Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat undă verde pentru efectuarea urmării penale, reținerea, arestarea și percheziționarea a patru judecători din Republica Moldova. Plenul CSM a luat decizia pe 14 noiembrie, la cererea procurorului general interimar Ion Munteanu, cu unanimitate de voturi.
Membrii CSM s-au întrunit pe 14 noiembrie în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi a figurat un singur subiect – sesizările procurorului general interimar, Ion Munteanu, referitor la eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința unor judecători. După patru ore de deliberară, plenul CSM a hotărât în unanimitate, cu 8 voturi pro, să permită inițierea unor cauze penale, reținerea și percheziționarea a patru judecători moldoveni. Deocamdată nu se cunoaște numele magistraților vizați.
La ședință a participat inclusiv șeful interimar al Procuraturii Generale și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Judecătorii, bănuiți de ilegalități, au fost suspendați din funcție, conform decizie CSM, până la adoptarea unei hotărâri definitive pe cauzele în care sunt vizați.
Hotărârea CSM poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile.
UPDATE 13:40: Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au venit cu precizări, urmare a deciziei CSM. Instituțiile precizează că magistrații sunt bănuiți de corupere pasivă, corupere activă, complicitate la trafic de influență și trafic de influență. Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a declarat pentru presă că cei 4 magistrați reprezintă Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău. Caraman a infirmat informația răspândită în presă, potrivit căreia la ședință ar fi participat și președinta Maia Sandu.
„Nu, este un neadevăr, care are o tentă de speculare. La ședința plenului CSM a fost prezent doar șefa PA și șeful interimar al PG. (…) Transmitem un semnat către întreg corp de judecători că asemenea cazuri precum coruperea nu vor fi sancționate sub nicio formă și vor fi sancționate așa cum spune legea”, a declarat președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.
Între timp, CNA și PA au descins în casele, birourile și mașinile celor patru magistrați suspectați de corupere. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!