Profi media

Peskov și-a „amintit”: Prigojin s-a întâlnit cu Putin, la cinci zile după revolta Wagner

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu Evghenii Prigojin, dar și comandați ai grupului militar Wagner, la cinci zile de la revolta militară din 24 iunie. Informația a fost confirmată pe 10 iulie de purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov. Întâlnirea a avut loc la Kremlin pe 29 iunie, scrie Agenstvo. Se întâmpla în aceeași zi în care, întrebat de jurnaliști unde se află Prigojin, Peskov a spus că nu știe.

Potrivit lui Peskov, întâlnirea de la Kremlin a durat aproape trei ore. La întrevedere ar fi participat, în total, 35 de persoane – între ei Evghenii Prigojin și mercenari Wagner, aflați la conducerea grupării militare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că Putin ar fi evaluat acțiunile grupării militare pe frontul din Ucraina, dar și evenimentele din 24 iunie – când mercenarii lui Prigojin au acaparat orașul rusesc Rostov și s-au pornit spre Moscova.

„Putin a ascultat explicațiile comandanților Wagner și le-a oferit opțiuni suplimentare pentru angajarea și utilizarea ulterioară în luptă. Comandanții înșiși și-au prezentat versiunea despre ceea ce s-a întâmplat (nr: pe 24 iunie), au subliniat că sunt susținători fermi și soldați ai șefului statului și comandantului suprem și, de asemenea, au spus că sunt gata să continue să lupte pentru Patria mamă”, a declarat Peskov, potrivit Agenstvo, care citează agenția pro-Kremlin TASS.

Astfel, Peskov a confirmat subiectul ziarului Libération, care a relatat despre întâlnirea dintre Putin și Prigojin, citând surse din occident. Cu toate acestea, după aceea, au apărut întrebări despre declarațiile lui Peskov însuși. În ziua întâlnirii, el le-a spus reporterilor că nu știe „unde se află acum Prigojin”. La sfârșitul săptămânii trecute, Peskov a fost din nou întrebat despre locul în care se află Prigojin și a spus că Kremlinul nu urmărește mișcările fondatorului grupului militar Wagner, nu are nici oportunitatea, nici dorința de a o face.

Conform înțelegerii dintre Prigojin și Kremlin, după ce Prigojin a oprit marșul asupra Moscovei, el ar fi trebuit să se afle în Belarus. Cu toate acestea, șeful Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat joi, 29 iunie, că Prigojin nu se afla în țară. Atunci, Lukașenko spunea că Prigojin „este la Sankt Petersburg, poate a plecat la Moscova”. Lukașenko a recunoscut tot atunci și că Putin și-ar putea înmuia atitudinea față de Prigojin.

***

Amintim că, în dimineața zilei de 24 iunie, Evghenii Prigojin a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. Liderul mercenarilor Wagner a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. El a cerut înlăturarea lui Șoigu de la conducerea Ministerului Apărării al Rusiei, acuzând înalți oficiali de stat de corupție. Rusia a adoptat măsuri sporite de securitate anti-teroriste la Moscova și în regiunile de sud ale țării. În seara zilei, după negocierile cu Putin și Lukașenko, Prigojin a anunțat brusc oficial că își retrage trupele și că revine pe câmpul de luptă din Ucraina. Conform presei din Rusia, Prigojin a înaintat până la 200 km depărtare de capitala Moscova, în doar o zi. La două zile de la evenimentele pe care le-a declanșat, Prigojin a venit cu o reacție publică, în care și-a argumentat decizia de a-și aduce trupele în Rusia. „Am demonstrat că Rusia are probleme serioase de securitate”, a menționat Prigojin.

Precizăm în acest context că procuratura generală rusă a anunțat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva al lui Prigojin împotriva Moscovei. Nu se știe deocamdată care este soarta dosarului, în condițiile în care Lukașenko i-ar fi promis lui Prigojin că toate învinuirile aduse vor fi ridicate.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu și Dorin Recean s-au întâlnit cu ministra română de Externe: „România va rămâne o voce pentru R. Moldova în UE”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit marți, 22 iulie, la Chișinău, cu ministra Afacerilor Externe a României, Oana-Silvia Țoiu, aflată într-o vizită oficială în țara noastră.

Șefa statului a mulțumit pentru sprijinul constant pe care România îl oferă Republicii Moldova, atât în procesul de integrare europeană, cât și în dezvoltarea economică și consolidarea instituțiilor democratice.

Potrivit Președinției, discuțiile s-au axat pe cooperarea bilaterală în domenii-cheie precum, infrastructură și energie. Au fost menționate proiectele comune aflate în derulare – inclusiv, construcția podului rutier de la Ungheni, Autostrada Unirii, modernizarea rețelei feroviare Cantemir–Fălciu și accelerarea lucrărilor la liniile electrice Strășeni–Gutinaș și Bălți–Suceava. Totodată, a fost reiterată necesitatea reducerii timpilor de așteptare la frontieră.

O altă temă a fost securitatea informațională. Oficialii au convenit intensificarea cooperării pentru combaterea dezinformării și au reiterat sprijinul activ pentru Ucraina, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă.

Ministra română de Externe a avut o întrevedere și cu prim-ministrul Dorin Recean. În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat modalitățile de aprofundare a parteneriatului strategic moldo-român și de susținere a parcursului european al Republicii Moldova.

„Ne dorim să continuăm să lucrăm împreună, cu încredere, pentru aprofundarea parteneriatului nostru strategic și apropierea ireversibilă de Uniunea Europeană. Progresele Republicii Moldova în parcursul european se datorează și sprijinului constant al României”, a declarat Dorin Recean.

La rândul său, ministra Oana-Silvia Țoiu a menționat, la rândul său, că parteneriatul strategic dintre Chișinău și București este fundamentat pe încredere reciprocă și solidaritate și „România va rămâne o voce pentru Republica Moldova în Uniunea Europeană”.

În domeniul economic, s-a evidențiat că România este principalul partener comercial al Republicii Moldova și ocupă primul loc în topul investitorilor străini, atât ca volum de investiții, cât și ca număr de întreprinderi active.

Premierul Recean a exprimat interesul pentru atragerea investițiilor române în modernizarea sectorului energetic și agroalimentar, în special în echipamente care permit procesarea produselor cu valoare adăugată mare, destinate pieței europene.

Discuțiile au inclus și dimensiunea securității cibernetice, în contextul riscurilor de atacuri cibernetice și campanii de dezinformare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: