„Penalul” Rizea a fost exmatriculat de la USM, pentru că a prezentat un buletin de identitate nevalabil
Full Article 5 minutes read

„Penalul” Rizea a fost exmatriculat de la USM, pentru că a prezentat un buletin de identitate nevalabil

Ex-deputatul român Cristian Mihai Rizea, condamnat în țara vecină la închisoare pentru trafic de influență, a fost exmatriculat de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), unde s-a înscris pentru un curs de master. Informația a fost confirmată pentru NM de către rectorul USM Igor Șarov, în data de 14 septembrie. Potrivit precizărilor, fostul parlamentar care a fugit de justiția din România a prezentat un buletin de identitate moldovenesc, care s-a dovedit a fi nevalabil.

Fostul deputat român Cristian Rizea a acuzat conducerea USM că ar fi comis un „abuz grav”, interzicându-i să frecventeze programul de master în domeniul securității naționale, deși a încheiat un contract cu USM. Rizea a anunțat că va acționa universitatea în judecată. Mai mult, acesta a anunțat că va sfida decizia și se va prezenta la orele de studiu.

„M-a mințit. A zis ca a venit o hârtie de la ASP (Agenția Servicii Publice). A venit un ordin de pe undeva ca să se pregătească un alt abuz la adresa mea. Cică buletinul meu nu ar fi valabil. Am trecut toate etapele procesului de admitere, am respectat toate condițiile, iar acum buletinul meu moldovenesc deja nu este valabil. Și au dat un ordin ca să mă exmatriculeze. Vă dați seama, a doua zi după ce am început masterul, au început să facă cercetări. Voi înțelegeți ce disperare e?”, a declarat Rizea.

Mai mult, acesta s-a deplasat la USM și a acuzat conducerea instituției că ar comite o ilegalitate.

Explicația USM

Contactat de NM, rectorul USM Igor Șarov a precizat că contractul de studii a fost încheiat în data de 22 august. Rizea a prezentat comisiei de admitere buletinul de identitate, eliberat de către ASP în 2019 și certificatul de schimbare a numelui, din Rizea Cristian, în Mihai Cristian.

După ce ex-parlamentarul a publicat pe internet contractul pentru cursul de master, Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (Studii de securitate națională), au urmat un șir de comentarii pe rețelele de socializare, în care acesta era acuzat că nu ar deține cetățenia Republicii Moldova.

Astfel, USM s-a autosesizat și a solicitat, la data de 22.08.2022, Agenției Servicii Publice să confirme sau infirme oficial și să se expună, conform datelor Registrului de stat al populației, asupra valabilității sau nevalabilitatea buletinului de identitate.

Potrivit răspunsului, primit pe 1 septembrie de la ASP, buletinul de identitate deținut de Rizea nu este valabil, întrucât cetățenia Republicii Moldova i-a fost retrasă.

„Urmare a executării Decretului Președintelui Republicii Moldova, nr. DP1823/2020 din 02.11.2020 privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova, buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, eliberat la 17.06.2019 de Agenția Servicii Publice pe numele persoanei Mihai Cristian a devenit nevalabil la data de 03.11.2020 pe motivul schimbării statutului juridic, informație actualizată în Registrul de stat al populației. Astfel, actualmente dl Mihai Cristian nu este cetățean al Republicii Moldova și nu este titular al actelor de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova”, se constată în răspunsul ASP.

În rezultatul documentării, Rizea a fost exmatriculat.

„A fost constatat faptul, că dl Mihai Cristian a indus în eroare Universitatea de Stat din Moldova prezentând, la încheierea contractului de studii, acte de identitate nevalabile. În scopul restabilirii legalității, USM a emis ordinul de exmatriculare”, a precizat rectorul USM Igor Șarov pentru NM.

Cine este Cristian Rizea (Mihai Cristian)?

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Acesta, însă, fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019 și s-a mutat în Republica Moldova.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i-a retras cetățenia moldovenească lui Cristian Rizea. Acesta a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020. Rizea era bănuit că ar fi comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească. Mai exact, ar fi făcut declaraţii false în procesul de dobândire a cetăţeniei. În mai, Cristian Rizea a fost eliberat din arest de autoritățile moldovenești, deoarece a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extrădată.

Politicianul a decis să participe la alegerile locale din Bălți din partea Partidului NOI, condus de Vladimir Dashi, însă Consiliul Electoral de Circumscripție a refuzat să-l înscrie. Ulterior, Rizea a anunțat că va candida la funcția de primar de Chișinău. Recent, el a anunțat că a înființat partidul „Moldova, Rizea și Poporul”.

El a înființat site-ul Realitatea din Moldova și un canal de YouTube, unde sunt publicate informații compromițătoare despre persoane publice din R. Moldova și România. Mai mulți dintre cei vizați au anunțat că îl vor acționa în judecată pentru defăimare. Rizea se prezintă drept jurnalist acreditat în Republica Moldova, informație care este falsă. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, „acreditarea” sa este falsă.

În luna iulie, Rizea a depus o cerere cu privire la înființarea postului de televiziune Realitatea Moldova, însă Consiliul Audiovizualului i-a respins cererea.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: