Plata pentru gazul consumat în prima jumătate a lunii decembrie a fost transferată către Gazprom
Full Article 3 minutes read

Plata pentru gazul consumat în prima jumătate a lunii decembrie a fost transferată către Gazprom

„Moldovagaz” a anunțat pe 20 decembrie că a transferat în întregime plata pentru gazele naturale consumate în prima jumătate a lunii decembrie.

„SA „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plată pentru gazele naturale consumate în prima jumătate a lunii decembrie curent. În acest sens, administrația întreprinderii le mulțumește consumatorilor casnici și noncansici, care au achitat la timp gazele naturale pentru luna noiembrie, precum și au transferat mijloace bănești pentru prima jumătate a lunii decembrie”, se arată în comunicatul instituției.

Amintim că, luna trecută, „Gazprom” a amenințat că va sista furnizarea gazului natural către Republica Moldova, din cauza întârzierii la plata facturii.

Pe 22 noiembrie, Chișinăul urma să transfere plata pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. „Gazprom” a avertizat că dacă nu va primi mijloacele financiare în termen de 48 de ore, va întrerupe furnizarea de gaz. Ulterior, conducerea concernului a căzut de acord să mai aștepte câteva zile. Pe 24 noiembrie, Gazprom a anunțat că termenul de achitare a facturii pentru gazul consumat de Republica Moldova în luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie a expirat, iar banii încă nu au fost transferați. Era vorba despre datorii curente față de Gazprom în valoare de peste $74 de milioane, formate din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste $790 pentru o mie de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența.

Ulterior, concernul a acordat un termen de grație părții moldovenești. Parlamentul a aprobat, pe 25 noiembrie, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021, care prevede inclusiv alocarea a aproape 1,4 miliarde de lei pentru plata datoriei curente a Moldovagaz către Gazprom. A doua zi, pe 26 noiembrie, cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință și a aprobat alocarea sumei de peste 1,3 miliarde de lei de cître Ministerul Finanțelor către S.A. „Energocom”, pentru stingerea datoriei acumulate de Moldovagaz către Gazprom, pentru gazul furnizat în luna octombrie.

Gazprom a confirmat, pe  26 noiembrie, că datoria a fost achitată. Totuși, reprezentanții companiei au remarcat că a fost nevoie de resurse financiare din bugetul de stat pentru a plăti consumul respectiv. Potrivit „Gazprom”, acest lucru este o dovadă a „problemelor sistemice în sfera energetică a Moldovei” și să situația s-ar putea repeta.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: