Patru partide din Republica Moldova riscă să fie dizolvate. CEC sesizează Ministerul Justiției
Full Article 4 minutes read

Patru partide din Republica Moldova riscă să fie dizolvate. CEC sesizează Ministerul Justiției

Comisia Electorală Centrală (CEC) solicită Ministerului Justiției să dizolve Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Conservator și Partidul Regiunilor din Moldova. Solicitarea vine după ce cele patru formațiuni politice au admis repetat încălcarea de neprezentare a rapoartelor privind gestiunea financiară. De asemenea, CEC sesizează Ministerul Justiției pentru a limita activitatea „Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei” și Partidului Socialist din Moldova timp de șase luni, pentru aceiași abatere. 

Potrivit unui comunicat CEC, pe 14 februarie, membrii autorității electorale a luat act de rapoartele financiare pentru semestrul II al anului 2024 depuse prin intermediul SSI „Control financiar” de către formațiunile politice.

Comisia Electorală Centrală a constatat că 54 de partide au depus în termen raportul, inclusiv în termenul acordat suplimentar. Alte trei partide politice au depus prin intermediul SSI „Control financiar” raportul financiar în afara termenului, inclusiv în afara termenului acordat suplimentar. Astfel, 11 partide politice au fost atenționate să respecte termenul și modalitatea de prezentare a raportului privind gestiunea financiară, în privința factorilor de decizie fiind pornite procese contravenționale.

Opt partide nu au depus raportul prin intermediul sistemului „Control financiar” sau l-au depus pe hârtie – modalitate contrară prevederilor legale – și au fost obligate de CEC să prezinte documentul prin sistem până la date de 20 februarie. Este vorba despre:

– Partidul Socialist din Moldova;
– Partidul Oamenilor Muncii;
– Partidul Noua Opțiuni Istorică;
– Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”;
– Partidul Conservator;
– Partidul Regiunilor din Moldova;
– Partidul „Șansă”;
– Partidul „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”.

Cu referire la Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul politic Noua Opțiune Istorică, Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” și Partidul Conservator, Comisia a sesizat anterior Ministerul Justiției pentru a întreprinde acțiuni în condițiile Legii nr. 294/2007, în vederea limitării activității acestora, solicitare acceptată inclusiv prin hotărâri judecătorești. Drept motiv pentru limitarea activității a servit faptul neprezentării prin intermediul SSI „Control Financiar” a rapoartelor privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2024, precum și pentru anul 2023.

Comisia a reținut că, potrivit cadrului legal, dacă, în perioada limitării activității partidului politic, acțiunile pentru care a fost limitată activitatea partidului se vor repeta sau dacă, pe parcursul primului an din data ultimei limitări a activității partidului, acesta comite încălcări similare, Ministerul Justiției va cere judecătoriei să dizolve partidul respectiv”, se arată în comunicat.

În acest context, CEC sesizează Ministerul Justiției pentru a întreprinde acțiuni în vederea dizolvării Partidului Oamenilor Muncii, Partidului „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidului Conservator și Partidului Regiunilor din Moldova.

În cazul Partidului Socialist din Moldova și Partidului Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, CEC a constatat neprezentarea de către aceste partide a rapoartelor privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2024 și pentru semestrul doi al anului 2024, adică pentru două perioade consecutive. În conformitate cu prevederile legale, activitatea partidului politic poate fi limitată dacă partidul nu a depus raportul privind gestiunea financiară, în termenul și formatul stabilite de Comisia Electorală Centrală.

În acest context, Comisia sesizează Ministerul Justiției pentru a limita activitatea acestor două partide politice pentru o perioadă de șase luni: Partidul Socialist din Moldova și Partidul „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”.

Referitor la Partidul Politic „Şansă”, care la fel a depus contrar prevederilor legale raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul doi al anului 2024 doar pe suport de hârtie și nu prin intermediul SSI ”Control Financiar”, adică a admis acțiuni repetate de nerespectare a disciplinei financiare pe parcursul unui an calendaristic, amintim că, prin adresa nr. CEC-8/7069 din 6 februarie 2025, Comisia a solicitat Ministerului Justiției să se adreseze în instanța de judecată în vederea adoptării hotărârii de dizolvare a acestuia. Constatările suplimentare a Comisiei din hotărârea adoptată la 14 februarie 2025 în privința Partidului Politic „ŞANSĂ” urmează a fi comunicate Ministerului Justiției, pentru a fi anexate la probatoriul existent semnalat la 6 februarie 2025.

În cazul Partidului Politic Noua Opțiune Istorică, care, la fel, a admis acțiuni repetate de nerespectare a disciplinei financiare pe parcursul unui an calendaristic, Comisia a constatat imposibilitatea de a se adresa la această etapă, prin intermediul Ministerului Justiției, instanței de judecată pentru dizolvarea partidului, pe motivul lipsei unei hotărâri definitive a Curții de Apel Centru la prima sesizare de limitare a activității partidului politic”, a transmis CEC.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: