Procurorii PCCOCS, în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de investigații și ai Direcției generale urmărire penală al IGP, au efectuat percheziții la mai multe adrese din Chișinău. Potrivit unui comunicat al Procuraturii, acțiunile au loc în dosarul cu privire la achiziţionarea a celor 31 de autobuze Isuzu, de către Parcul urban de autobuze din municipiul Chişinău.
UPDATE 11.54
Poliția a revenit, ulterior, cu mai multe detalii. Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de facebook a instituției, perchezițiile s-au desfășurat în cinci locații din capitală, iar în urma acestora, trei persoane au fost escortate la Direcția generală urmărire penală a IGP, pentru audieri. Oamenii legii au ridicat documente privind procedura de licitație, telefoane și dispozitive electronice de stocare a informației. Totodată, au fost identificate unele bunuri, asupra cărora există suspiciuni că ar fi fost procurate din venituri ilicite.
De asemenea, forțele de ordine au inițiat un dosar penal pentru abuz de putere și abuz în serviciu.
Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele vizate riscă o amendă de până la 117 500 lei sau între 2 și 6 ani de închisoare, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.
Unele surse mass-media au scris că printre adresele vizate este domiciliul fostului primar interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. Acesta a infirmat, însă, informațiile: „Nu au fost nici procurori, nici poliţişti şi nu a exista nici o perchiziţiei la mine acasă”, a scris Codreanu pe pagina sa de Facebook.
Amintim că, pe 10 septembrie, pe procedura de achiziţie a celor 31 de autobuze în valoare de 78 de milioane de lei, de către Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chişinău, a fost iniţiată o cauză penală.
Menționăm că, la începutul anului, licitația de achiziționare a celor 31 de autobuze a fost câștigată de compania Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd. Compania offshor era înregistrată în regiunea Cipru de Nord, deși fondatorii erau de origine turcă. În timpul licitației, aceștia au oferit atunci cel mai mare preţ – 78,08 milioane de lei (fără TVA), însumat pentru toate autobuzele.
Ruslan Codreanu, care era pe atunci primar interimar al capitalei și care a participat la procedura de selectare a companiei ce a livrat autobuzele, a explicat că a fost aleasă compania din Cipru, deoarece aceasta a oferit o garanție de doi ani pentru mijloacele de transport, în timp ce compania românească propunea o garanție de doar 6 luni și numai pentru anumite piese auto. Mai mult ca atât, potrivit lui Codreanu, una dintre condiții era ca cifra anuală de afaceri a companiilor care au participat la licitație să fie de minimum 2 milioane de euro, iar compania BMC Truck & Bus nu a prezentat un document care să confirme acest lucru.