„Pentru noi este importantă demnitatea”. Stoianoglo a comentat suma pe care trebuie să i-o plătească statul, după decizia CtEDO

Mai multe surse media s-au focusat pe faptul cât prejudiciu a acordat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) reclamantului, susține avocatul Victor Munteanu care apără interesele lui Stoianoglo. Potrivit acestuia, CtEDO nu este despre acordarea sumelor de bani, ci despre respectarea drepturilor omului. La rândul său, Alexandr Stoianoglo a spus că nu a urmărit „scopul de a câștiga ceva de la stat”. „Pentru noi este importantă demnitatea noastră”, a menționat el. 

Aspectul pe care vreau să-l scot în evidență este interpretarea eronată și greșită… Deja am văzut la mai multe surse media care s-au focusat pe faptul cât prejudiciu a acordat Curtea reclamantului. (…) CtEDO nu este despre acordarea sumelor și prejudiciului material. Curtea Europeană este despre respectarea de către statul, în cazul dat Republica Moldova, a garanțiilor unui stat de drept, a garanțiilor respectării drepturilor omului. Aceasta este esența unei hotărâri a Curții Europene, deci nu suma. Suma este o chestiune departe de esența unei violări”, a menționat avocatul Victor Munteanu care apără interesele lui Stoianoglo.

Și Alexandr Stoianoglo a vorbit despre „suma despăgubirii”.

Noi inițial nu am urmărit scopul de a câștiga ceva de la stat. Deci, suma care noi am cerut-o, o sumă foarte modestă. Pentru noi este important recunoașterea încălcării drepturilor noastre și pentru noi este importantă demnitatea noastră. (…) Dar dacă nu găsim, după decizia respectivă, o soluție amabilă cu guvernarea actuală atunci depunem toate eforturile pentru a încasa de la stat și prejudiciu moral, și prejudiciu material”, a conchis Stoianoglo.

***

Republica Moldova a încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo, la un proces echitabil atunci când a fost revocat din funcția de procuror general. Pe 24 octombrie, CtEDO a publicat o decizie urmare a plângerii fostului procuror general. Potrivit deciziei, Moldova trebuie să plătească lui Stoianoglo 3 600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat. De menționat că Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 de mii de euro.

Potrivit avocatului Victor Munteanu, conducerea Republicii Moldova trebuie să găsească o soluție, pentru a implementa hotărârea CtEDO, care a constatat că Alexandr Stoianoglo a fost privat de dreptul la justiție, după suspendarea din funcția de procuror general. Într-o conferință de presă, acesta a menționat că așteaptă că autoritățile „să-și repare gafa” și că Consiliul Superior al Procurorilor ar trebui să revină la plângerea lui Stoianoglo.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ucraina, vizată de noi atacuri cu rachete și drone: două persoane ucise la Cernăuți. Mesajul lui Zelenski

În noaptea trecută, Rusia a lansat un nou val de atacuri cu drone și rachete asupra orașelor ucrainene. În orașul Cernăuți, din vestul țării, două persoane au murit în urma căderii resturilor unor drone doborâte, iar cel puțin 14 persoane au fost rănite, potrivit  Radio Svoboda.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că în cursul nopții Rusia a lansat asupra Ucrainei 26 de rachete de croazieră și 597 de drone, dintre care mai mult de jumătate au fost de tip Shahed, cu capabilități de atac. Potrivit lui, forțele de apărare antiaeriană au doborât peste 20 de rachete și majoritatea covârșitoare a dronelor.

La Cernăuți, o femeie de 26 de ani și un bărbat de 43 de ani au fost uciși din cauza unor fragmente căzute, a raportat Ruslan Zaparnyuk, șeful Administrației Militare din Cernăuți. Cel puțin 14 persoane au fost rănite în regiune, inclusiv patru persoane care se află în stare gravă, notează The Kyiv Independent.

La Lvov a izbucnit un incendiu pe acoperișul unei clădiri nerezidențiale, a raportat primarul Andrii Sadovy. Mai multe clădiri rezidențiale și industriale, vehicule și o grădiniță au fost lovite în oraș.

Harkovul a fost lovit de două bombe aeriene ghidate și 10 drone. Doi oameni au fost răniți și spitalizați, a anunțat primarul orașului, Igor Terehov.

În regiunea Cerkasî au fost avariate 8 clădiri și linii electrice.

La Luțk, o casă privată a fost complet distrusă, iar alte distrugeri au fost raportate, fără informații despre victime.

Explozii s-au produs în cursul nopții și în Kiev, Nikolaev, Kropivnițki și Herson.

„Ritmul atacurilor aeriene ale Rusiei impune decizii rapide și poate fi redus prin sancțiuni, chiar acum. Sunt necesare sancțiuni secundare dure împotriva tuturor celor care ajută „rușii” să producă drone și să câștige bani din petrol. Este nevoie de mai multă apărare antiaeriană și investiții în drone-interceptoare, care deja dau rezultate bune. Războiul poate fi oprit doar prin forță. Așteptăm din partea partenerilor nu doar semnale, ci acțiuni care să salveze vieți”, a scris Zelenski într-o postare pe Telegram.

ДСНС України
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: