VIDEO Judecători percheziționați. CNA și procurorii anticorupție au descins în casele, birourile și mașinile a patru magistrați
Full Article 2 minutes read

VIDEO Judecători percheziționați. CNA și procurorii anticorupție au descins în casele, birourile și mașinile a patru magistrați

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție (PA) au descins cu percheziții, pe 14 noiembrie, în birourile, automobilele și domiciliile celor patru judecători, eliberați temporar din funcție, puțin timp în urmă, prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Precizăm că plenul CSM a admis, pe 14 noiembrie, cele 4 sesizări ale procurorul general interimar, prin care s-a solicitat eliberarea acordului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința a patru judecători, cercetați penal de către Procuratura Anticorupție (PA) și Centrul Național Anticorupție (CNA).

Potrivit CNA, unul dintre judecători este bănuit de corupere pasivă și trafic de influență. Prin urmare, Consiliul a dat acordul pentru demararea acțiunilor de urmărire penală, inclusiv aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.

Pentru alți doi judecători, care sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență, dar și trafic de influență, a fost eliberat acordul pentru aceleași acțiuni de urmărire penală.

Ultimul judecător implicat este bănuit de corupere activă, pe numele acestuia fiind eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale, aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.

Potrivit președintelui interimar al CSM, Sergiu Caraman, cei 4 magistrați reprezintă Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău. Caraman a infirmat informația răspândită în presă, potrivit căreia la ședință ar fi participat și președinta Maia Sandu.

„Nu, este un neadevăr, care are o tentă de speculare. La ședința plenului CSM a fost prezent doar șefa PA și șeful interimar al PG. (…) Transmitem un semnat către întreg corp de judecători că asemenea cazuri precum coruperea nu vor fi sancționate sub nicio formă și vor fi sancționate așa cum spune legea”, a declarat președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.

„Investigațiile penale se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanelor urmărite penal, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal”, anunță CNA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: