numele său – „politic”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: