„Peste două săptămâni”. Judecătorii au anunțat când vor examina cererea mamei lui Navalnîi privind eliberarea cadavrului
Full Article 3 minutes read

„Peste două săptămâni”. Judecătorii au anunțat când vor examina cererea mamei lui Navalnîi privind eliberarea cadavrului

Plângerea mamei lui Alexei Navalnîi, prin care cere să-i fie restituit cadavrul fiului său, va fi examinată de judecători, dar abia peste două săptămâni. Audierea va avea loc în ședință închisă, scrie BBC, cu referire la agenția TASS.

„Plângerea cu privire la acțiunile și deciziile ilegale a fost primită. (Audierea) este programată pentru 4 martie, în ședință închisă”, au declarat reprezentanții tribunalului din orașul Salehard agenției de stat TASS.

Amintim că, cu o zi înainte, Ludmila Navalnaia, mama opozantului rus, găsit mort în închisoare pe 16 februarie, s-a adresat președintelui Rusiei Vladimir Putin. Pe fundalul penitenciarului din Siberia unde fiul ei era încarcerat, Ludmila Navalnaia i-a cerut lui Putin să-i fie predat trupul politicianului pentru a-l „înmormânta omenește”. În același timp, colaboratorii lui Navalnîi au anunțat că o cerere similară a fost înregistrată la judecătoria din Salehard. Detalii – AICI.

***

Navalnîi, principalul critic al lui Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie 2024. El avea 47 de ani. Potrivit autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară.

Pe 19 februarie, Comitetul de Investigații al Federației Ruse a informat avocații și mama lui Aleksei Navalnîi că trupul său nu va fi eliberat încă cel puțin 14 zile, până când expertiza nu va fi finalizată. Între timp soția lui Navalnîi, Iulia, a declarat că va continua lupta soțului său. Ea a spus că soțul ei a fost ucis de Vladimir Putin și că știe „din ce motive exacte” s-a întâmplat acest lucru, și că în curând colaboratorii lui Navalnîi vor povesti despre acest lucru.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat că UE va impune un regim de sancțiuni împotriva Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului în numele lui Navalnîi. De asemenea, el a promis că UE va continua să sprijine societatea civilă rusă și mass-media independente.

Novaya Gazeta a creat o petiție prin care cere ca familiei lui Navalnîi să primească înregistrări video din cadrul penitenciarului, care să dovedească că medicii au încercat să-i oferi acestuia asistența medicală necesară și că au fost întreprinse toate măsurile necesare de resuscitare. Până acum, petiția a fost semnată de aproape 24 de mii de oameni. Iar, potrivit Europa Liberă România, peste 67.000 de cetățeni ruși au trimis note oficiale către Comitetul de Investigații al Rusiei, în care au cerut ca trupul lui Alexei Navalnîi să fie returnat familiei sale. Inițiativa fiind lansată de grupul pentru drepturile omului OVD-Info.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: