1 septembrie
Максим Андреев, NewsMaker

Petiția împotriva învățământului online, transmisă guvernului. Câți părinți au semnat inițiativa?

Petiția inițiată de Asociația „Părinți Solidari”, împotriva învățământului la distanță, a fost semnată de 8 mii de persoane. În seara de 2 martie, autorii inițiativei au anunțat că au expediat petiția către guvern, dar și avocatului copilului, Maia Bănărescu.

„Așteptăm reacția autorităților și sperăm că Hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 47 din 26 februarie 2021 va fi revizuită”, au menționat reprezentanții asocieției pe pagina de Facebook a acesteia.

ℹPetiția NU ÎNVĂȚĂMÎNTULUI LA DISTANȚĂ, semnată de peste 8000 persoane, a fost expediată către Guvernul Republicii…

Publicată de Părinți Solidari pe Marţi, 2 martie 2021

Potrivit autorilor petiției, în anul pandemiei, autoritățile nu au făcut nimic pentru a asigura un proces de învățare la distanță de înaltă calitate și accesibil.

„Elevii nu au fost asigurați cu echipamente, care le permit accesul calitativ la învățămîntul online, aceste cheltuieli fiind considerabile sau chiar imposibile pentru un număr mare de familii”, se arată în petiție.

Reprezentanții inițiativei au cerut anularea deciziei Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică și continuarea procesului educațional în clase.

„Puteți trece la învățarea la distanță numai dacă tuturor elevilor și profesorilor li se oferă echipamente necesare. Învățarea online fără condițiile necesare este o imitație a procesului educațional ”, au remarcat autorii petiției.

***

Amintim că toți elevii și studenții vor învăța online în perioada 1-15 martie. Decizia a fost anunțată de Comisia națională extraordinară de sănătate publică, pe 26 februarie, din cauza numărului mare de infectări cu COVID-19.

Pe 1 martie, avocatul Iulian Rusanovschi a anunțat că a contestat în instanța de judecată hotărârea CNESP, privind educația online. Acesta a argumentat că statul nu a asigurat fiecare elev cu dispozitiv electronic conectat la internet.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Transportatorii ies în stradă cu microbuzele: vor claxona în PMAN și își vor prezenta revendicările

Transportatorii auto anunță un protest miercuri, 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Acțiunea va începe la ora 11:00 – oră la care participanții vor claxona simultan, în semn de nemulțumire față de politicile actuale din domeniul transportului. Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), după acest gest simbolic vor fi prezentate solicitările oficiale adresate Guvernului și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Amintim că transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA), pe 24 iunie, de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. APOTA a transmis atunci un apel public în care avertiza că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Transportatorii au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Pe 27 iunie, APOTA a comunicat că transportatorii au decis să iasă în stradă. Asociația a menționat că urmează a fi organizate trei manifestații în capitală: prima, pe 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale, a doua în fața sediului Misiunii Uniunii Europene în R. Moldova, iar a treia – în fața Agenției Naționale Transport Auto.

Pe 4 iulie, ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a anunțat că a avut o discuție „constructivă” cu transportatorii. Oficialul asigura atunci că „a spulberat îngrijorările acestora” și a explicat că au fost clarificate cele trei principale neînțelegeri: dotările pentru persoanele cu necesități speciale, metodologia de calcul a tarifelor și proiectul e-Bilet. Potrivit ministrului, transportatorii urmau să informeze ANTA cu privire la numărul de vehicule adaptate pentru persoanele cu dizabilități. În privința metodologiei de calcul, Bolea a dat asigurări că aceasta va intra în vigoare în curând, iar în ceea ce privește e-Bilet, oficialul a precizat că proiectul se află deocamdată în faza de consultări și nu există nicio decizie care să impună aplicarea lui.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: