„Patrioții Moldovei” s-au dovedit a fi patrioții Kremlinului? Procuratura Generală va examina declarațiile partidului
Full Article 5 minutes read

„Patrioții Moldovei” s-au dovedit a fi patrioții Kremlinului? Procuratura Generală va examina declarațiile partidului

Procuratura Generală va examina declarațiile făcute, pe 24 martie, de reprezentanții partidului „Patrioții Moldovei” (care la ultimele alegeri a acumulat 0,06% din voturi) și cei ai asociației „Patria noastră – Moldova”. Asta după ce, într-o conferință de presă, aceștia au făcut mai multe declaraţii în favoarea invaziei ruse în Ucraina, declarându-și susținerea pentru acțiunile Kremlinului. 

Ce s-a întâmplat?

Partidul „Patrioții Moldovei”, condus de Mihail Garbuz, un politician care a făcut de-a lungul timpului mai multe declarații controversate, a anunțat o conferință de presă la sediul agenției IPN, alături de reprezentanții ONG-ul „Patria noastră – Moldova”. Aceasta a început la ora 10:00 și a fost difuzată pe YouTube.

Cu panglica „Sfântul Gheorghe” agăţată de microfoane, cei trei reprezentanți au făcut mai multe declaraţii în favoarea invaziei ruse în Ucraina. De exemplu, aceștia au declarat că războiul nu a fost început de Rusia, ci a fost provocat de SUA, încă în 2014, când ar fi săvârşit „o lovitură de stat”, potrivit Adevărul.ro.

Mai mult, potrivit lor, Rusia ar fi început „operaţiunea specială” în Ucraina pentru a scăpa ţara „de nazişti şi fascişti”. Mihai Garbuz a afirmat că autorităţile de la Chişinău „au trecut de partea răului” odată ce au decis, împreună cu Occidentul, să condamne invazia rusă.  În opinia acestuia, „Rusia niciodată nu începe războaie, Rusia mereu le încheie, într-o formă civilizată, prin a petrece inamicul până acasă”.

Partidul Patrioţii Moldovei sprijină operaţiunea specială de demilitarizare şi denazificare a Ucrainei. Noi conştientizăm că această acţiune este necesară nu doar pentru securitatea Ucrainei şi a Rusiei, dar şi a întregii lumi. Este o măsură de prevenire a celui de-al treilea război mondial. Noi acuzăm lumea anglo-saxonă că întreprinde acţiuni de nimicire a popoarelor slavone frăţeşti. Acuzăm conducerea R. Moldova de trădare a intereselor ţării. Au devenit marionetele SUA, fapt ce poate duce la pierderea suveranităţii ţării”, a menţionat Garbuz.

Arteom Gorev, preşedintele asociaţiei „Patria Noastră – Moldova”, a afirmat că Ucraina „este un proiect anti-rus al SUA”. Potrivit lui, odată cu începerea războiului, „americanii au lăsat Ucraina în voia soartei”, iar din ucraineni, americanii „au făcut carne de tun”. Gorev a criticat decizia SIS de a bloca site-urile de propagandă rusă. El susţine că se atestă în spaţiul public moldovenesc promovarea mesajelor rusofobe şi care cheamă la asasinarea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Acesta a mai spus că, în Moldova, „mulți oameni sunt speriați” și a acuzat organizațiile din Găgăuzia că nu au vrut să participe la conferință. „Am planificat și un discurs din partea unui reprezentant al Găgăuziei. Ne-am adresat către activiștii civici, însă toți au găsit pretexte să refuze. Cu toate că la referendumul din 2014, peste 98% dintre găgăuzi au pledat pentru aderarea la Uniunea Vamală, adică pentru integrare și prietenie cu Rusia”, a mai spus Gorev.

Activiștii civici, indignați de declarațiile „patrioților”

Iulian Groza, membru al Consiliului Suprem de Securitate, a anunțat că va sesiza Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate și Agenția Servicii Publice (ASP) în legătură cu declarațiile făcute, pe 24 martie, de Partidul „Patrioții Moldovei” și membrii asociației „Patria mea e Moldova” și să aplice sancțiunile de rigoare.

Solicit autorităților competente să documenteze, să investigheze, să ofere o calificare procesuală și să aplice sancțiunile prevăzute de Codul Penal și a legislației în vigoare”, a scris Groza pe pagina sa de Facebook.

Înregistrarea conferinței, ștearsă de pe canalul de YouTube al IPN

După comentariile critice apărute pe rețelele de socializare, agenția IPN a șters de pe canalul său de YouTube înregistrarea video a conferinței de presă. Mihail Garbuz s-a plâns de cenzură.

Procuratura Generală va examina declarațiile din conferința de presă

Contactată de NM, reprezentanta Procuraturii Generale a Republicii Moldova, Mariana Cherpec, a precizat că instituția a primit o sesizare în legătură cu conferința de presă și urmează să o examineze. Aceasta nu a fost făcută de către Iulian Groza, ci de un activist civic.

Am primit astăzi o sesizare referitor la aceste circumstanțe de la o altă persoană, un activist civic. Abia a fost înregistrată această sesizare și urmează, conform procedurii, să se dispună asupra examinării ei”, a precizat Cherpec.

UPDATE (17:40) Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS)  a anunțat că faptele vor fi examinate prin prisma infracțiunilor prevăzute de articolele 140 (propaganda războiului) și 346 din Codul Penal (acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase).

***

Partidul de stânga „Patrioții Moldovei” a fost fondat în 2010 și de atunci este condus de către Mihail Garbuz. În programul formațiunii este indicat drept scop dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Rusia. În trecut, „Patrioții Moldovei” au pledat pentru organizarea unui referendum cu privire la „alipirea Moldovei la Rusia”, cu păstrarea statutului de republică. La alegerile parlamentare din 2021, formațiunea a acumulat 889 de voturi (0,06%).

În ceea ce privește asociația „Patria mea – Moldova”, potrivit paginii de Facebook a acesteia, organizația are menirea de a uni cetățenii Moldovei, „indiferent de naționalitate, confesiune și apartenență partinică”. Din 2016, pe pagina de pe rețeaua de socializare au apărut doar câteva postări, aceasta având puțin peste 300 de urmăritori. 

***

Pe 23 martie s-a împlinit o lună de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Kremlinul susține că nu a inițiat un război, ci „o operațiune specială”, care are scopul de a „demilitariza” și „denazifica” Ucraina. La Bruxelles se desfășoară astăzi un summit extraordinar, principalul subiect din agendă fiind războiul din Ucraina.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: