NewsMaker

Pensii indexate de două ori pe an și alocații mai mari. Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, votat în lectură finală

Parlamentul a aprobat în ședința de astăzi, 19 decembrie, în lectură finală, bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS). Acesta va constitui 23,4 miliarde de lei, iar fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală – 8,3 miliarde de lei, se arată într-un comunicat de presă. 

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) se prognozează pentru anul 2020 în sumă de 23 491 mil. lei, cu o majorare față de 2019 cu 9,6%. Cheltuielile se propun în sumă de 23 491 mil. lei, de asemenea, cu o majorare de 9,6%. Astfel, BASS este estimat fără deficit.

În structura veniturilor BASS resursele generale ale acestuia vor constitui 63,6%, iar transferurile de la bugetul de stat – 36,4%.

Printre măsurile noi de politică care au influențat cheltuielile BASS în 2020 se numără:
– Revizuirea de la 1 iulie a perioadelor de reexaminare a pensiilor pentru limita de vârstă;
– Majorarea de la 100 la 300 de lei a cuantumului alocației lunare de stat pentru beneficiarii din rândul participanților la acțiunile la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state;
– Extinderea dreptului la alocație lunară de stat în cuantum de 500 de lei asupra victimelor reabilitate ale represiunilor politice;
– Majorarea cuantumului alocațiilor sociale de stat persoanelor cu dizabilități cu 40 puncte procentuale din cuantumul pensiei minime de dizabilitate, iar persoanelor vârstnice – cu 30 puncte procentuale din cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă;
– Indexarea graduală a pensiilor de două ori pe an începând cu 2020: la 1 aprilie și la 1 octombrie care va atrage și majorarea cheltuielilor pentru alocațiile de stat;
– Majorarea pensiei de urmaș pentru copii cu 25 puncte procentuale;
– Utilizarea salariului mediu lunar pe țară pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani, în vederea calculării pensiei;
– Acordarea îndemnizației lunare soțului supraviețuitor în cazul decesului asiguratului, beneficiar al dreptului la pensie pentru limita de vârstă, într-un termen mai mic de 5 ani de la data obținerii acestui drept;
– Acordarea suportului unic în cuantum de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații de stat, cuantumul cărora nu depășește 2000 de lei;
– Consolidarea Programului de ajutor social.

La efectuarea prognozei indicatorilor BASS au fost utilizați indicatorii macroeconomici precum creșterea PIB în 2020 de 3,8%, inflația de 5,7%, creșterea salariului nominal mediu lunar cu 8,7% și a fondului de remunerare a muncii – cu 8,5%.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Telegram/Igoe Dodon

Dodon, Voronin, Tarlev și Vlah vor să candideze împreună la parlamentare: „Se înfăptuiește o dorință”

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, președintele Partidului „ Pentru Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, au anunțat pe 22 iulie, într-o conferință de presă, că planifică să participe împreună la alegerile parlamentare din toamnă. Cele patru formațiuni politice,care au viziuni pro-ruse, intenționează să creeze un bloc electoral.

Astăzi, la data de 22 iulie, se înfăptuiește o dorință pe care a avut-o foarte multă lume în acești ani – consolidarea forțelor de stânga și centru stânga pentru a identifica cea mai bună cale de participare în alegerile parlamentare din toamnă. Intenția noastră sinceră este să construim un bloc patriotic. Eu sper că noi, liderii și echipele partidelor, vom reuși să găsim limbă comună, să dăm dovadă de maturitate politică și să punem mai presus de ambițiile de partid interesul național al țării”, a declarat Igor Dodon.

Liderul socialiștilor a menționat că cele patru partide urmează să-și convoace organele de conducere, în vederea creării blocului electoral.

Politicianul a mai spus că formațiunile politice pledează au aceleași viziuni politice.

Noi în comun suntem stataliști, protejăm identitatea moldovenească, protejăm credința creștină, pledăm pentru neutralitate. Suntem suveraniști. În politica externă, noi dorim parteneriate echilibrate cu toate părțile și restabilirea relațiilor cu Federația Rusă. În rest toate acțiunile și orientările externe ale Republicii Moldova, trebuie reevaluate în conformitate cu interesul național al țării”, a declarat Dodon.

Totodată, liderii celor patru partide au refuzat să spună cum se va numi blocul electoral pe care vor să-l formeze sau cine vor fi candidații de pe lista acestuia. Igor Dodon a spus că vor vorbi despre aceste lucruri ulterior.

Amintim că inițiativa privind unirea partidelor pro-ruse pentru alegerile parlamentare a început să fie tot mai discutată după ce, în luna iunie, jurnaliștii Ludmila Belcencova și Dmitri Ciubașenco, alături de fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc, au lansat platforma „Pentru Moldova”. Scopul declarat al acesteia a fost aducerea partidelor pro-ruse împreună pentru a învinge Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate la scrutinul din toamnă. Ulterior, Igor Dodon, Irina Vlah, Vladimir Voronin și Vasile Tarlev au anunțat că sunt de acord cu faptul că opoziția ar trebui să se unească și au declarat de mai multe ori că poartă discuții despre o potențială creare a unui bloc electoral.

Totodată, reprezentanții PSRM, PCRM, „Inima Moldovei” și „Pentru Viitorul Moldovei” au început să fie surprinsă tot mai des împreună, inclusiv în Federația Rusă.

***

Amintim că alegeri parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: