Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) vine cu precizări privind informația vehiculată în presă, despre clasarea cauzelor penale și încetarea mandatului de arest emis pe numele lui Grigore Caramalac, cunoscut ca Bulgarul. Într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției atrag atenția că a fost clasată o singură cauză penală, însă rămân în vigoare alte două.
Astfel, potrivit PCCOCS, actualmente, Grigore Caramalac este învinuit în alte două cauze penale, pornite în temeiul unei bănuieli de șantaj și tentativă de omor.
Pe ambele cauze penale sunt emise mandate de arest pe termen de 30 de zile. Acțiunile infracționale ale lui Caramalac au fost documentate în anul 2016-2017 de către ofițerii de investigație a Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigații de comun cu procurorii PCCOCS.
Procurorii au confirmat că una dintre cauzele penale în care este vizat Grigore Caramalac a fost clasată.
„Decizia procurorului din cadrul PCCOCS de a fi clasată o cauză penală și încetat mandatul de arest aplicat în privința lui Grigore Caramalac a fost luată în baza hotărârii din data de 11.08.2020, emisă de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, pe cauza penală transmisă anterior autorităților de drept din Rusia. Această cauză penală NU are vreo legătură procesuală cu cauzele documentate în anul 2016-2017”, se arată în comunicat.
În prezent, Grigore Caramalac figurează în continuare în bazele de date ca fiind anunțat în căutare internațională.
Reacția vine după ce, în presă, s-a vehiculat informația că Grigore Caramalac a „scapat basma curată de toate acțiunile sale criminale săvârșite în anii 90”.
În Republica Moldova crește speranța de viață, salariile și ponderea celor aflați în sărăcie absolută. Totodată, scade natalitatea și numărul persoanelor angajate. NM a analizat noul breviar statistic „Moldova în cifre” și a selectat cele mai interesante date statistice despre locuitorii Moldovei: vârstă, natalitate, salarii, cheltuieli, criminalitate, sărăcie.
Bătaie în Consiliul municipal
În cadrul unei ședințe a Consiliului municipal, primarul Chișinăului Ion Ceban a intrat într-o dispută verbală cu consilierii PAS. La un moment dat, primarul le-a sugerat să „închidă gura” și i-a acuzat că „și-au băgat labele galbene” în buget. Tensiunea a crescut după ce Ceban a anunțat despre redistribuirea a 100 de milioane de lei destinate cantinelor școlare.
Consilierii PAS au criticat absența bugetului orașului, scandând: „Jos dictatura MAN!”. Disputa a degenerat într-o încăierare care a fost filmată.
Scandal din cauza Campionatului de kickboxing
Una dintre cauzele altercației din Consiliul municipal a fost acuzația fracțiunii PAS la adresa primăriei privind organizarea la Chișinău a unui „campionat ilegal de kickboxing”, la care au participat peste 200 de sportivi din Rusia și Belarus, inclusiv militari. Ministerul Educației a declarat că turneul a fost planificat fără acordul său și în parteneriat cu structuri aflate sub sancțiuni internaționale.
Primarul Ceban a calificat acuzațiile PAS drept „show ieftin” și i-a acuzat, la rândul său, de propagarea minciunilor.
Alegeri: Blocul „Alternativa”
Între timp, Blocul „Alternativa”, care reunește partidele lui Ion Ceban, al fostului premier Ion Chicu, al fostului deputat Mark Tkaciuk și echipa fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, a depus actele la CEC pentru participarea la alegerile parlamentare.
Blocul a calificat scrutinul drept „posibil cel mai important din istoria țării”, promițând să unească „eurosceptici și proeuropeni” și să soluționeze „problemele reale ale cetățenilor”.
Facebook/Blocul Alternativa
Proiectele de lege PAS privind mass-media: avizul Comisiei de la Veneția
Comisia de la Veneția s-a pronunțat asupra proiectelor de lege inițiate de PAS ce vizează reglementarea mass-mediei. Printre ele se află și controversatul proiect care ar putea schimba semnificativ regulile de funcționare ale platformelor video online. Potrivit Comisiei, atribuțiile suplimentare prevăzute pentru Consiliul Audiovizualului riscă să provoace autocenzură. NM explică la ce alte concluzii a ajuns comisia și ce recomandări a emis.
Proiectul Ministerului Justiției
Parlamentul a aprobat proiectul Ministerului Justiției care permite procurorilor și judecătorilor suspendați din funcții din cauza anchetelor să lucreze în companii private care nu au legătură directă sau indirectă cu activitățile de drept. Proiectul a fost susținut de 56 de deputați PAS.
Reținerea fostului șef al SIS la Dubai: detalii
Biroul Interpol din Moldova a primit confirmarea din partea EAU privind reținerea la Abu Dhabi a fostului director al SIS și fost președinte al Comisiei de control al dosarelor Interpol, Vitalie Pîrlog. Acesta va fi extrădat în Franța, care prima l-a dat în urmărire internațională.
Pîrlog este acuzat de fals în acte, luare de mită și escrocherie în cadrul unui dosar de corupție transfrontalieră.
Curtea Constituțională: numiri
Parlamentul îi va numi pentru un nou mandat de judecători ai Curții Constituționale pe Liuba Șova și Nicolae Roșca. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a menționat pregătirea profesională a acestora. Astfel, toate cele trei instituții – Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii – și-au prezentat deja candidații pentru CC.
privesc.eu
Scandalul cu primarul din Boldurești: continuare
În Republica Moldova a fost deschis un dosar penal privind falsificarea alegerilor primarului din satul Boldurești, unde Nicanor Ciochină a învins cu o diferență de 11 voturi. În 2024, el a lovit mortal un adolescent cu mașina și a fugit de la locul accidentului.
Poliția a anunțat că a identificat semnături false și a trimis materialele pentru expertiză.
Cazul decesului din salonul de înfrumusețare: continuare
Judecătoria sectorului Buiucani a plasat-o sub control judiciar pe anestezista Ecaterina Maniuc, acuzată de activitate medicală ilegală care a dus la moartea unei paciente de 35 de ani într-un salon de înfrumusețare.
Unde este Tauber?
Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, răspunzând la întrebarea unui jurnalist despre locul aflării deputatei Marina Tauber, a declarat că aceasta se află în Rusia și că recent a văzut-o „la televizor”.
Șeful poliției moldovenești speră ca Tauber să revină în Moldova, „așa cum a promis”, deși ședințele de judecată în dosarele în care aceasta este vizată au loc în absența ei.
Marșul Suveranității
Astăzi, la Chișinău va avea loc Marșul Suveranității, inițiat de Președinta Maia Sandu cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate a Republicii Moldova. Marșul va începe la ora 19:00, la monumentul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Participanții își vor „reaminti cântecele renașterii naționale”, iar apoi se vor deplasa spre clădirea administrației prezidențiale, unde vor ține discursuri Maia Sandu și președintele asociației „Parlamentul ’90”, Ion Hadârcă.
Marșul se va încheia cu un concert. Autoritățile au îndemnat cetățenii să participe la marș îmbrăcați în haine cu motive naționale și cu tricolorul, pentru a „exprima recunoștință față de cei care au luptat pentru libertatea noastră”.