Andrei Mardari / NewsMaker

Plata pentru gazul consumat în prima jumătate a lunii decembrie a fost transferată către Gazprom

„Moldovagaz” a anunțat pe 20 decembrie că a transferat în întregime plata pentru gazele naturale consumate în prima jumătate a lunii decembrie.

„SA „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plată pentru gazele naturale consumate în prima jumătate a lunii decembrie curent. În acest sens, administrația întreprinderii le mulțumește consumatorilor casnici și noncansici, care au achitat la timp gazele naturale pentru luna noiembrie, precum și au transferat mijloace bănești pentru prima jumătate a lunii decembrie”, se arată în comunicatul instituției.

Amintim că, luna trecută, „Gazprom” a amenințat că va sista furnizarea gazului natural către Republica Moldova, din cauza întârzierii la plata facturii.

Pe 22 noiembrie, Chișinăul urma să transfere plata pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. „Gazprom” a avertizat că dacă nu va primi mijloacele financiare în termen de 48 de ore, va întrerupe furnizarea de gaz. Ulterior, conducerea concernului a căzut de acord să mai aștepte câteva zile. Pe 24 noiembrie, Gazprom a anunțat că termenul de achitare a facturii pentru gazul consumat de Republica Moldova în luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie a expirat, iar banii încă nu au fost transferați. Era vorba despre datorii curente față de Gazprom în valoare de peste $74 de milioane, formate din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste $790 pentru o mie de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența.

Ulterior, concernul a acordat un termen de grație părții moldovenești. Parlamentul a aprobat, pe 25 noiembrie, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021, care prevede inclusiv alocarea a aproape 1,4 miliarde de lei pentru plata datoriei curente a Moldovagaz către Gazprom. A doua zi, pe 26 noiembrie, cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință și a aprobat alocarea sumei de peste 1,3 miliarde de lei de cître Ministerul Finanțelor către S.A. „Energocom”, pentru stingerea datoriei acumulate de Moldovagaz către Gazprom, pentru gazul furnizat în luna octombrie.

Gazprom a confirmat, pe  26 noiembrie, că datoria a fost achitată. Totuși, reprezentanții companiei au remarcat că a fost nevoie de resurse financiare din bugetul de stat pentru a plăti consumul respectiv. Potrivit „Gazprom”, acest lucru este o dovadă a „problemelor sistemice în sfera energetică a Moldovei” și să situația s-ar putea repeta.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce transportatorii sunt împotriva sistemului e-Bilet? Șeful APOTA: „Vorbim despre corupție la nivel înalt”

Șeful Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, acuză de monopol în domeniul caselor de marcat destinate transportatorilor. Potrivit lui Alexa, prin instaurarea sistemului electronic e-Bilet, autoritățile „impun utilizarea unui singur model de casă de marcat, produsă de o firmă anumită“. Șeful asociației a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii NM «Есть вопросы».

Fiind întrebat de ce transportatorii sunt împotriva sistemului electronic e-Bilet propus de autorități, Alexa aprecizat că în realitate „asta înseamnă că trebuie să aibă doar o casă de marcat, de un anumit model, care nu se găsește în alte țări”.

„În perioada în care Ministerul Infrastructurii dezvolta aceste acte normative, niște băieți isteți au făcut deja comenzi pentru aceste aparate. În momentul intrării în vigoare a acestor norme, ei au importat aparatele și ne-au oferit imediat spre vânzare, susținând că suntem deja obligați să le cumpărăm. Și se poate lucra practic doar cu un singur tip de casă de marcat, cu altele fiind aproape imposibil”, a declarat Alexa.

El a menționat că această situație „ridică suspiciuni de corupție la înalt nivel”.

„Vorbim acum despre corupție, corupție la un nivel foarte înalt, când oamenii își creează reguli pentru propriul lor business, emit hotărâri de guvern ca să ne oblige să le cumpărăm aparatele lor”, a mai spus șeful asociației.

Alexa a precizat că transportatorii nu se opun încasării chitanțelor sau plăților cu cardul, ci contestă obligația de a achiziționa aparatele de la o singură companie.

Anterior, Guvernul a reacționat la acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție. Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Amintim că transportatorii va organiza primul protest, din cele trei planificate, în data de 9 iulie. Anterior, pe 24 iunie, transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a transmis un apel public, în care avertizează că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: