Peste 40 de crame din Moldova participă la cea mai mare expoziție din lume
Full Article 3 minutes read

Peste 40 de crame din Moldova participă la cea mai mare expoziție din lume

Brandul vinicol Vinul Moldovei (Wine of Moldova) va participa la cea mai importantă expoziție internațională de vinuri din lume ProWein, ce se desfășoară în perioada 19-21 martie în Düsseldorf, în Germania. Anul acesta brandul va fi reprezentat de 41 de crame.

Evenimentul întrunește zeci de mii de oameni de afaceri, mii de standuri ale producătorilor și regiunilor vitivinicole pentru a expune produsele vitivinicole și a relata despre noutățile și tendințele de dezvoltare a pieței globale a vinului.

În acest an, în premieră, industria vitivinicolă a Republicii Moldova va avea cel mai mare stand de țară din ultimii ani, de circa 200 de metri pătrați, și un număr record de vinificatori, pentru a găzdui cunoscătorii și experții internaționali din domeniu și a celebra împreună „10 ani de revoluție a Vinului Moldovei” prin lansarea campaniei internaționale #10yearsofwinerevolution. Genericul campaniei a fost inspirat din titlul articolului de apreciere a progreselor Vinului Moldovei, scris de cea mai influentă personalitate a lumii vinului, Jancis Robinson.

Standul național va purta simbolul național ”Wine of Moldova” și va fi o platformă pentru întrevederi de afaceri, prezentări ale progreselor remarcabile ale industriei, dar și degustări și inițieri de parteneriate.

În cadrul Forumului oficial Prowein, organizat pe 20 martie, se va desfășura o masă rotundă dedicată Vinului Moldovei, moderată de cunoscutul critic de vinuri Robert Joseph (Marea Britanie), cu participarea Master of Wine, sommelieri, jurnaliști, importatori și parteneri ai industriei vitivinicole.

Vinificatorii moldoveni vor fi susținuți la eveniment de secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Vinului, Sergiu Gherciu, Excelența Sa, ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Aureliu Ciocoi, precum și reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) și Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală al USAID.

„În fiecare an, calitatea și competitivitatea Vinului Moldovei crește. Republica Moldova este al 20-lea cel mai mare exportator de vin din lume, vinurile sale fiind exportate în aproximativ 70 de țări din întreaga lume. Țelul nostru este să creștem cota de export a vinurilor îmbuteliate, dar și să diversificăm și să consolidăm poziția noastră pe piețele de export de valoare înaltă”, a precizat Elizaveta Breahnă, directoarea interimară a ONVV.

„Reformele implementate de industria vitivinicolă sunt confirmate de miile de medalii, sutele de articole internaționale, reconversia filierei prin emergența noilor crame mici, a vinăriilor de tranziție, a cramelor de generație nouă și a campionilor exportului de vinuri. Bandul Wine of Moldova a devenit un adevărat simbol al mândriei naționale, un punct de atracție turistică și un element de coeziune socială”, a subliniat Diana Lazăr, directoarea industriei vitivinicole și a turismului, Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală al USAID Moldova.

***

Amintim că expertul în vinuri, jurnalista britanică Jancis Robinson a descris Republica Moldova într-o rubrică despre vinuri din Financial Times. Articolul citează regiunile cu indicație geografică protejată Ștefan Vodă și Valul lui Traian și o selecție de vinuri de la Purcari Wines, Gitana Winery 1953 și Chateau Vartely Winery, disponibile pe piața Marii Britanii și a Statelor Unite ale Americii.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: