Pe 15 noiembrie, unele secții de votare din Italia și Germania se vor afla pe alte adrese decât în primul tur

Ambasadele Moldovei din Italia și Germania au anunțat pe 9 noiembrie despre schimbarea adreselor secțiilor de votare din unele orașe. Ambasadele au actualizat lista adreselor pentru cetățenii moldoveni care se vor afla în aceste țări în ziua alegerilor din 15 noiembrie și vor să voteze.

Astfel, potrivit Ambasadei Republicii Moldova în Italia, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, secțiile de votare din Milano, Bologna, Parma și Verona vor fi deschise în alte locuri decât în primul tur. Ambasada a menționat că acest lucru este necesar „pentru a respecta exigențele sanitare și pentru a optimiza procesul electoral”.

Ambasada Moldovei în Germania a menționat că în primul tur al alegerilor, un număr neașteptat de mare de cetățeni au venit la secțiile de votare deschise în țară, dorind să voteze. Pentru a face față unui posibil flux de alegători în turul al doilea, ambasada a decis să mărească numărul de cabine la secțiile de votare și chiar să mute unele în sedii mai mari. Astfel, adresele secțiilor din Frankfurt de Main și München s-au schimbat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Un grup de membri și simpatizanți ai Partidului „Inima Moldovei”, formațiune condusă de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, au protestat astăzi în fața Parlamentului. Manifestanții au acuzat guvernarea că ar intenționa să numească judecători „comozi” la Curtea Constituțională, în contextul expirării mandatelor a cinci din șase magistrați. Ei au cerut ca procesul de desemnare să includă și participarea opoziției, pentru a garanta independența Înaltei Curți.

„PAS se grăbește se numească alți judecători, ascultători și ușor controlabili, deoarece au nevoie de o curte de buzunar, dar nu de o Curte Constituțională care să anuleze alegerile dacă rezultatele nu le convin”, a declarat Vitalie Blănari, membru al partidului. Acesta susține că formațiunea pe care o reprezintă este gata să sprijine candidați independenți, fără afiliere politică.

La rândul său, Olga Gorban, reprezentantă a partidului, a acuzat guvernarea că ar „transforma Curtea Constituțională într-un birou de partid”: „O instanță care ar trebui să apere legea, este folosit pentru a pregătit fraudarea alegerilor. Cerem Parlamentului să aleagă judecători noi, care să fie corecți, să lucreze pentru toți cetățenii, nu doar pentru un partid”.

NewsMaker a solicitat o reacție din partea Curții Constituționale și a Partidului Acțiune și Solidaritate, însă până la publicarea știrii nu am primit un răspuns.

Recent, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul PAS Radu Marian, a declarat pentru NewsMaker că membrii Înaltei Curți vor fi numiți cu respectarea prevederilor legale.

„Conform legii cu privire la Curtea Constituțională, membrii Curții se numesc de către cele 3 instituții – Guvern, Parlament, CSM. Membrii sunt desemnați începând cu 3 luni înainte de expirarea mandatului, adică până pe 16 august. Membrii vor fi numiți după criterii profesionale, așa încât să asigure respectarea Constituției”, a declarat Radu Marian.

***

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

În sectorul Ciocana, scuarul Maria Drăgan, se conturează proiectul imobiliar care va redefini standardele locuirii urbane din Chișinău. Din luna martie, DUOMO a devenit un reper al inovației în construcții – un proiect care pune accent pe durabilitate și confort, oferind totodată costuri reduse de întreținere.

Fundația – Baza unui viitor solid

Lucrările la DUOMO avansează într-o etapă-cheie: construcția fundației – baza solidă pe care se va ridica prima tranșă a proiectului. Au fost realizate săpături pentru groapa de fundare a primei tranșe, care va asigura spațiu pentru patru niveluri de parcare subterană. 

Angajamentul DUOMO: calitate fără compromis

Pentru DUOMO, calitatea nu este un detaliu, ci o promisiune fermă. Fundația proiectului este gândită pentru a oferi:

  • Stabilitate garantată în orice anotimp – inclusiv în fața condițiilor naturale extreme. 
  • Eliminarea riscului de tasări diferențiate – clădiri durabile  generație după generație. 
  • Asigurarea unei baze solide pentru cele 4 nivele de parcări subterane și spații tehnice. 

DUOMO nu este doar un ansamblu rezidențial – este un concept care schimbă modul în care ne raportăm la oraș, locuințe, viața de zi cu zi. În spatele fiecărui detaliu tehnic stă o viziune clară: responsabilitate, calitate și confort real pentru viitorii locatari.

Alege bine. Alege DUOMO – solid de la fundație.

DUOMO – locul unde ești tu însuți.

Mai multe informații: www.duomo.md

În contextul perchezițiilor în care sunt vizați mai mulți angajați ai Postului Vamal Leușeni, reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) au anunțat că o persoană a fost reținută. În privința altor cinci angajați ai postului, acțiunile sunt în desfășurare.

Purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi, a declarat pentru NewsMaker că, în cadrul acțiunilor de urmărire penală, nu a fost afectată activitatea postului vamal.

Totodată a anunțat că, la moment, o persoană a fost reținută, iar în privința altor 5 angajați acțiunile sunt în desfășurare. Purtătoarea de cuvânt a instituției a precizat că CNA va veni cu detalii suplimentare după finalizarea operațiunii.

Amintim că, în dimineața zilei de 29 mai, purtătoarea de cuvânt a CNA a declarat că au loc acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pentru fapte de corupție și că sunt vizați mai mulți angajați ai Postului Vamal Leușeni.

Campania a folosit un canal principal de Telegram și mii de conturi de Facebook pentru a posta comentarii critice față de orientarea pro-europeană a Moldovei. Pe un câmp de luptă din ce în ce mai digital, Moldova a devenit ținta unei operațiuni de influență orchestrate, menită să manipuleze discursul public, să discrediteze conducerea pro-europeană și să amplifice vocile opoziției.

De-a lungul mai multor luni, o rețea vastă de conturi false de Facebook a invadat rețelele sociale cu mii de comentarii coordonate, toate conducând către un canal de Telegram care a funcționat ca centru de coordonare al întregii campanii.

O investigație DFRLab a scos la iveală amploarea și structura acestei operațiuni, dezvăluind o campanie de dezinformare extrem de organizată și bine finanțată, desfășurată în întreg ecosistemul online moldovenesc. Prin utilizarea conturilor inautentice, a automatizării și a unor strategii agresive de comunicare, operațiunea a urmărit să submineze încrederea în instituțiile democratice, să propulseze liderii opoziției și să alimenteze sentimentele anti-europene.

Structura rețelei campaniei

Investigația a început după ce am observat un tipar neobișnuit: comentarii identice apărând pe mai multe pagini moldovenești de Facebook. O analiză mai aprofundată a acestor interacțiuni a dus la descoperirea unui canal de Telegram numit ЗАПРЕЩЕННЫЙ КАНАЛ – „Canalul Interzis”, creat pe 13 octombrie 2024. Acest canal pare să funcționeze drept centru de comandă al unei operațiuni de influență mai ample, desfășurată pe mai multe platforme. Denumirea „Canalul Interzis” pare aleasă deliberat pentru a sugera că conținutul distribuit reprezintă „adevăruri ascunse”, presupus cenzurate de autoritățile moldovene.

Folosind instrumentul de analiză al platformei Osavul, analiza tehnică efectuată de DFRLab a relevat următoarele:

  • 4.484 de conturi coordonate: 4.338 pe Facebook și 146 pe Telegram
  • 15.284 de comentarii postate între octombrie 2024 și martie 2025
  • 132 de pagini țintite, în principal organizații media și instituții guvernamentale
  • Punctul de vârf al activității: decembrie 2024, cu 4.428 de comentarii — coincizând cu criza energetică din Moldova

O rețea de conturi inautentice

O analiză detaliată a activității rețelei a scos la iveală multiple indicii de comportament inautentic. Multe dintre conturi purtau nume care nu corespundeau numelor uzuale din Moldova. În schimb, foloseau nume occidentale sau latino-americane, precum „Toni Ozminkowski” și „Alisa Diaz Sanchez”. Alte conturi imitau nume românești autentice, însă erau scrise cu caractere chirilice în locul alfabetului latin.

În plus, o serie de conturi de pe Telegram utilizau șiruri aparent aleatorii de caractere alfanumerice ca nume, cum ar fi fa1ezltj4mvupqp sau ge63ay8p6rfpvvr. Un detaliu remarcabil este că multe dintre aceste conturi alfanumerice urmau tipare coerente de prefixe („fa-”, „ge-”, „sp-”), sugerând că au fost create în masă cu ajutorul unor instrumente automate. Aceste anomalii în denumire indică faptul că respectivele conturi erau fie boți automatizați, fie profiluri false generate în masă, concepute pentru a executa operațiuni de influență coordonată.

Un alt indiciu probabil de inautenticitate este faptul că multe dintre conturile de Telegram cu șiruri alfanumerice aveau biografii scrise în limba arabă, conținând invocații religioase. Aceste biografii includeau frecvent expresii de rugăciune pentru binecuvântare, alinare și ajutor divin, precum:

„O, Allah, dă-mi o viață trăită în plăcerea Ta și o moarte cu un sfârșit bun”
sau
„O, Allah, dă-mi o ușurare atât de uimitoare, încât cerurile și pământul să se minuneze de ea.”

Dincolo de convențiile neobișnuite de denumire, aceste conturi prezentau un nivel extrem de activitate, incompatibil cu comportamentul unui utilizator obișnuit. Un cont de Telegram, Рудик Нефнев („Rudik Nefnev”), a publicat 989 de comentarii, cu o medie de aproape 99 de comentarii pe zi. Un alt cont, ge63ay8p6rfpvvr, a postat de 192 de ori pe zi, în timp ce fa1ezltj4mvupqp avea o medie de peste 105 comentarii zilnic, evidențiind natura neobișnuit de activă și coordonată a rețelei.

Coordonare între platforme sociale

Deși Facebook a fost principalul teren de luptă pentru angajarea publicului, canalul de Telegram ЗАПРЕЩЕННЫЙ КАНАЛ a funcționat ca centru de conținut al campaniei. Toate cele 15.284 de comentarii postate de rețea conțin linkuri directe către acest canal, subliniind rolul său central în diseminarea mesajelor.

Chiar dacă 96% dintre conturi au activat pe Facebook, acestea au generat doar 40% din activitatea campaniei, adică 6.095 de comentarii. Acest dezechilibru poate fi explicat prin politicile de moderare mai stricte ale Facebook, care au dus probabil la o rată mai mare de detectare și eliminare a conturilor inautentice decât pe Telegram. În plus, majoritatea conturilor de Facebook au postat un singur comentariu și, până la data de 17 martie 2025, fuseseră fie șterse, fie blocate de Meta.

În schimb, deși au reprezentat mai puțin de 4% din rețea, conturile de Telegram au fost responsabile pentru 60% din activitate, adică 9.189 de comentarii, ceea ce sugerează că Telegram a jucat un rol dominant în distribuirea conținutului și mobilizarea audienței.

Canalele de Telegram cel mai frecvent țintite au fost:

  • Первый в Молдове Новости: 2.441 comentarii
  • Gagauznews — Новости для Гагаузии: 1.454 comentarii
  • Ящик Пандоры: 988 comentarii
  • МЯСОРУБКА NEWS: 970 comentarii
  • Правда Гагаузии: 686 comentarii

Acest tipar evidențiază amploarea campaniei și concentrarea sa strategică pe comunități de Telegram frecventate de vorbitori de limbă rusă și de găgăuzi.

Numeroase conturi au prezentat comportamente suspecte. De exemplu, contul „Йемен Пркофьев” („Yemen Prkofiev”) a publicat 141 de comentarii pe 6 decembrie 2024, apoi a devenit inactiv. În aceeași zi, contul „sp6zulihv5gidzt” a publicat 134 de comentarii, după care a fost și el închis. Între timp, „trigsmontrachet” a încărcat 135 de comentarii într-o perioadă de 24 de ore între 16 și 17 ianuarie 2025, după care nu a mai avut activitate.

Fabricarea indignării publice

În centrul campaniei se află o serie de narațiuni recurente, menite să modeleze opinia publică. Ținta principală a acestor eforturi este președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și guvernul Moldovei. Postările o prezentau pe Sandu ca fiind coruptă, incompetentă și controlată de interese străine. Multe comentarii o acuzau că „a vândut Moldova Occidentului” sau sugerau că politicile sale sunt responsabile pentru dificultățile economice ale țării.

Pe lângă retorica anti-Sandu, campania a atacat și eforturile de integrare europeană ale Republicii Moldova, portretizând Uniunea Europeană drept o forță malefică ce urmărește să erodeze suveranitatea națională. În paralel, campania a promovat imaginea lui Ilan Șor, condamnat pentru corupție, prezentându-l ca pe o figură populară, care luptă împotriva nedreptății și apără interesele oamenilor de rând.

Prin analiza narațiunilor, DFRLab a identificat o amplă duplicare de conținut în rețea. De exemplu, au fost descoperite 12 șabloane de mesaje distincte, reutilizate pe mai multe platforme. Cel mai frecvent reciclat mesaj „Dragi concetățeni, vă îndemn să o opriți pe Maia Sandu. Ea este un dușman al țării noastre” — a apărut de 95 de ori, identic, pe cinci surse diferite. Un alt text, în limba rusă, care acuza fraude electorale — „Стало известно о том, что ЦИК сфальсифицировал результаты референдума у 40 000 граждан Молдовы. Кто ответит за этот беспредел?” („A devenit cunoscut faptul că CEC a falsificat rezultatele referendumului pentru 40.000 de cetățeni moldoveni. Cine va răspunde pentru acest abuz?”) — a fost publicat de 44 de ori.

Majoritatea acestor mesaje identice urmează o formulă previzibilă: o acuzație inflamatoare la adresa guvernului Sandu, urmată de un link către canalul de Telegram ЗАПРЕЩЕННЫЙ КАНАЛ, însoțit adesea de hashtaguri standardizate precum #stopSANDU.

Campania a utilizat, de asemenea, hashtaguri personalizate, menite să crească vizibilitatea mesajelor.

Printre cele mai frecvent folosite se numără:

  • #ilanshor – 911 apariții
  • #stopSANDU – 901 apariții
  • #stopPAS – 823 apariții
  • #moldova – 792 apariții
  • #stopEU – 534 apariții
  • #freeMOLDOVA – 397 apariții

Aceste etichete au fost folosite strategic pentru a înrădăcina narațiunile anti-Sandu și anti-europene în conversațiile online și pentru a da o aparență de sprijin popular unor mesaje fabricate.

Exemple de narațiuni

Conținutul campaniei a fost conceput strategic pentru a viza diferite segmente demografice din Moldova, adaptând mesajele la vulnerabilitățile specifice ale societății.

  • Narațiunea despre nemulțumirea economică a exploatat dificultățile economice ale țării pentru a submina sprijinul față de guvern.
    Exemplu: „Пока Санду и ПАС продолжают разворовывать бюджет, заложенный на строительство дорог, Шор со своей командой строит новые объекты по всей стране.”
    („În timp ce Sandu și PAS continuă să jefuiască bugetul destinat construcției de drumuri, Șor și echipa lui construiesc noi obiective în toată țara.”)
  • Narațiunea despre fraudarea alegerilor a avut ca scop subminarea încrederii în instituțiile democratice ale Moldovei.
    Exemplu: „Tot ce spune Sandu este o minciună! Referendumul a fost fraudat! Diaspora din est a fost lipsită de dreptul la vot!”
  • Narațiunea despre amenințarea identitară a exploatat tensiunile etnice și lingvistice.
    Exemplu: „Санду восхваляет нацистский режим Гитлеровской Германии и загоняет наших детей на могилы румынских оккупантов.”
    („Sandu elogiază regimul nazist al Germaniei hitleriste și își trimite copiii la mormintele ocupanților români.”)
  • Narațiunea de reabilitare a lui Ilan Șor l-a prezentat într-o lumină favorabilă, în ciuda condamnării sale penale.
    Exemplu: „Шор один из немногих политиков, который хоть что-то делает для нашего народа. Именно поэтому его запрещают.”
    („Șor este unul dintre puținii politicieni care măcar face ceva pentru poporul nostru. Tocmai de aceea este interzis.”)

Autor: Victoria Olari, Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab

Deputatul PAS Radu Marian a publicat un video de pe șoseaua Hîncești, care, potrivit parlamentarului, a fost filmat în seara zilei de 28 mai, la nici șapte minute după începerea ploii. Deputatul a spus că îl invită pe primarul Ion Ceban „la dezbateri despre sistemul pluvial”. Mesajul a fost publicat în aceeași zi în care primarul a invitat conducerea țării la o dezbatere publică privind bugetul Chișinăului. Între timp, Natalia Ixari, consiliera primarului, a publicat imagini cu un traseu din țară care a fost inundat zilele trecute, precum și cu un punct de trecere a frontierei, a cărui activitate a fost sistată din cauza precipitațiilor abundente.

„Îl chem pe Ivan Ceban aici pe strada Hîncești în Chișinău la dezbateri despre sistemul pluvial. Video filmat la ora 21:55 la nici 7 minute după începerea ploii în această zonă. Nicio șansă să treci strada aici fără să te uzi complet la picioare. Eu înțeleg că lucrurile nu se fac peste noapte, dar să treacă ȘASE ani de mandat și să nu faci progrese minime pe o problemă atât de serioasă a orașului, înseamă că te-ai ocupat cu lucruri neserioase. Ivan Ceban, la lucru!”, a scris Radu Marian pe Facebook.

„Să îi transmită cineva expertului Radu Marian că aici nu este Chișinău, dar au loc surpări de drumuri sau inundații deoarece de câteva zile plouă continuu și pe alocuri abundent. Nu faceți politică pe ploaie, pe vânt și pe minciună”, a reacționat Natalia Ixari, consiliera primarului.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: