Colaj NM

„Penalul” Rizea, obligat să își ceară scuze de la jurnalista Angela Gonța și să plătească prejudicii morale

Jurnalista TV8 Angela Gonța a câștigat procesul de judecată împotriva fostului deputat român, condamnat penal în România, Cristian Rizea, aflat actualmente în Republica Moldova. Potrivit Hotărârii instanței, Cristian Rizea trebuie să-i achite jurnalistei prejudiciu moral în sumă de 10 mii de lei și să dezmintă public informația falsă și defăimătoare răspândită la adresa Angelei Gonța, informează TV8 pe 20 decembrie.

Astfel, Rizea va trebui să publice pe paginile sale de pe rețelele sociale următorul mesaj de dezmințire:

„Recunosc faptul că afirmațiile răspândite de mine, Cristian Mihai (Rizea), în cadrul video-ului publicate pe Instagram și Youtube (…) sunt false, mincinoase, denigratoare și lipsite de substrat factologic, lezând onoarea, demnitatea şi reputația profesională a jurnalistei Angela Gonța. Îmi cer scuze de la doamna Angela Gonța pentru comunicarea și răspândirea acestor informații false”.

Totodată, Cristian Rizea este obligat să șteargă toate postările publicate pe contul său de Instagram și Youtube, care se referă la prezentatoarea TV.

Hotărârea a fost emisă de Judecătoria Chișinău sediul Centru și poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.

În 2021, fostul deputat român, Cristian Rizea, a fost sancționat cu o amendă, pentru calomnie în adresa jurnalistei Angela Gonța. Moderatoarea TV s-a plâns Poliției, după ce, în mai multe videoclipuri postate pe internet, Cristian Rizea a făcut declarații calomnioase în adresa ei.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i-a retras cetățenia moldovenească lui Cristian Rizea. Acesta a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020. Rizea era bănuit că ar fi comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească. Mai exact, ar fi făcut declaraţii false în procesul de dobândire a cetăţeniei. În mai, Cristian Rizea a fost eliberat din arest de autoritățile moldovenești, deoarece a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extrădată.

Politicianul a decis să participe la alegerile locale din Bălți din partea Partidului NOI, condus de Vladimir Dashi, însă Consiliul Electoral de Circumscripție a refuzat să-l înscrie. Ulterior, Rizea a anunțat că va candida la funcția de primar de Chișinău. Acesta a înființat site-ul Realitatea din Moldova și un canal de YouTube, unde sunt publicate informații compromițătoare despre persoane publice din R. Moldova și România. Mai mulți dintre cei vizați au anunțat că îl vor acționa în judecată pentru defăimare.

În luna iulie, Rizea a depus o cerere cu privire la înființarea postului de televiziune Realitatea Moldova, însă Consiliul Audiovizualului i-a respins cererea.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: