Perciun a explicat „investițiile” în lefurile de €1000 ale miniștrilor: „Înțeleg că o educatoare cu 4000 de lei are un sentiment de nedreptate”
Full Article 3 minutes read

Perciun a explicat „investițiile” în lefurile de €1000 ale miniștrilor: „Înțeleg că o educatoare cu 4000 de lei are un sentiment de nedreptate”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun a explicat în cadrul ediției din 11 ianuarie a emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV din ce motiv este necesară majorarea lefurilor funcționarilor publici, inclusiv a miniștrilor.

Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie Dan Perciun a menționat că este nevoie de investiții în oamenii competenți.

Să recunoaștem că este imposibil peste noapte să plătim mult mai bine tot sectorul public. Din păcate este imposibil, oricât de mult nu am vrea să dublăm salariile la toți profesorii, la toți medicii, la toți funcționarii publici. Trebuie să existe o anumită prioritizare: un anumit timp pentru o anumită categorie-cheie, pentru a aduce mai mulți bani la buget, pentru a atrage fonduri, pentru a crește capacitățile acestei țări. Probabil trebuie să avem un mecanism de stimulare adițională. Și dacă asta înseamnă că funcționarii publici din ministere, timp de doi ani, să aibă un spor care să le asigure încă 5-7-8 mii de lei pe lună, trebuie să o facem”, a argumentat Perciun.

Deputatul PAS a menționat că, deși este un subiect sensibil, acesta trebuie abordat în spațiul public.

Avem o cultură destul de egalitaristă și este de înțeles, pentru că salariile sunt mici în sectorul public și înțeleg o educatoare care primește 4 mii de lei și când aude că salariul unui ministru s-a majorat cu 9 mii de lei și a ajuns la 1000 euro în R. Moldova, poate are un sentiment de nedreptate, dar trebuie să explicăm și să înțelegem că o investiție astăzi în grupul de oameni care iau decizii critice merită. dacă vrem să avem oameni profesioniști și integri și să aducem mai mulți bani în Moldova”, a conchis parlamentarul.

 

Amintim că pe 16 decembrie, ex-ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a informat că miniștrii din Republica Moldova ar putea avea un salariu de peste douăzeci de mii de lei. Oficialul a menționat că acest lucru este binevenit pentru că miniștri din țara noastră nu primesc salarii în plic și că aceștia trebuie să fie remunerați corespunzător cu complexitatea și responsabilitatea muncii.

Potrivit TV8, leafa miniștrilor va crește de aproape șase ori mai mult decât a bugetarilor de rând, adică cu peste opt mii de lei.

Astfel, de la 1 ianuarie, salariul brut al unui ministru a crescut de la 19 520 de lei, la 27 790 de lei, adică cu peste 8 000 de lei mai mult decât în prezent. În majorare intră și adaosul de 1300 de lei, pe care-l vor primi toți bugetarii.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: