cna.md

Patru judecători, un procuror și trei avocați bănuiți de corupție. Percheziții CNA în mai multe localități

Patru judecători, un procuror și trei avocați sunt suspectați că ar fi favorizat soluționarea unor dosare penale și contravenționale aflate pe rolul Judecătoriei Hîncești și Curții de Apel Chișinău, în schimbul unor sume de bani sau altor beneficii. În acest sens, pe 19 martie, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) efectuează circa 30 de percheziții în cadrul a 12 cauze penale pe fapte de corupere activă, corupere pasivă și trafic de influență în circumstanțe agravante. Între timp, un judecător și un avocat au fost reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolatorul CNA. Ceilalți suspecți vizați vor fi cercetați în stare de libertate.

Declarația Procuraturii Generale

În dimineața zilei de 19 martie, procurorul general Ion Munteanu a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) acordul pentru inițierea urmăririi penale și efectuarea perchezițiilor în privința a patru judecători. Conform Procuraturii Generale, aceștia sunt suspectați de fapte de corupție.

„După obținerea acestui acord, procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, împreună cu ofițerii Centrului Național Anticorupție, desfășoară aproximativ 30 de percheziții în mai multe localități din Republica Moldova. Aceste acțiuni se desfășoară în cadrul a 12 dosare penale ce vizează infracțiuni de corupere activă, corupere pasivă și trafic de influență în circumstanțe agravante”, au comunicat reprezentanții Procuraturii Generale.

Conform procuraturii, sunt vizați patru judecători, un procuror și trei avocați, suspectați că ar fi favorizat soluționarea unor dosare penale și contravenționale aflate pe rolul Judecătoriei Hâncești și Curții de Apel Chișinău, în schimbul unor sume de bani sau altor beneficii ilicite: „De asemenea, mai multe persoane care au oferit mită prin intermediul avocaților au început să colaboreze cu organele de anchetă. Un judecător și un avocat au fost reținuți, iar ceilalți suspecți vizați vor fi cercetați în stare de libertate”.

Precizările CNA

Reprezentanții CNA au raportat că efectuează, pe 19 martie, „circa 30 de percheziții în cadrul a 12 cauze penale pe fapte de corupere activă, corupere pasivă și trafic de influență în circumstanțe agravante”. 

„Au fost documentate acțiunile a patru judecători, un procuror și trei avocați implicați în faptele de corupție în cauze penale și contravenționale aflate în examinarea Judecătoriei Hâncești, dar și la Curtea de Apel Chișinău. Astfel, suspecții ar fi favorizat soluționarea unor dosare în schimbul unor sume de bani sau altor beneficii ilicite. Totodată, mai multe persoane care au oferit mită judecătorilor prin avocați intermediari au început să colaboreze cu ofițerii CNA. (…) Un judecător și un avocat au fost reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolatorul CNA, iar ceilalți suspecți vizați vor fi cercetați în stare de libertate”, au comunicat reprezentanții CNA.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: