e-cis.info

Pavilionul Moldovei din Moscova, închis de autoritățile ruse. Cum motivează rezilierea contractului

Contractul de închiriere pentru pavilionul Republicii Moldova de pe teritoriul Expoziției Realizărilor Economiei Naționale (VDNH) din Moscova va fi reziliat, au decis autoritățile ruse. Potrivit Departamentului Proprietății Orașului Moscova (DGI), pavilionul era închiriat de o companie ce ar fi acționat în interesele guvernului Republicii Moldova. În urma unei inspecții din martie, s-a descoperit că pavilionul era folosit necorespunzător, fiind găsite acolo cafenelele Friendship și That Cheburek. Subchiriașul a contestat concluziile inspecției în instanță, informează Forbes. 

Departamentul Proprietății Orașului Moscova(DGI) a cerut rezilierea contractului de închiriere a pavilionului Moldova de la VDNH. Solicitarea, depusă la Curtea de Arbitraj din Moscova pe 26 iulie, vizează și anularea subînchirierii și restituirea spațiului. Pârâții sunt Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” Societate pe Acțiuni și Arbiey Group LLC.

Pavilionul, construit în 1951 și denumit inițial „RSS Moldova”, are o suprafață de 2293 de metri pătrați. În 2011, Moldova a obținut o închiriere pe termen lung pentru a dezvolta un centru național de comerț și expoziție. Ministerul Economiei și Infrastructurii din Moldova a autorizat CIE Moldexpo SA să devină chiriaș, iar în 2014 acesta l-a subînchiriat către Arbiey Group, care a finalizat renovările în 2019. Actualmente, pavilionul găzduiește restaurantul „Leon”, un spațiu expozițional și unul de retail.

Inspecția interdepartamentală din martie 2024 a evidențiat utilizarea abuzivă a spațiului și prezența unor organizații terțe neautorizate. Motivele inspecției au inclus plângerile vizitatorilor privind absența activităților legate de Republica Moldova și oferta limitată de preparate moldovenești în meniu. De asemenea, în subsolul pavilionului au fost descoperite zone de gătit pentru cafenelele „Friendship” și „That Same Cheburek”.

Serghei Uchitel, partener la Pen & Paper, a declarat pentru RBC că DGI a dezvoltat forma contractelor de închiriere de imobile în beneficiul Moscovei. Prin urmare, sunt mari șanse ca cererea DGI să fie acceptată. Pavel Grigoriev, avocat senior la cabinetul Propositum, consideră că, dacă Arbia Group convinge instanțele superioare să anuleze ordinul emis în urma auditului, poziția DGI în disputa privind rezilierea contractului de închiriere poate slăbi semnificativ.

***

Pe 28 iulie 2011, Moldova și Rusia au semnat un Acord interguvernamental pentru crearea Centrului Expozițional și Comercial „Moldova” în Pavilionul nr. 10 al Centrului Expozițional din Moscova. Acest centru urma să fie o platformă pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor moldovenești, stimulând patrimoniul cultural și material. De asemenea, urma să servească drept un centru pentru familiarizarea publicului cu inovațiile științifice și tehnologice, atracțiile turistice, comerțul, precum și cu oportunitățile economice și investiționale ale Moldovei. Un alt obiectiv ar fi fost aprofundarea cooperării existente și inițierea de noi parteneriate benefice pentru ambele țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Mihai Popșoi

Ce crede România despre o separare a Moldovei și Ucrainei în procesul de integrare europeană? Țoiu: „Trebuie să găsim o soluție”

Ministra Afacerilor Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România este de părere că procesul de integrare al Republicii Moldova și Ucrainei trebuie evaluat după principiul meritelor fiecărei țări în parte. Diplomata a spus că Republica Moldova a înregistrat progrese „extraordinare”, iar Ucraina a făcut progrese „semnificative” și a sugerat că, până la sfârșitul acestui an, trebuie să fie identificată o soluție cu privire la continuarea procesului de aderare a celor două țări în tandem sau separat, astfel încât să poată fi deschise clustere de negocieri. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său din R. Moldova, Mihai Popșoi, din 22 iulie, la Chișinău.

Mihai Popșoi și Oana Țoiu au fost întrebați ce părere au despre o potențială decuplare a Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de integrare europeană și dacă aceasta este „necesară”.

Șeful diplomației de la Chișinău a declarat că Republica Moldova își dorește să fie țară-membră a Uniunii Europene „împreună cu Ucraina”. „Ucraina este scutul care ne ferește de mai bine de trei ani de urgia agresorului. Și noi sprijinim Ucraina nu doar prin ajutorul umanitar pe care-l oferim, prin generozitatea de care au dat dovadă cetățenii Republicii Moldova vizavi de criza refugiaților, ceea ce ne-a oferit drept răspuns din partea comunității internaționale titlurile de știri „țară mică cu inimă mare”. Da această deschidere generozitate pe care au oferit-o cetățenii noștri este apreciată atât la Kiev, cât și în capitalele europene. Și avem ferma convingere că vom continua acest parcurs european așa încât să ajungem în mare familie europeană împreună, pentru că doar așa putem asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea în întreaga regiune”, a adăugat Mihai Popșoi.

La rândul său, Oana Țoiu a spus că, din punctul de vedere al României, în procesul de integrare trebuie respectat „principiul de evaluare pe baza meritelor fiecărei țări”.

Dar când vorbim de meritele fiecărei țări, trebuie să fie foarte clar că Moldova a făcut niște progrese extraordinare, care sunt recunoscute de statele membre ale Uniunii Europene. Trebuie să fie foarte clar că Ucraina a făcut progrese semnificative. Și că, din perspectiva meritelor fiecărei țări, trebuie să găsim o soluție până la sfârșitul acestui an, astfel încât să fie deschise negocierile, și nu doar clusterul 1. Noi credem că există temei pentru deschiderea mai multor clustere pe parcursul acestui an”, a precizat ministra de Externe a României.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări-candidate la aderarea la UE în iunie 2022, iar aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Primele conferințe interguvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marcat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie 2024.

În prezent, cele două țări parcurg împreună procesul de aderare la UE, aflându-se în faza de screening bilateral. Pe 26 iunie, în cadrul Summit-ului Consiliului European, liderii celor 27 de state-membre ale blocului comunitar au adoptat o declarație în care remarcă, între altele, „progresele semnificative” înregistrate de Republica Moldova în procesul său de aderare și a încurajat Consiliul UE să treacă la următoarele etape, prin deschiderea grupurilor tematice, „atunci când sunt îndeplinite condițiile”. De asemenea, aceștia au luat act de evaluarea Comisiei Europene, potrivit căreia grupul tematic al elementelor fundamentale este gata să fie deschis.

În cazul Ucrainei, însă, Ungaria se opune începerii negocierilor de aderare.

Pe 26 iunie, aflat într-o vizită la Chișinău, eurodeputatul Nicu Ștefănuță a declarat că Parlamentul European exercită presiune asupra Budapestei pentru a debloca începerea negocierilor de aderare cu Ucraina – un blocaj care ar putea afecta și Republica Moldova. El a mai spus că nu este corect ca cele două țări să depindă una de alta în procesul de aderare la Uniunea Europeană, întrucât Moldova înregistrează progrese de două ori mai rapide decât oricare alt stat, iar acest lucru ar trebui să se reflecte în modul de desfășurare a negocierilor.

Iar pe 7 iulie, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că Republica Moldova va parcurge un traseu separat de Ucraina, în procesul de aderare, după deschiderea primului cluster de negocieri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: