novostipmr.com

Peste 57 de mii de cetățeni ruși aflați în Transnistria și-au exercitat dreptul de vot la alegerile din Rusia. Mesajul lui Krasnoselski

La alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei și-au exercitat dreptul de vot 57 536 de cetățeni ruși, care locuiesc în regiunea transnistreană. Datele au fost publicate de către liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pe 20 septembrie. Acesta și-a manifestat satisfacția pentru faptul că autoritățile de la Moscova nu au dat curs solicitării Chișinăului de a nu deschide secții de votare în stânga Nistrului, din cauza imposibilității asigurării condițiilor de securitate necesare pentru desfășurarea scrutinului.

Vadim Krasnoselski a declarat că scrutinul s-a desfășurat fără încălcări.

„Acesta este un bun indicator al activității electorale. Fiecare dintre noi, care am venit la secțiile de votare, ne-am îndeplinit datoria civică. Este încurajator faptul că apelurile unor subiecți de a ignora votul nu au avut niciun efect. Acest lucru a fost făcut de provocatori care în mod clar nu cunosc poporul nostru. Mulțumesc tuturor celor care au participat la formarea componenței Dumei de Stat și tuturor celor care au fost implicați în organizarea procesului de votare”, se arată într-un mesaj publicat de Krasnoselski.

Pentru locuitorii regiunii transnistrene, care dețin cetățenia Rusiei, au fost deschise 27 de secții de votare.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și-a exprimat nemulțumirea față de această decizie, comunicându-i părții ruse lipsa impedimentelor pentru deschiderea secțiilor de votare în localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. În context, MAEIE a solicitat părții ruse „să se abțină de la deschiderea celor 27 de secții de votare” , având în vedere imposibilitatea asigurării condițiilor de securitate necesare pentru desfășurarea scrutinului.

Amintim că, potrivit rezultatelor preliminare, partidul de guvernare „Rusia Unită” s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative care, în premieră, s-au desfășurat timp de trei zile.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații au intrat în grevă generală, dar anunță excepții: „Situația poate fi soluționată numai de Maia Sandu”

A început greva generală a avocaților din Republica Moldova, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Avocaților din Republica Moldova (UARM), la ședință au participat reprezentanți ai organizației, ai Ministerului Justiției, Parlamentului, Aparatului Președintei Republicii Moldova, Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), avocați și consilierul prim-ministrului.

„În cadrul discuțiilor, reprezentanții Uniunii Avocaților au prezentat informația privind situația gravă creată în profesia de avocat în legătură cu adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a amendamentului deputatului Efimia Bandalac cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință afectează dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată. La fel, au fost descrise blocajele în aplicarea legii cu privire la avocatură, legate de modificările operate prin acest amendament”, se menționează în comunicat.

În cadrul discuțiilor, președintele UARM, Dorin Popescu, a declarat că greva a fost inițiată și pentru a forța deschiderea unui dialog instituțional:

„Decizia privind greva a fost luată inclusiv pentru a convinge autoritățile să accepte un dialog deschis – fapt care s-a realizat”, a spus Popescu.

Totodată, el a menționat că avocații vor decide asupra pașilor următori în cadrul Congresului Extraordinar al Avocaților din 25 iulie.

Reprezentanții Parlamentului au admis că au greșit când au propus amendamentul la Lege, fără a consulta profesia de avocat și regretă că nu a fost respectată procedura de adoptare a legii.

Secretarul General al Parlamentului a precizat că legea adoptată fiind o lege organică, aceasta nu mai poate fi modificată de actualul legislativ la moment, iar orice ajustare se poate face doar într-o legislatură viitoare.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

„Toți participanții au fost de acord că revendicarea avocaților privind nepromulgarea legii adoptate poate fi soluționată numai de președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu”, precizează UARM.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.

UARM a respins propunerea Ministerului Justiției de a crea un grup de lucru comun în context electoral, argumentând că „o astfel de structură ar fi trebuit instituită anterior promovării modificărilor legislative”.

În comunicat se mai arată că prevederile controversate – precum includerea reprezentanților Ministerului Justiției în comisiile interne ale Uniunii și interzicerea mandatelor succesive – nu se regăsesc în practica statelor membre ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: