Salariile miniștrilor ar urma să crească. Spatari: Acum am în jur de 15 mii
Full Article 2 minutes read

Salariile miniștrilor ar urma să crească. Spatari: Acum am în jur de 15 mii

Miniștrii din Republica Moldova ar putea avea un salariu de peste douăzeci de mii de lei, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari. Oficialul a menționat că acest lucru este binevenit pentru că miniștri din țara noastră nu primesc salarii în plic și că aceștia trebuie să fie remunerați corespunzător cu complexitatea și responsabilitatea muncii. 

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Spatari a menționat că „în Republica Moldova câțiva ani în urmă s-a hotărât că salariul ministrului, președintelui, prim-ministrului și deputaților trebuie să fie mai mic decât salariul secretarilor de stat”. „Deci s-a creat acest dezechilibru, pentru a fi exploatat politic ulterior”, a comunicat ministrul.

Tot el a adăugat că pentru anul viitor s-a revenit la acea valoare de referință care era normală.

„Pentru că miniștri nu primesc salarii în plic, cum se întâmpla anterior și pentru că eu cred că un ministru, președinte, deputat trebuie să primească un salariu care să fie corespunzător cu complexitatea și responsabilitatea muncii.(…) Acum am în jur de 15 000 și jumătate, iar anul viitor probabil va fi peste douăzeci de mii”, a precizat Spatari.

El a mai spus că salariul miniștrilor va crește, iar pentru deputați probabil nu. „Pentru președinte cel mai mult probabil, nu, din păcate”, a adăugat Spatari.

Ministrul a mai precizat că și angajații care activează la companii private trebuie să negocieze cu angajatorul referitor la mărirea salariilor.

„Pentru prima dată salariile în sectorul bugetar vor crește cu o sumă fixă pentru toți. Suma este de 1300 de lei, pentru cei cu venituri mici creșterea procentuală va fi mai mare decât cei cu salarii. Noi încercăm prin acest mecanism să compensăm inflația. Cei care lucrează la privat trebuie să negocieze cu angajatorii și noi avem acest îndemn către angajatori să fie respectabili și să mărească salariile”, a menționat Spatari.

Tot el a adăugat că este perioadă de criză și sunt companii la care vânzările nu au scăzut.

„Forța de muncă reprezintă jumătate din costurile tale, iar vânzările au crescut pe perioada inflației, iar dacă angajatorul nu a mărit salariile pe perioada inflației, a profitat de acest lucru”, a conchis ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: