„Penalul” Rizea, obligat să își ceară scuze de la jurnalista Angela Gonța și să plătească prejudicii morale
Full Article 3 minutes read

„Penalul” Rizea, obligat să își ceară scuze de la jurnalista Angela Gonța și să plătească prejudicii morale

Jurnalista TV8 Angela Gonța a câștigat procesul de judecată împotriva fostului deputat român, condamnat penal în România, Cristian Rizea, aflat actualmente în Republica Moldova. Potrivit Hotărârii instanței, Cristian Rizea trebuie să-i achite jurnalistei prejudiciu moral în sumă de 10 mii de lei și să dezmintă public informația falsă și defăimătoare răspândită la adresa Angelei Gonța, informează TV8 pe 20 decembrie.

Astfel, Rizea va trebui să publice pe paginile sale de pe rețelele sociale următorul mesaj de dezmințire:

„Recunosc faptul că afirmațiile răspândite de mine, Cristian Mihai (Rizea), în cadrul video-ului publicate pe Instagram și Youtube (…) sunt false, mincinoase, denigratoare și lipsite de substrat factologic, lezând onoarea, demnitatea şi reputația profesională a jurnalistei Angela Gonța. Îmi cer scuze de la doamna Angela Gonța pentru comunicarea și răspândirea acestor informații false”.

Totodată, Cristian Rizea este obligat să șteargă toate postările publicate pe contul său de Instagram și Youtube, care se referă la prezentatoarea TV.

Hotărârea a fost emisă de Judecătoria Chișinău sediul Centru și poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.

În 2021, fostul deputat român, Cristian Rizea, a fost sancționat cu o amendă, pentru calomnie în adresa jurnalistei Angela Gonța. Moderatoarea TV s-a plâns Poliției, după ce, în mai multe videoclipuri postate pe internet, Cristian Rizea a făcut declarații calomnioase în adresa ei.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i-a retras cetățenia moldovenească lui Cristian Rizea. Acesta a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020. Rizea era bănuit că ar fi comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească. Mai exact, ar fi făcut declaraţii false în procesul de dobândire a cetăţeniei. În mai, Cristian Rizea a fost eliberat din arest de autoritățile moldovenești, deoarece a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extrădată.

Politicianul a decis să participe la alegerile locale din Bălți din partea Partidului NOI, condus de Vladimir Dashi, însă Consiliul Electoral de Circumscripție a refuzat să-l înscrie. Ulterior, Rizea a anunțat că va candida la funcția de primar de Chișinău. Acesta a înființat site-ul Realitatea din Moldova și un canal de YouTube, unde sunt publicate informații compromițătoare despre persoane publice din R. Moldova și România. Mai mulți dintre cei vizați au anunțat că îl vor acționa în judecată pentru defăimare.

În luna iulie, Rizea a depus o cerere cu privire la înființarea postului de televiziune Realitatea Moldova, însă Consiliul Audiovizualului i-a respins cererea.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: