Plahotniuc, pus sub învinuire în dosarul „Metalferos”. Procurorii cer plasarea în arest preventiv, în contumacie
Full Article 2 minutes read

Plahotniuc, pus sub învinuire în dosarul „Metalferos”. Procurorii cer plasarea în arest preventiv, în contumacie

Procurorii solicită plasarea lui Vladimir Plahotniuc în arest preventiv, în contumacie. Acesta a fost pus sub învinuire în dosarul „Metalferos”, pe trei capete de acuzare. Informația a fost confirmată pentru NM de către Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii Generale.

„Confirmăm punerea sub învinuire a lui Vlad Plahotniuc în cadrul dosarului penal „Metalferos”. Acesta este învinuit pe trei capete de acuzare”, a precizat reprezentanta PG.

Este vorba despre:

  • crearea și conducerea unei organizații criminale (art.284 al.1Cod penal);
  • escrocherie în proporții deosebit de mari (art.190 al.5 Cod penal);
  • spălare de bani (art.243 al.3 Cod penal).

Pe 5 noiembrie, procurorii au înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, demersul de aplicare a arestului preventiv în contumacie, pe un termen de 30 zile. Instanța urmează să se expună pe 10 noiembrie.

***

Precizăm că Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova la scurt timp după trecerea în opoziție a Partidului Democrat, pe care îl conducea. Ulterior, Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat și a renunțat la șefia formațiunii politice.

În decembrie 2019, deputatul blocului ACUM, Chiril Moțpan, a dezvăluit că Plahotniuc mai are o identitate în Republica Moldova. Ulterior, președintele de atunci, Igor Dodon, a confirmat că al doilea pașaport pe care îl deținea în Republica Moldova fostul politician este pe numele „Vladislav Novac”. În ianuarie 2020, Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite.

Pe 18 mai 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că Vladimir Plahotniuc ar fi unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Acesta a precizat că fostul președinte al Partidului Democrat a obținut peste 100 mln de dolari în mod fraudulos.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari.

În februarie 2021, președinta Maia Sandu i-a retras lui Vladimir Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”.

În prezent, acesta s-ar afla în Turcia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: