Patru distribuitori de media, sancționați. Nu au respectat cota de 50% în limba română, a drepturilor de autor sau a listei „must carry”
Full Article 2 minutes read

Patru distribuitori de media, sancționați. Nu au respectat cota de 50% în limba română, a drepturilor de autor sau a listei „must carry”

Distribuitorul de servicii media audiovizuale de televiziune „OLDIMA” SRL a fost sancționat cu 14 000 lei și o avertizare publică pentru trei încălcări. Totodată, „TV-BOX” SRL, „TVOTT” SRL au fost avertizați public fiindcă mai puțin de jumătate din posturile retransmise sunt în limba română. Iar „TERINIS-PLUS” SRL a fost avertizat public, deoarece nu a difuzat un post de televiziune obligatoriu spre includere în grila TV. Deciziiile au fost luate în cadrul ședinței Consiliului Audiovizualului (CA), din 31 martie 2023, în urma unui control asupra a 10 distribuitori de servicii media audiovizuale.

Astfel, potrivit CA, cele 3 încălcări admise de „OLDIMA” SRL vizează modificarea ofertei de servicii media aprobate fără acordul consiliului, neprezentarea, la solicitarea CA, a contractelor adiționale încheiate cu mai multe posturi TV retransmise și omiterea din grila de programe a unui post TV obligatoriu spre retransmisiune. Prin urmare, membrii CA au votat pentru aplicarea a două amenzi în mărime de 7000 lei fiecare, pentru primele două încălcări și o avertizare publică pentru cea de-a treia.

Distribuitorii „TV-BOX” SRL și „TVOTT” SRL au fost avertizați public pentru nerespectarea cotei de 50% de posturi TV în limba română și cu subtitrare/dublare în limba română retransmise.

„TERINIS-PLUS” SRL a fost avertizat public întrucât nu retransmite un post de televiziune inclus în lista serviciilor media audiovizuale „must carry”. Posturile TV din această listă sunt obligatorii spre retransmisiune pentru toți distribuitorii.

De asemenea, Consiliul Audiovizualului a precizat că monitorizarea a arătat că distribuitorii de servicii „ARAX-IMPEX” SRL, ÎM „ORANGE MOLDOVA” SA, „SUN COMMUNICATIONS” SRL, ÎM „MOLDCELL” SA, „BETATVCOM” SRL, „MOLDTELECOM” SA respectă prevederile legislației.

Controlul a vizat respectarea ofertelor de servicii media audiovizuale retransmise de distribuitori, a drepturilor de autor și a celor conexe, a cotei de 50% de servicii media în limba română și cu subtitrare/dublare în limba română, a listei serviciilor media audiovizuale „must carry” și a prevederilor art. 17 – Protejarea spațiului audiovizual național.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: