Pensiile judecătorilor și procurorilor ar putea fi indexate în conformitate cu regulile care sunt aplicate tuturor pensionarilor. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a înaintat o inițiativă care prevede modificarea legislației privind pensiile, informează Mold-street, astăzi, 11 februarie.
Potrivit sursei citate, se propune modificarea articolului 32 din Legea cu privire la statutul judecătorului ca să fie exclusă posibilitatea recalculării pensiei ținându-se cont de mărimea salariului lunar al judecătorului în exercițiu. Același model va fi aplicat și în cazul procurorilor.
Scopul acestui proiect constă în „vederea respectării principiilor care stau la baza sistemului public de pensie-principiul echității și contributivității”.
Autorii sugerează că această acțiune face parte din reforma sistemului de pensionare, demarată în 2017 a cărei scop a constituit „excluderea pensiilor privilegiate prin unificarea condițiilor și a modului de calculare al pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni (deputați, membri de guvern, aleși locali, funcționari publici, procurori)”.
Amintim că în noiembrie 2019, deputații blocului ACUM, Dan Perciun și Mihai Popșoi au prezentat o inițiativă legislativă, prin care se propunea ca pensia judecătorilor pentru limita de vârstă să nu depășească cel mult cinci salarii medii pe economie.
Ulterior, experții Centrului Național Anticorupție au declarat că reducerea garanțiilor sociale pentru judecători riscă să sporească vulnerabilitatea vizavi de actele de corupție, întrucât motivarea financiară și protecția socială a unei funcții sporește și nivelul de responsabilitate și integritate a acestei funcții.
Totodată, experții au identificat norme ce contravin constatărilor Curții Constituționale, care a notat că „independența justiției include securitatea financiară a judecătorilor, care presupune și asigurarea unei garanții sociale cum este pensia specială a judecătorilor. Prin urmare, principiul independenței justiției apără pensia specială a judecătorilor, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu”.