Facebook/Igor Dodon

„Pentru unii amenzi, dar pentru alții nimic”. De ce întâlnirea lui Igor Dodon cu artiștii a provocat comentarii aprinse pe rețelele de socializare

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit pe 24 august, la o pensiune din Butuceni, cu mai mulți interpreți autohtoni. Din fotografiile postate pe Facebook de șeful statului se vede că la întrunire au participat cel puțin 27 de persoane. Niciuna dintre acestea nu a purtat mască de protecție. Mai mult, participanții au făcut o fotografie de grup, aflându-se la o distanță mică unii față de alții.

Potrivit șefului statului, artiștii respectivi au susținut inițiativa sa privind campania națională „Iubesc Moldova”, menită să promoveze valorile culturale. Printre cei care apar în fotografii se numără Nelly Ciobanu, Geta Burlacu, Diana Rotaru, Aura, Eugen Doibani, Olea Tira, formațiile Sunstroke Project și Akord, dar și regizorul Valeriu Jereghi și jurnalista Angela Sîrbu. Nici aceștia, nici șeful statului nu au purtat mască de protecție.

„Sunt mândru că facem cu toții parte din această minunată familie – cea a Republicii Moldova. Nu ne oprim aici și o să continuăm să vă surprindem cu noi idei și proiecte”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Facebook/Igor Dodon

Fotografiile publicate de Igor Dodon au provocat, însă, critici aprinse pe Facebook. Directorul adjunct al Centrului Național de Mediu, ex-secretar de stat la Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, Iulian Cantaragiu, a atras atenția că șeful statului s-a întors recent din afara țării și nu s-a aflat în autoizolare timp de două săptămâni.

„Iată eu nu înțeleg! De ce noi trebuie să stăm în autoizolare 14 zile, dacă mergem în afara țării, dar iată Dodon are liber la plimbare?
Că doar el nu a fost plecat în vizită oficială, ci la sanatoriu, ca să-și odihnească oasele înainte de campanie”, a notat aceasta pe Facebook.

facebook/Iuliana Cantaragiu

Iar antreprenorul Vlad Șuleanschi a atras atenția că oamenii simpli sunt amendați dacă nu respectă măsurile impuse de Comisia națională extraordinară de sănătate publică: „Cum așa?!?! Fară distanță sociala, fără echipament de protecție… pentru unii amenzi, dar pentru alții nimic. P.S. Eu nu am idee cine lucrează în echipa de PR, dar asta e un dezastru”, a menționat omul de afaceri.

Facebook/Vlad Șuleanschi

Unii internauți au ironizat pe seama artiștilor: „Iubesc Moldova… și iubesc artiștii independenți și optimiști, actorii, într-un cuvânt – oamenii talentați. Aici poți să faci un recesământ! Se vede că ne așteaptă o campanie de toamnă foarte aprinsă”, a scris activistul civic Vitalii Voznoi.

Facebook/Vitalii Voznoi

Și omul de afaceri Ion Sturza, fost prim-ministru al Republici Moldova, a criticat atitudinea artiștilor.

„Înfulecă frenetic din plăcințele și sorb setos din vinul pus pe masă din mila lui Dodon. Vorba unui fruntaș socialist de la Chișinău: „Artiștii trebuie să fie flămânzi!”. Flămânzi și umiliți. Atunci ei sunt, sărmanii, gata să joace orice rol, să cânte orice cântec. Un fel de bufoni pe lângă stăpân. Și nu-i bai că o fac pentru plăcerea celui care i-a înfometat”, a scris acesta.

https://www.facebook.com/100001878017652/posts/4341225562616668/?extid=MxcAklNXm8LnavQ4&d=n

Iar jurnalista Sorina Ștefârța s-a arătat dezamăgită de gestul oamenilor de artă: „Și ce să-i faci când nu poți iubi Moldova fără a avea un protector, fie și unul care tocmai a revenit de la o nouă repriză de vândut Moldova? P.S. Mă uit la pozele lor și în fața ochilor îmi apare polițista de 38 de ani de la Criuleni, care mai ieri era poveste de succes, iar astăzi este cifră de deces… cu trei copii rămași fără mamă. char atât de paralele să fie realitățile?”, a scris aceasta.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10158712173519295&set=a.218076979294&type=3&theater

Pe de altă parte, Nicolae Eșanu, consilierul premierului Ion Chicu, i-a acuzat de „mentalitate bolșevică” pe cei care critică persoanele care nu gândesc la fel și a mărturisit că urmărește „cu tristețe” unele comentarii.

„Urmăresc cu tristețe valurile de injurii în adresa celor care nu au făcut altceva decât să meargă la un eveniment organizat de președinte. (…) Oricât de mare nu ar fi supărarea, dacă vrem o țară normală, trebuie să luptăm pentru ca cei care fac lucruri pe care noi le considerăm profund greșite, să le poate face atâta timp cât nu încalcă drepturile altor persoane”, a argumentat expertul în probleme juridice.

https://www.facebook.com/nicolae.esanu.50/posts/3376767092385876

Precizăm că Igor Dodon s-a întors recent de la un sanatoriu din Moscova, iar la întoarcere nu a stat în izolare 14 zile și și-a reluat activitățile, participând la mai multe evenimente publice.

De asemenea, amintim că, săptămâna trecută, în Republica Moldova au fost înregistrate cele mai multe cazuri de Covid-19 de la începutul pandemiei. În context, premierul Ion Chicu a anunțat, după ședința din 24 august cu conducerea de vârf a țării, că unele restricții ar putea fi reintroduse.

„Explicaţia este nerespectarea cvasitotală a regulilor de către toţi. Dacă continuăm aşa, numărul de cazuri va creşte şi mai departe, ceea ce ne va impune să venim cu restricţii”, a declarat Ion Chicu.

Potrivit Comisiei naționale extraodinare pentru sănătate publică, pentru a opri răspândirea noului coronavirus, oamenii trebuie să respecte distanța fizică și să poarte măști de protecție și mănuși în spațiile închise, dar și în locurile aglomerate.

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zvon.md

Fără vot final pe PACCO în actualul Parlament? Deputat PAS: „Nu am primit avizul Comisiei de la Veneția”

Proiectul de lege care prevede lichidarea Procuraturii Anticorupție și a PCCOCS și crearea Procuraturii Anticorupție și pentru Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va fi votat în lectură finală de următorul Parlament. Cel puțin asta a declarat deputatul PAS, Andrian Cheptonar. Întrebat dacă proiectele pot trece dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a precizat că „acestea trec dintr-o legislatură în alta”. Amintim că proiectul a fost prezentat pe 13 februarie, iar pe 19 februarie Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție și, în adresarea sa, a criticat proiectul, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție”.

La emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul a declarat că săptămâna viitoare, pe 10 iulie, „ar trebui să fie ultima ședință” a actualului Parlament. Întrebat despre soarta proiectului PACCO și dacă se va reuși să fie votat, în lectură finală, parlamentarul a spus: „Acest proiect va fi votat în legislatura următoare deja, pentru că a fost expediat Comisiei de la Veneția, încă nu s-a întrunit Comisia, nu am primit avizul, respectiv nu am dorit să mergem…”.

La precizarea prezentatoarei TV, dacă proiectele trec dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a spus: „Da, trec dintr-o legislatură în alta. Există procese în care sunt extrase, adică sunt retrase din proces legislativ, dar ele rămân”.

Amintim că proiectul de lege care prevede crearea PACCO a fost votat în prima lectură de 61 de deputați, în cadrul ședinței plenare din 20 februarie 2025. Opoziția parlamentară s-a opus votului, dar și Olesea Stamate – atunci deputată PAS – a votat împotriva proiectului.

***

Pe 20 ianuarie, Consiliul Suprem de Securitate – convocat în ședință de președinta Maia Sandu – a recomandat să fie consolidată „arhitectura instituțională a organelor responsabile de combatere a corupției” și să fie fortificat „cadrul legal pentru sancționarea mai dură a actorilor implicați în corupția politică și cea electorală”.

Pe 29 ianuarie, în urma recomandărilor CSS, Ministerul Justiției a venit cu mai multe propuneri. Una drintre acestea a fost ca Procuratura Anticorupție și PCCOCS să fuzioneze. Instituția a precizat că propunerile vor transmise Parlamentului, care va decide „opțiunea de urmat”.

Pe 13 februarie, deputatul PAS Igor Chiriac a prezentat un proiect de lege care prevedea lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea unei noi instituții – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Inițiativa legislativă, care a fost înregistrată în Parlament, avea 29 de autori. Printre semnatarii documentului nu se regăseau trei deputați PAS din Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunități.

Tot pe 13 februarie, Procuratura Generală și-a expus punctul de vedere asupra proiectului de lege, menționând că, în urma unei analize preliminare, au fost indentificate „riscuri pe termen scurt, mediu și lung”. Procuratura declara sunt necesare consultări publice „ample” și „opinia instituțiilor europene competente”.

Pe 19 februarie, Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție. În adresarea sa, Dragalin a criticat proiectul de lege, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție” și o amenințare gravă la adresa luptei împotriva corupției la nivel înalt.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: