Poliția de Frontieră

Persoanele care se întorc în Moldova dintr-o țară din „zona verde” și tranzitează o țară din „zona roșie” vor fi obligate să se autoizoleze timp de 14 zile

Persoanele care se întorc în Republica Moldova din țările incluse în „zona verde” privind incidența cazurilor de COVID-19, însă tranzitează un stat inclus în „zona roșie”, vor trebui să stea în autoizolare timp de 14 zile. Precizarea a fost făcută de către medicul epidemiolog Alexei Ceban, în cadrul conferinței Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din 2 septembrie.

Persoanele care se întorc dintr-o țară cu o incidență mică de cazuri de COVID-19 raportat la 100 000 de oameni, însă tranzitează o țară din așa numita „zonă roșie” vor fi obligate, oricum, să stea în carantină timp de 14 zile.

„Dacă vin persoane dintr-un stat calificat cu o incidență mai mică de 50 de cazuri, să presupunem de exemplu că este vorba despre Germania, și traversează să zicem România, care are o incidență de 85 de cazuri la 100 de mii de populație, atunci persoana respectivă trebuie să stea în izolare timp de 14 zile”, a explicat epidemiologul Alexei Ceban.

Medicul a explicat și cum sunt întocmite listele țărilor din „zona verde” sau „roșie”.

„Această incidență a fost stabilită de 50 de cazuri la fiecare 100 de mii din numărul populației și ar însemna numărul de cazuri dintr-o țară împărțită la numărul de populație existentă pe teritoriul țării și înmulțită la 100 de mii. Acesta a fost indicatorul conform căruia a fost stabilit și toate țările care au un indicator mai mare de 50 de cazuri la suta de mii de populație automat se clasifică ca țară cu transmitere intensă a virusului și întră în așa numita „zonă roșie””, a explicat Alexei Ceban, medic epidemiolog.

Expertul a precizat că, în ceea ce privește persoanele care se întorc din țările care au indicatorul mai jos de 50 de cazuri la o populație de 100 de mii de persoane, li se permite, la intrarea în Republica Moldova, să nu stea în regim de autoizolare timp de 14 zile. În schimb, cei care vin din țările calificate drept „zona roșie” sunt obligați să stea 14 zile în regim de autoizolare.

„Anume 14 zile pentru că perioada de incubație maximă a virusului Sars-Cov2 este de 14 zile și chiar dacă noi am efectua un test în ziua a 10-a nu ne dă siguranța că persoana nu poate face infecția în ziua a 12-a sau a 14-a. Astfel, presupune un risc pentru cei din jur”, a mai adăugat acesta.

Alexei Ceban a explicat și de ce în lista țărilor incluse în „zona roșie” nu au fost incluse state precum Turcia sau Rusia.

„Indicatorul este calculat în baza informațiilor primite de la OMS, Centrul de control și prevenire a bolilor din SUA, Centrul de control și prevenire a bolilor din regiunea europeană și datele care sunt publicate pe platformele online. Acestea sunt verificate și apoi se ia decizia”, a argumentat epidemiologul.

Amintim că Ministerul Sănătății întocmește, o dată la 14 zile, lista țărilor care au o intensitate de transmitere a virusului crescută sau o incidență sporită.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: