Patriarhul României i-a cerut lui Igor Grosu să fie retrocedate clădirile fostei Facultăți de Teologie din Moldova
Full Article 2 minutes read

Patriarhul României i-a cerut lui Igor Grosu să fie retrocedate clădirile fostei Facultăți de Teologie din Moldova

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, l-a vizitat pe 19 ianuarie pe Patriarhul României Daniel. Oficialul a fost însoțit de Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu, și de Prim-ministru al Guvernului României, Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul întrevederii, s-au discutat aspecte care țin de faptul că Mitropolia Basarabiei este discriminată sub toate aspectele, de trei decenii, față de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei.

Patriarhul României a solicitat tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, astfel încât să se permită clericilor acesteia să acorde asistență religioasă în armată, penitenciare și spitale, precum și să fie invitați la evenimentele oficiale la care sunt chemați clericii din cealaltă structură bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, Patriarhul României a reiterat solicitarea ca autoritățile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău.

De asemenea, a solicitat atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat în perioada comunistă, iar pe locul acestuia a fost edificată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova.

Igor Grosu a semnalat că unele dintre problemele care privesc tratamentul egal sunt în curs de soluționare, la fel și solicitările privind atribuirea unor imobile către Mitropolia Basarabiei.

„Această întâlnire a Președintelui Parlamentului Republicii Moldova cu Patriarhul României arată deschiderea noii conduceri de stat a Republicii Moldova față de Mitropolia Basarabiei din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, precum și contribuţia activă a domnului Ion-Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, și a domnului Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministru al Guvernului României în această schimbare de atitudine a autorităților de la Chișinău”, se arată în comunicatul emis Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul României i-a cerut lui Igor Grosu să fie retrocedate clădirile fostei Facultăți de Teologie din Moldova Patriarhul României i-a cerut lui Igor Grosu să fie retrocedate clădirile fostei Facultăți de Teologie din Moldova Patriarhul României i-a cerut lui Igor Grosu să fie retrocedate clădirile fostei Facultăți de Teologie din Moldova


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: