Persoanele care se întorc în Moldova dintr-o țară din „zona verde” și tranzitează o țară din „zona roșie” vor fi obligate să se autoizoleze timp de 14 zile
Full Article 3 minutes read

Persoanele care se întorc în Moldova dintr-o țară din „zona verde” și tranzitează o țară din „zona roșie” vor fi obligate să se autoizoleze timp de 14 zile

Persoanele care se întorc în Republica Moldova din țările incluse în „zona verde” privind incidența cazurilor de COVID-19, însă tranzitează un stat inclus în „zona roșie”, vor trebui să stea în autoizolare timp de 14 zile. Precizarea a fost făcută de către medicul epidemiolog Alexei Ceban, în cadrul conferinței Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din 2 septembrie.

Persoanele care se întorc dintr-o țară cu o incidență mică de cazuri de COVID-19 raportat la 100 000 de oameni, însă tranzitează o țară din așa numita „zonă roșie” vor fi obligate, oricum, să stea în carantină timp de 14 zile.

„Dacă vin persoane dintr-un stat calificat cu o incidență mai mică de 50 de cazuri, să presupunem de exemplu că este vorba despre Germania, și traversează să zicem România, care are o incidență de 85 de cazuri la 100 de mii de populație, atunci persoana respectivă trebuie să stea în izolare timp de 14 zile”, a explicat epidemiologul Alexei Ceban.

Medicul a explicat și cum sunt întocmite listele țărilor din „zona verde” sau „roșie”.

„Această incidență a fost stabilită de 50 de cazuri la fiecare 100 de mii din numărul populației și ar însemna numărul de cazuri dintr-o țară împărțită la numărul de populație existentă pe teritoriul țării și înmulțită la 100 de mii. Acesta a fost indicatorul conform căruia a fost stabilit și toate țările care au un indicator mai mare de 50 de cazuri la suta de mii de populație automat se clasifică ca țară cu transmitere intensă a virusului și întră în așa numita „zonă roșie””, a explicat Alexei Ceban, medic epidemiolog.

Expertul a precizat că, în ceea ce privește persoanele care se întorc din țările care au indicatorul mai jos de 50 de cazuri la o populație de 100 de mii de persoane, li se permite, la intrarea în Republica Moldova, să nu stea în regim de autoizolare timp de 14 zile. În schimb, cei care vin din țările calificate drept „zona roșie” sunt obligați să stea 14 zile în regim de autoizolare.

„Anume 14 zile pentru că perioada de incubație maximă a virusului Sars-Cov2 este de 14 zile și chiar dacă noi am efectua un test în ziua a 10-a nu ne dă siguranța că persoana nu poate face infecția în ziua a 12-a sau a 14-a. Astfel, presupune un risc pentru cei din jur”, a mai adăugat acesta.

Alexei Ceban a explicat și de ce în lista țărilor incluse în „zona roșie” nu au fost incluse state precum Turcia sau Rusia.

„Indicatorul este calculat în baza informațiilor primite de la OMS, Centrul de control și prevenire a bolilor din SUA, Centrul de control și prevenire a bolilor din regiunea europeană și datele care sunt publicate pe platformele online. Acestea sunt verificate și apoi se ia decizia”, a argumentat epidemiologul.

Amintim că Ministerul Sănătății întocmește, o dată la 14 zile, lista țărilor care au o intensitate de transmitere a virusului crescută sau o incidență sporită.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: